برنامه توسعه؛ از رویا تا واقعیت
توسعه وظیفه بازسازی، اصلاح و ارتقای نظام اقتصادی- اجتماعی یک كشور را دارد. تحقق اهداف توسعه بدون برنامهریزیهای دقیق و بلندمدت امکانپذیر نیست
توسعه وظیفه بازسازی، اصلاح و ارتقای نظام اقتصادی- اجتماعی یک كشور را دارد. تحقق اهداف توسعه بدون برنامهریزیهای دقیق و بلندمدت امکانپذیر نیست. برنامههای توسعه برای بازههای زمانی مختلف تدوین میشوند. در گذشته برنامه توسعه هفت ساله وجود داشت، اما امروزه برنامه توسعه پنج ساله است.
اخبار سبز کشاورزی ؛ در حال حاضر برنامه توسعه هفتم در دست تدوین است. برنامه هفتم به عنوان سند بالادستی بودجه شناخته میشود و برای حداقل پنج سال آینده، سهم بسزایی در جهتدهی کشور در مسیر رشد و توسعه اقتصادی توام با عدالت خواهد داشت.
بررسی برنامه ششم توسعه نشان میدهد این برنامه در اجرا با موفقیت زیادی همراه نبوده است. عدم تحقق ۷۴ درصدی شاخصهای کلان اقتصادی، عدم تحقق ۴۷ درصدی در شاخصهای بودجه و ۳۰ درصد عدم تحقق در بخش امنیتغذایی و حملونقل گواه این مدعاست. بررسی جزئیات شاخصهای اقتصادی نشان میدهد هدفگذاریهای انجام شده در برنامه توسعه ششم متناسب با شرایط اقتصادی کشور صورت نگرفته است.
در بخش شاخصهای اقتصادی در حوزه نرخ تورم، مقدار متوسط ۸/۸ درصد تعیین شده بود. اما در سال ۱۴۰۰ به عنوان سال پایان این برنامه، متوسط نرخ تورم ۴۰.۲ درصد اعلام شد. در خصوص نرخ رشد اقتصادی نیز قانونگذار عدد ۸ درصد را به عنوان متوسط رشد سالانه هدفگذاری کرده بود، اما متوسط رشد اقتصادی در سالهای اجرای برنامه ششم توسعه ۴.۴ درصد بود.
از عمده دلایل عدم موفقیت در اجرای برنامه ششم توسعه میتوان به هدفگذاری نامناسب، فقدان رویکرد آیندهپژوهی، تخصیص ناکافی و تأخیر در تخصیص اعتبارات پیشبینی شده، نبود بازار رقابتی برخی تولیدات کشور، تأخیر در تدوین آییننامهها و ایرادات در قانونگذاری، نبود شاخصهای مشخص برای ارزیابی برخی احکام و نبود ضمانت اجرا اشاره کرد. بدون توجه به این موانع احتمال عدم موفقیت برنامههای توسعه افزایش مییابد. موفقیت در تدوین چنین برنامهای نیازمند نگاه واقعبینانه به شرایط حال حاضر کشور است.
منبع: کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف