خبر فوری
شناسه خبر: 20999

کوچک شدن اندازه نان‌ پس از اجرای طرح کارتخوان

با اجرایی شدن فروش با کارتخوان‌های ویژه در نانوایی‌ها در سطح شهر تهران گویا کارتخوان‌ها باعث شده‌اند تا اندازه نان‌ها کوچک شوند.

کوچک شدن اندازه نان‌ پس از اجرای طرح کارتخوان

توزیع 8 هزار تن آرد مازاد بر نیاز در کشور

با اجرایی شدن فروش با کارتخوان‌های ویژه در نانوایی‌ها در سطح شهر تهران گویا کارتخوان‌ها باعث شده‌اند تا اندازه نان‌ها کوچک شوند.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی ، خردادماه گذشته وزیر جهاد کشاورزی از بررسی عرضه نان به شکل کیلویی در شورای آرد و نان خبر داده بود؛ اما تاکنون این موضوع در شورای آرد و نان تعیین تکلیف نشده در حالی که با مجهز شدن نانوایی ها به کارتخوان هر روز نان‌ها کوچکتر می شود.
البته بر اساس جدول ارائه شده برای قیمت نان در سال ۱۴۰۱ به تفکیک نوع آرد در استان‌ها، وزن چانه نان در استان‌های مختلف کشور متفاوت است؛ در شهر تهران وزن چانه نان سنگک ۶۵۰ گرم، بربری با آرد نوع یک (یارانه‌ای) ۶۰۰ گرم، تافتون ۲۵۰ گرم و نان لواش نیز ۱۶۰ گرم است که در تمامی نانوایی ها وزن مذکور به شکل بنری بزرگ نصب شده است.
دولت نیز گفته است که قیمت انواع نان در سال ۱۴۰۱ بدون تغییر می‌ماند و شهروندان در صورت مشاهده افزایش قیمت نان با سامانه ۱۲۴ در تماس بگیرند تا برخورد قانونی با متخلفان صورت گیرد، با این حال اخبار مختلف از استانها از اصفهان و تبریز تا خراسان و فارس به اذعان مسئولان کم فروشی سکه رایج شده و بیشترین شکایت درباره کم فروشی و در مرحله بعد گران فروشی است.
مشاهدات از سطح شهر تهران حاکی از کوچک شدن روزانه نان‌ها هم زمان با اجرایی شدن فروش نان با کارتخوان‌های نصب شده دارد. این در حالی است که در سال‌های نه چندان دور تمامی چانه‌های نان ابتدا وزن‌کشی می‌شد و سپس به داخل تنور می‌رفت یا در دهه‌های قبل فروش نان کیلویی و به اصطلاح بر مبنای وزن «مَن» (در شهر های مختلف هر «من» متفاوت بود، به عنوان مثال در خراسان هر من سه کیلو بود).
بیشتر بخوانید: نانوایان مجبور به کم‌فروشی یا گران فروشی شده‌اند

کارت خوان‌هایی که قابلیت پیچاندن دارند!

حشمت‌الله عسگری، معاون استاندار تهران، گفته بود: ۹ هزار و ۶۰۰ نانوایی مجوزدار در استان تهران فعالیت دارد که تمامی این نانوایی‌ها به سیستم کارتخوان مجهز شده است.
وی با بیان اینکه با اجرای طرح هوشمندسازی فروش نان، میزان تخصیص آرد و میزان یارانه واحدهای نانوایی شفاف‌سازی می‌شود، افزوده بود: هر تراکنش مربوط به نان و میزان فروش نان در قالب این طرح مشخص می‌شود و این شفافیت یک آورده بزرگ یارانه‌ای برای جامعه محسوب می‌شود.
اگرچه این طرح لااقل حجم قاچاق و انحراف یارانه‌های تخصیصی از سوی دولت را کم و ساماندهی کرده است و یک دستاورد برای دولت به‌شمار می‌رود؛ اما به نظر می‌رسد این دستاورد به بهای کوچک شدن نان‌های مردم تمام شده و باید هرچه زودتر چاره‌ای برای آن اندیشید.

