خبر فوری
شناسه خبر: 20934

منتظر کاهش جدی قیمت برنج باشید

پاتک به افزایش قیمت برنج

پس از یک‌سال پر نوسان در بازار برنج، آمار و اخبار نشان می‌دهد که امسال باید شاهد فراوانی و احتمالاً ارزانی قیمت این محصول در این بازار باشیم.

پاتک به افزایش قیمت برنج

به گزارش اخبار سبز کشاورزی، درست یک‌سال از زمانی می‌گذرد که خبر کاهش تولید برنج سبب شوک قیمتی در این بازار شد. در نیمه دوم سال روند رشد قیمت شتاب بیشتری یافت و برنج درجه یک ایرانی با قیمت‌هایی بیش از ۱۵۰ هزار تومان روز به‌ روز از دسترس بخش بیشتری از مردم خارج شد؛ اکنون اما برخلاف سال گذشته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی از افزایش تولید برنج خبر می‌دهند.

این وزارتخانه همچنین با تدبیری که امسال در زمینه لغو ممنوعیت فصلی واردات اندیشید، تمام بهانه‌های گرانی برنج را حذف کرد و به‌نظر می‌رسد نه‌تنها افزایش قیمتی در زمینه برنج در کار نیست، بلکه می‌توان به کاهش قیمت این کالای اساسی هم امیدوار بود.


بیشتر بخوانید:


مهم‌ترین دلایل افزایش قیمت برنج

کارشناسان حوزه کشاورزی، کاهش تولید برنج ناشی از خشکسالی در سال زراعی گذشته، عرضه محدود آن به بازار، احتکار، وجود واسطه‌های فراوان در زنجیره ارزش برنج، ممنوعیت‌های وارداتی برنج خارجی، بحران روسیه و اوکراین و تحریم‌های غرب را‌ ازجمله مهم‌ترین دلایل افزایش قیمت این محصول عنوان می‌کردند.

البته برخی اقتصاددانان نیز افزایش قیمت برنج در بازار را تابعی از سیاست‌های کلان اقتصادی، تغییرات در سایر بازارهای اقتصادی، انتظارات تورمی، افزایش قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی و اختلال در زنجیره توزیع می‌دانستند.

اهمیت قیمت برنج برای مصرف‌کنندگان

آنچه بیش از همه برای مصرف‌کنندگان اهمیت دارد، قیمت برنج است. افزایش قیمت این محصول در سال گذشته حاشیه‌های زیادی را درباره منشأ این گرانی ایجاد کرد و درحالی‌که بسیاری واسطه‌ها را دلیل گرانی می‌دانستند، شواهد نشان می‌داد قیمت خرید مستقیم از کشاورزان نیز به‌شدت افزایش یافته است.

در همین راستا، احد آزادیخواه، سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه افزایش قیمت برنج به هیچ عنوان پذیرفته نیست، گفت: «رشد قیمت برنج در بازار ناشی از دست‌های پشت‌پرده و دلال‌بازی است؛ به همین دلیل وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تعزیرات حکومتی باید این موضوع را مدیریت کنند».

میزان نیاز برنج در کشور سالانه ۳ میلیون تن است که از این میزان معمولا دو میلیون ۵۰۰ هزار تن در ۶۰۰ هزار هکتار از شالیزارهای کشور تولید و ۵۰۰ هزار تن از مسیر واردات تامین می‌شود. در سال زراعی گذشته به‌واسطه خشکسالی میزان تولید برنج به یک‌میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسید و این موضوع زمینه‌ساز مشکلات متعددی در بازار شده بود.

افزایش ۳۰ درصدی تولید برنج

در سال جاری، به‌واسطه افزایش ۳۰ درصدی تولید و آغاز فصل برداشت کاهش چشمگیر قیمت آغاز و‌ در هفته‌های آینده تشدید خواهد شد.

موضوعی که مسیح کشاورز، دبیر انجمن تولیدکنندگان برنج درخصوص آن گفت: «با آغاز فصل برداشت برنج و افزایش ۳۰ درصدی تولید برنج ایرانی در سال جاری، قیمت‌این محصول در بازار با کاهش محسوسی روبرو است».

وی در ادامه افزود: «نرخ این محصول در استان مازندران به‌تازگی به کیلویی ۸۰ هزار تومان نیز رسیده و قیمت برنج در استان گیلان نیز اکنون نیز در حدود ۱۰۰ هزار تومان است. اکنون شاهد عرضه برنج ایرانی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای با قیمت کیلویی ۶۴ تا ۸۶ هزار تومان و برنج هندی درجه یک با قیمت‌هایی بین ۳۰ تا ۳۷ هزار تومان هستیم».

عدم‌استقبال از کشت قراردادی

یکی از مسائل مطرح‌شده در وزارت جهاد کشاورزی در دولت رئیسی بحث ترویج و توسعه کشت قراردادی است که به‌شدت موردتاکید وزیر جهاد کشاورزی نیز هست، با این‌حال گفته می‌شود استقبال برنج‌کاران از کشت قراردادی کم است، چون نوسان بازار به‌قدری بالا است که کشاورز با توجه به تورم موجود، محصول خود را در بازار آزاد به قیمتی بالاتر می‌فروشد.

از سوی دیگر در چنین شرایطی برنج‌کار دیگر اجباری ندارد که وقتی محصول خود را برداشت کرد تحویل کارخانه یا مصرف‌کننده بدهد، بلکه می‌تواند در خانه انبار کند؛ یعنی محصولی انبارخور است.
گفتنی است، با توجه به پیش‌بینی افزایش تولید و رکود چند ماه گذشته بازار برنج،‌ پیش بینی می شود، قیمت برنج با کاهش ۵۰ درصدی همراه و به قیمت واقعی خود بازگردد

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای