ایران هاب عبور غلات روسیه است
میانگین واردات گندم به 7/5 میلیون خواهد رسید
رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران با بیان اینکه میانگین واردات گندم در سال جاری به 7.5 میلیون خواهد رسید، گفت: ایران هاب عبور غله روسیه است
رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران با بیان اینکه میانگین واردات گندم در سال جاری به 7.5 میلیون خواهد رسید، گفت: ایران هاب عبور غله روسیه است و میتوان این گندم را به هر کشوری که روسها بخواهند ترانزیت کرد از آنجا که میزان خرید غله در خلیج فارس افزایش چشمگیری پیدا کرده، ما به عنوان کشوری که مابین روسیه، قزاقستان و خلیج فارس هستیم باید از این فرصت برای توسعه تجارت خود استفاده کنیم.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی به نقل از ایلنا، محمدرضا مرتضوی گفت: روند واردات گندم متوقف نشده است. شرکت بازرگانی دولتی اقدام به واردات گندم میکند و تا به امروز نیز این واردات ادامه دارد و ماهی 700 هزار تن گندم وارد کشور میشود؛ ماههای پایانی سال میزان واردات گندم در ماه به یک میلیون تن نیز رسید.
اوج گرفتن خرید تضمینی گندم داخلی
وی با اشاره به اوج گرفتن خرید تضمینی گندم داخلی گفت: گندم استانهای خوزستان، گلستان، فارس، کردستان، اردبیل و زنجان بهدست آمده است و تا پایان شهریور میزان خرید گندم داخلی به مرز 5.5 میلیون تن خواهد رسید.
مرتضوی در پاسخ به این پرسش که تصویری بر روی جلد مجله اکونومیست منتشر شد که صورتکهای خشک انسانی جایگزین دانههای خوشه گندم شدهاند؛ به عبارتی این تصویر گواه فاجعه غذایی آینده را میدهد آیا از دید شما چنین پیشبینیهایی محقق خواهد شد؟ گفت: من موافق طرح چنین سخنانی نیستم چرا که میزان تولید غله در جهان کاهش چشمگیری نداشته است. عملیات کاشت در اوکراین انجام شده است اما امکان بارگیری و حملونقل آن بعد از سقوط ماریوپول و بسته شدن راه آبی آن متوقف شد و اوکراینیها به دنبال راههای جایگزین هستند تا از مرز اروپای شرقی غله خود را خارج کنند.
بنا به اظهارات این فعال اقتصادی؛ حدود 14 تا 15 میلیون تن غلات در اوکراین دپو شده است که به دنبال راهی است که در جهان عرضه شود.
سال جاری، سال گرانی غلات است
رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران ادامه داد: سال جاری، سال گرانی غلات است هر چند روسها روند صادرات گندم در دنیا را متوقف نکردند و قزاقستان نیز گندم خود را صادر میکند و ممنوعیتی در این زمینه وضع نکرده است. اما از آنجاییکه میزان تقاضا برای خرید غلات در جهان بالا رفته است شاهد افزایش نرخ جهانی آن هستیم.
مرتضوی با اشاره به صادرات آرد از ایران به عراق، تاکید کرد: تجار گندم و آرد از روسیه و قزاقستان خریداری و به لبنان عراق، افغانستان و هر کشور که خریدار باشد ترانزیت میکنند؛ این اقدام یک تجارت محسوب میشود و بازرگانان و تجار مبادرت به این کار میکنند و سود قابل توجهی نیز نصیب آنها میشود.
وی درباره صادرات گندم به لبنان نیز گفت: این مسئله کاملا بهصورت تجاری انجام میشود و پشت پرده سیاسی ندارد تا به امروز خبری مبنی بر هدیه دادن گندم از ایران به لبنان نشنیدم.
وی در ادامه گفت: میانگین واردات گندم در سال جاری به 7.5 میلیون خواهد رسید؛ ایران هاب عبور غله روسیه است و میتوان این گندم را به هر کشوری که بخواهد ترانزیت کند از آنجایی که میزان خرید غله در خلیج فارس افزایش چشمگیری پیدا کرده است ما به عنوان کشوری که مابین روسیه، قزاقستان و خلیج فارس هستیم میتوانیم و باید از این فرصت برای توسعه تجارت خود استفاده کنیم.
سهم تجارت گندم روسیه در اختیار شرکتهای اروپایی بود
وی با بیان اینکه بیشترین سهم تجارت گندم روسیه در اختیار شرکتهای اروپایی بود، گفت: این شرکتها از این منطقه خارج شدند و این بهترین فرصت است برای شرکتهای ایرانی که بر انبار غله دنیا تسلط پیدا کنند. 30 درصد گندم، 80 درصد روغن آفتابگردان و 25 درصد ذرت جهان را روسیه تامین میکند. ماکارونی تولید شده در روسیه 30 تا 40 درصد ارزانتر از سایر ماکارونیها در دنیاست پس میتوان و باید امکان تجارت با روسیه را فراهم کنیم.
مرتضوی با بیان اینکه میتوان شرایط را برای تهاتر با روسها فراهم کنیم، خاطر نشان کرد: روسها حدود 5 میلیارد دلار واردات پنیر دارند و نیاز آنها به محصولات سبزی و صیفیجات قابل توجه است ما میتوانیم نیاز آنها در این بخشها را جبران و در ازای آن از روسها غلات دریافت کنیم. همچنین تجار قزاقستانی خواهان سیب درختی ایرانی در حجم بسیار بالا هستند پس امکان تهاتر با این کشور نیز وجود دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا قاچاق آرد در حجم 3 میلیون تن را تایید میکنید؟ گفت: این آمار بیشتر به یک شوخی نزدیک است تا واقعیت. اما نمیتوان منکر قاچاق آرد در کشور شد تا زمانی که تفاوت فاحش بین قیمت آرد توزیع شده در بازار با قیمت جهانی وجود دارد احتمال قاچاق و انحراف آرد وجود دارد. آردی که از نانواهاییها به شیرینی پزها سرازیر میشود ناشی از ذات بد نانوا نیست تفاوت قیمت آرد این معضل را بهوجود آورده است.