دیگر نانوایی‌های دولتی «پول نقد» قبول نمی‌کنند دیگر نانوایی‌های دولتی «پول نقد» قبول نمی‌کنند

فروش نان با آردهای اضافی؟

اگر ادعای استانداری تهران مبنی بر کارتخوان کردن تمامی نانوایی‌های سطح شهر تهران درست باشد نباید نانوایی‌ها فروش نان بدون کارتخوان داشته باشند.
در حالی که یک نانوایی در محدوده مرکز میوه و تره بار کردستان به رغم ادعای معاون استاندار تهران فروش بدون کارتخوان و با درخواست پرداخت قیمت نان به شکل نقدی را در برخی روزها انجام می‌دهد. بدیهی است در چنین شرایطی بعید است که نانوایی مذکور توانایی پخت نان با قیمت ۳۰۰۰ تومان را با آرد آزاد داشته باشد و از این رو می‌توان به‌راحتی دریافت که احتمالاً مازاد آرد سهمیه‌ای را خارج از جریان شبکه می‌فروشد بدون آن که نگران کاهش سهمیه آرد خود باشد.
به این ترتیب اجرای یک طرح خوب در حال انحراف و کوچک شدن نان های مردم شده، در حالی که می‌توان به‌راحتی با محاسبه فروش نان بر مبنای وزن جلو این نوع زیاده خواهی‌ها را هم گرفت و مردم را نسبت به این نوع طرح‌ها بدبین نکرد، به خصوص آن که اتحادیه های نانوایی مخالفتی با فروش کیلویی نان ندارند.
البته بنا به ادعای رئیس اتحادیه نان سنگی تهران هم اکنون هزینه های کارگری به همراه سایر هزینه های ناشی از تورم بالای امسال توجیه فعالیت را سخت کرده است.

نان کارتی و تبیین اقدامات جبرانی دولت سیزدهم در رسانه ملی نان کارتی و تبیین اقدامات جبرانی دولت سیزدهم در رسانه ملی

توزیع 8 هزار تن آرد مازاد بر نیاز در کشور

این گفته‌ها در حالی است که محمد هادی سبحانیان، ‌معاون وزیر اقتصاد و دارایی نیز اظهار داشت: روزانه ۱۰۰ میلیون قرص نان مصرف می‌کنیم و میزان آرد مصرفی برای پخت این تعداد نان در روز، چیزی حدود ۱۶ هزار تن است؛ در حالی که اکنون روزانه ۲۴ هزار تن آرد در کشور توزیع می‌شود.
البته موضوع هزینه ها به ویژه اجاره بهای مغازه و اجاره مجوز از جمله هزینه هایی است که در سال جاری بسیار بالا رفته و لذا اتحادیه‌ها می‌توانند با تسهیل کردن در صدور مجوزها حجم زیادی از هزینه‌های فعالان نانوایی را در سطح شهر تهران کم کنند.
یک شهروند که شاکی از کوچک شدن نان سنگک خریداری شده‌اش بوده در این باره گفت: مجوز، سهمیه و… همه این‌ها به مردم ربطی ندارد. دولت فقط نباید به فکر خودش باشد که هزینه‌اش را کاهش بدهد. بلکه باید نظارت کنند و هر چه سریع‌تر جلو این نوع دزدی‌ها و کم‌فروشی‌ها را بگیرد. این طور پیش برود تا چند سال بعد قیمت نان به اصرار دولت ثابت خواهد ماند اما نان سنگ اندازه کف دست خواهد شد!
این شهروند گفت: اخیرا درباره کم فروشی نانوایی ها گزارش های زیادی پخش می شود و در صداو سیما نشان می دهند که نانوایی ها جریمه می شود. این هم به نفع دولت و اتحادیه است دولت باید کاری کند که سفره مردم کوچک نشود و گرنه تمام شبکه های استانی در حال نشان دادن گزارشاتی از کم فروشی نانوایی ها و جریمه آنها است. باید چاره ای جدی تر کرد.
وی افزود: انحصار در صدور مجوز نانوایی ها را بردارید تا هزینه های اجاره های مجوز کم شود و کمتر از وزن نان ها زده شود و مانند قبل تمام نانوایی ها را ملزم به وزن کردن چانه و یا فروش کیلویی نان کنید. مگر تخم مرغ را که قبلا شانه ای فروخته می شد در شهر تهران و میادین میوه و تره بار کیلویی نمی فروشند؟/بازار
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای