استیضاح وزیر اقتصاد ایران: اختلافات سیاسی و چالشهای اقتصادی در سایه افزایش نرخ ارز
استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد ایران، در مجلس، نشاندهنده تنشهای عمیق سیاسی و اقتصادی در کشور است.

اخبار سبز کشاورزی؛ استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد ایران، در مجلس، نشاندهنده تنشهای عمیق سیاسی و اقتصادی در کشور است. این استیضاح در شرایطی صورت میگیرد که دولت با چالشهای جدی در مدیریت نرخ ارز و تورم مواجه است.
ایرج یوسفی، کارشناس اقتصادی، در مصاحبهای با روزنامه العربی الجدید، به چندین نکته کلیدی اشاره کرده است که میتواند به درک بهتر این موضوع کمک کند.
اختلافاتی وجود دارد
ایرج یوسفی، کارشناس اقتصادی ایرانی، در مصاحبه با روزنامه فرامنطقهای العربی الجدید قطر گفت: بین رئیس جمهور ایران و وزیر اقتصادش از یک سو، و جبهه پایداری و محافظهکاران تندرو از سوی دیگر اختلافاتی وجود دارد.
او با اشاره به اینکه انگیزههای سیاسی در استیضاح نقش دارند، در عین حال خاطرنشان کرد: استیضاح همتی به دلیل سیاستهایش در رابطه با ارز و افزایش قیمت آنها، اقدامی سنجیده و درست است.
وزیر اقتصاد به دنبال یکسانسازی نرخ ریال در برابر دلار است
یوسفی افزود: وزیر اقتصاد به دنبال یکسانسازی نرخ ارز ریال ایران در برابر دلار است، موضوعی که قبلاً هم قبل از تصدی وزارت و هم بعد از آن مطرح کرده بود.
او با اشاره به اینکه چند نرخ برای ارز وجود دارد، از جمله 285 هزار ریال در برابر دلار، که به خرید کالاهای اساسی و دارو اختصاص دارد و این نرخ همچنان پابرجاست و هر از چند گاهی شاهد افزایش است. نرخ دوم (نرخ نیما) است، یعنی نرخی که در بازار نیما، بازار دولتی ارز، تعیین میشود و نرخ سوم، نرخ آزاد موازی است.
شهروندان ایرانی حدود 80 میلیارد دلار در اختیار دارند
یوسفی با انتقاد از نادیده گرفتن بازار آزاد توسط تیم اقتصادی دولت آن را سیاستی اشتباه توصیف کرد و گفت: برآوردها نشان میدهد که شهروندان ایرانی حدود 80 میلیارد دلار در اختیار دارند و نباید بازار آزاد نادیده گرفته شود و به آن بیتوجهی شود.
یوسفی گفت: دولت نرخ ارز را در بازار نیما در پاییز گذشته از 400 هزار ریال به بیش از 700 هزار ریال کنونی افزایش داد، آن هم در هنگامی که کسری بودجه حدود 800 هزار میلیارد تومان (حدود 9 میلیارد دلار به نرخ آزاد) بوده است.
یوسفی، کارشناس ایرانی، در ادامه گفت: دو راه برای جبران این کسری وجود دارد، یا از طریق افزایش پایه پولی از طریق چاپ پول، یا افزایش قیمت ارز.
او با اشاره به اینکه آنها راه دوم را انتخاب کردند، یعنی افزایش نرخ ارز در بازار نیما، که طبیعتاً منجر به افزایش قیمت در بازار موازی شد که در حال حاضر به بیش از 930 هزار ریال برای هر دلار میرسد.
بازگشت دونالد ترامپ
او همچنین تأکید کرد که بازگشت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا نیز که صاحب استراتژی فشار حداکثری علیه ایران است، بدون شک در کاهش نرخ ریال نقش دارد.
یوسفی افزود: دولت باید با احتیاط و دقت عمل میکرد و قیمت ارز را افزایش نمیداد که منجر به وخیمتر شدن وضعیت معیشتی و کاهش قدرت خرید شهروندان و کارمندان شد. او با اشاره به اینکه حقوق کارمندان ثابت مانده است، در حالی که نرخ دلار حدود 50 درصد افزایش یافته است.
یوسفی از استیضاح وزیر اقتصاد در مجلس ایران در سایه وخامت اوضاع معیشتی بازنشستگان، فقرا، کارمندان و عملکرد ضعیف اقتصادی دولت حمایت کرد.