افزایش خرید تضمینی گندم با عاملیت بانک کشاورزی
بانک کشاورزی با هدف حمایت از تولید در کشاورزی وکمک به تامین امنیت غذایی با تمام توان برای اجرای هرچه بهتر عاملیت خرید تضمینی گندم تلاش میکند.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ گندم یک کالای استراتژیک در کشور است، اعلام به موقع قیمت خرید تضمینی و قیمت مناسب برای بهبود وضعیت تولید و امنیت غذایی اهمیت بسیار زیادی دارد که در دولت سیزدهم در این زمینه پیشرفت زیادی حاصل شده است.
چهار مولفه در تعیین قیمت خرید تضمینی کالاهای کشاورزی تاثیرگذار است که اولین مولفه، هزینههای تولید مشخص شده یعنی هزینه تولید یک واحد متعارف با احتساب سود معقول برای کشاورزان در نظر گرفته میشود. مولفه دوم نیز در نظر گرفتن نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی در زمان تصمیمگیری خرید تضمینی و مولفه سوم نرخ محصولات در بازارهای جهانی و هزینههای جانبی آن است.
یعنی به طور مثال وقتی گندم از کشوری خریداری میشود و در بنادر ما تخلیه میشود علاوه بر ارزی که برای گندم پرداخت میشود هزینههای استاندارد، حفظ نباتات، انبارداری، تخلیه و… به آن اضافه خواهد شد که باید در قیمت نهایی دیده شود.
فاکتور چهارم نیز در نظر گرفتن نرخ مبادله درون بخش است. تحولاتی که در خارج از بخش کشاورزی رخ میدهد مانند افزایش قیمت ماشین آلات و دستمزد باید در تعیین قیمت لحاظ شود. بر اساس این ۴ فاکتور شورای قیمتگذاری قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی را تعیین میکند
نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی در سالهای گذشته به موقع اعلام نمیشد و در برخی مواقع حتی پس از کشت محصولات کشاورزی اعلام شد. مشکل اصلی علاوه بر اعلام در زمان نامناسب، تعیین نرخهای بسیار پائینتر نرخ خرید محصولات راهبردی بود که ضربه خطرناکی به تولید میزد.
در برخی سالها از جمله سال ۱۴۰۰، کشور مجبور به واردات ۸ میلیون تن گندم شد که مهمترین عامل آن از نگاه کارشناسان، تعیین نامناسب نرخ خرید تضمینی بود.
در برخی مواقع اعلام قیمت خرید تضمینی گندم در دولت قبلی و سالیان گذشته با هفت ماه تاخیر اعلام میشد. کشاورزها وقتی نمیدانستند که قیمت تضمینی چند است محصولات کشاورزی دیگری همچون کلزا، جو و در برخی مناطق خوش آب و هوا هندوانه کشت میکردند و این درحالی بود که گندم از قدیمالایام یک محصول استراتژیک شناخته شده بود و با این کار به تولید ضربه میخورد و برای واردات این محصول ارز زیادی از کشور خارج میشد.
بانک کشاورزی با هدف حمایت از تولید در بخش کشاورزی وکمک به تامین امنیت غذایی کشور، با تمام توان برای اجرای هرچه بهتر عاملیت خرید تضمینی گندم در سطح کشور تلاش میکند.
طی دو سال گذشته خرید تضمینی گندم روند افزایشی را طی کرده است و در سال ۱۴۰۰ خرید تضمینی گندم چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تن بود، اما در سال ۱۴۰۱ این عدد به ۷.۵ میلیون تن و در سال ۱۴۰۲ به ۱۰.۴ میلیون تن رسید.
با عاملیت بانک کشاورزی تا هفته نخست تیرماه سال جاری، بیش از ۵.۵ میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری و مطالبات بالغ بر ۱۳۳ هزار نفر از گندمکاران به حساب آنان واریز شده است.
به گزارش روابط عمومی بانک کشاورزی، از آغاز فصل خرید گندم تا کنون ۷۰۰ مرکز خرید در ۲۸ استان کشور از طریق سامانه جامع خرید تضمینی گندم بانک کشاورزی، بالغ بر ۵.۵ میلیون تن محصول گندم را در قالب ۹۶۰ هزار محموله از کشاورزان خریداری کرده اند.
بر اساس این گزارش، تا کنون ۴۰۱ هزار میلیارد ریال از مطالبات گندم کاران به حساب آنان واریز شده است و مابقی مطالبات نیز به محض واریز وجوه به حساب بانک، در کوتاهترین زمان ممکن به حساب کشاورزان واریز خواهد شد.