بورس به مدار بازگشت؟
پس از کاهش ریسکهای غیراقتصادی در اقتصاد کشور، اکنون شواهد، حاکی از بازگشت آرامش نسبی به بازارها است.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ حقوقیها نیز در دو روز بیش از هزارمیلیارد تومان پول به بازار تزریق کردند. به نظر میرسد که در شرایط فعلی و با کاهش جذابیت بازارهای موازی، بورس توانسته است خود را به رالی بازارها بازگرداند.
معاملات روز یکشنبه با سبزپوشی مجدد بازار سهام به انتها رسید. در این بین نماگر اصلی بورس اوراقبهادار با رشد 1.19درصدی در سقف 10ماهه خود یعنی 2میلیون و 313هزار واحد قرار گرفت، کانالی که عبور از آن مانع سختی به حساب میآید.
شاخصهای هموزن بورس و کل فرابورس نیز به ترتیب رشد 1.13 و 1.15درصدی را بهثبت رساندند و با قرارگرفتن در محدوده 753هزار و 438 واحد و 25هزار و 496 واحد بهکار خود در این روز پایان دادند. بهعلاوه ورود نقدینگی 269میلیاردتومانی نیز از جانب حقیقیها صورتگرفت.
در حالیکه بیش از 20روز از شروع ناآرامیهای اخیر منطقه میگذرد و اکنون ابهامات و نگرانیهای مرتبط با این مساله کاهش یافتهاند، بهنظر میرسد رفتهرفته مشکلات و ریسکهایی که از گذشته بازار سهام و سودآوری شرکتها را تحتتاثیر قرار دادهاند، مجددا شروع به خودنمایی کنند.
پس از رشد چشمگیر شاخصهای بازار سهام و رکوردشکنیهای قابلتوجه در نخستین روز هفته جاری، ساعات معاملاتی روز یکشنبه در حالی به انتها رسید که هرچند محدودتر، اما صعود شاخصهای اصلی ادامهدار شدند، بهطوریکه شاخصکل بورس اوراقبهادار تهران در این روز 27هزار و 248 واحد معادل 1.19درصد افزایش یافت و در محدوده 2میلیون و 312هزار واحد قرارگرفت که بالاترین مقدار این شاخص از تاریخ 3خرداد 1402 است. لازم به ذکر است که نمادهای «فولاد»، «فملی» و «نوری» بهترتیب بیشترین تاثیر مثبت را بر این شاخص گذاشتند.
شاخص هموزن نیز که از جهاتی نماگر مناسبتری از وضعیت بازار است و عملکرد شرکتهای کوچک و متوسط پذیرششده در بورس را بهطور دقیقتر نمایش میدهد، با رشد 1.19درصدی در سطح 753هزار و 439 واحد قرارگرفت.
وضعیت در رکن دیگر بازار سهام، یعنی فرابورس ایران هم یکسان بود، بهطوریکه شاخصکل فرابورس نیز رشد 1.15درصدی را بهثبت رساند و با قرارگرفتن در ارتفاع 25هزار و 496 واحد بهکار خود در این روز پایان داد. همچنین بورس و فرابورس در این روز مجموعا شاهد 269میلیاردتومان ورود پول از جانب سهامداران حقیقی بودند و ارزش معاملات خرد سهام و حقتقدم نیز با کاهش 1.7درصدی نسبت بهروز ماقبل، در سطح 4721میلیاردتومان قرارگرفت.
اکنون که یک هفته از پاسخ نظامی ایران به حمله اسرائیل میگذرد و بهنظر میرسد که شرایط منطقه کمی آرامتر شده و هیجانات نیز از بازار تخلیه شدهاند، بررسی آمار 7روزه نشان میدهد که در این مدت بهمرور شدت روند خروج پول از بازار کاهشیافته و در این روزها حتی جای خود را به ورود پول نیز دادهاست. به طوری که در دو روز نخست اردیبهشتماه ورود پول حقیقی 1032 میلیارد تومان بوده است.
روند صعودی؛ موقت یا ادامهدار؟
هر زمان که ریسک سیستماتیک جدیدی بهوجود میآید، کلیت رفتار معاملهگران و روند بازار با توجه به نوع این ریسک و شدت آن برای مدتی تحتتاثیر قرار میگیرد. بازار سهام در روزهای انتهایی هفته دوم فروردین ماه با حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در شهر دمشق دچار چنین وضعیتی شد.
حال که بیش از 20 روز از این اتفاق میگذرد، بهنظر میرسد که ابهامات و نگرانیهای مرتبط با تنشهای منطقه کاهش یافتهاند. در این شرایط کارشناسان عقیده دارند که مشکلات و ریسکهای اساسیتری که مدتها است در بازار وجود دارند و نقشی اساسی در عقبماندگی این بازار نسبت به دیگر بازارهای موازی ایفا میکنند، رفتهرفته شروع به خودنمایی کرده و تاثیراتشان نمایان میشود.
از مهمترین این مشکلات میتوان به دلار چند نرخی و فاصله دلار نیما از دلار آزاد که در روز تنظیم این گزارش به بیش از 23هزارتومان رسیدهاست، اشاره کرد.
بهعلاوه تصمیمات کلان اقتصادی که از سوی دولت اتخاذ میشوند و در بسیاری از مواقع پیشبینیپذیر نبوده و گاهی ضدبورس نیز هستند، سبب بهوجود آمدن فضایی پر از نااطمینانی شدهاست که پیشبینی در آن نیز گاهی غیرممکن میشود و به همین دلیل درصد قابلتوجهی از سرمایهگذاران بالقوه و نقدینگی را به بازارهای موازی هدایت میکند، لذا بهنظر میرسد که تا زمان برطرفنشدن مشکلاتی از این قبیل، نتوان روند مثبت این روزهای بازار را اتفاقی ادامهدار دانست./ دنیای اقتصاد