انواع مختلف تراکتور
بشر از حیواناتی مانند گاو و اسب برای اهداف کشاورزی کرد و بعدها جای آن را ماشین آلات پیشرفته و انواع پیشرفته تری از ماشین آلات گرفت. یکی از آنها تراکتور است،
تکامل مفهومی است که در آن توسعه تدریجی چیزی اتفاق می افتد و ما می دانیم که این قاعده طبیعت و در نتیجه بشریت است. از دوران سنگی، از سنگ برای از بین بردن حیوانات و یا چیدن میوه ها استفاده می شد، بشر شروع به استفاده از حیواناتی مانند گاو و اسب برای اهداف کشاورزی کرد و بعدها جای آن را ماشین آلات پیشرفته و انواع پیشرفته تری از ماشین آلات گرفت. یکی از آنها تراکتور است، در واقع، تراکتور ترکیبی از دو کلمه "کشش و موتور" است. از تراکتور برای کشیدن بارهای سنگین با سرعت کم و انجام کارهایی مانند کارهای کشاورزی استفاده می شود.
همانطور که می دانیم برخی از کارهای کشاورزی توسط کشاورز انجام می شود و برای هر نوع کاری هم ماشین آلات و تجهیزات لازم تولید می گردد. به همین ترتیب، بسته به نیاز و نوع کاری که باید انجام شود، انواع مختلفی از تراکتور تولید می گردد.
1- تراکتورهای جابه جا کننده زمین(Earth-Moving Tractor)
تراکتورهای حرکتی زمین باید کاملاً مستحکم و بسیار سنگین باشند و در هر دو نوع لاستیکی و فلزی( زنجیری- تسمه ای) نیز وجود دارد.اگر در یک سایت ساخت و ساز کار می کنید، از جمله کار بر روی سدها و معادن، یک تراکتور زمینی می تواند یک نجات دهنده باشد.
آنها علاوه بر کارهای بیشماری که انجام می دهند، زمین را برای ایجاد حفره هایی جهت زیرزمین و ساخت و سازهای جدید حرکت می دهند، و البته گران هستند اما همیشه با دوام ساخته می شوند.
از آنها برای جابجایی و حرکت دادن مواردی مانند خاک، آوار، سنگ، گل و یا حتی الوار استفاده می شود و آگاهی از نحوه استفاده از این تراکتورها قبل از خرید آنها بسیارمهم است.
در اصل سه نوع مختلف تراکتور زمینی وجود دارد که شامل موارد زیر است:
• کاوشگران(Excavators): نوعی بیل مکانیکی که بیشتر برای تخریب و حفر استفاده می شود، می تواند خاک را بیل بزند یا تجهیزات سنگین را بلند کند. بازوی سطلی بلند آنها به کابینی متصل است که می چرخد و صندلی های آنها بلند است تا رانندگان بتوانند دید واضحی از هر آنچه را که باید ببینند، داشته باشند.
• لودر(Backhoe Leaders): با این لودرها می توان همه کاری انجام داد، از حفر سوراخ تا شکستن آسفالت. آنها در پشت تجهیزات سطل های حفاری دارند و در جلو، بیلهایی دارند که متناسب با نیازهای شما تنظیم می شوند.
• بولدوزر(Bulldozers): این ماشین آلات که به خزنده (crawlers) نیز معروف هستند، دارای صفحات بزرگی در جلو برای هل دادن انبوهی از خاک و سنگ هستند و از آنها برای پاکسازی ضایعاتی که در انواع زمین ها قرار دارد، استفاده می شود. آنها همچنین زنجیرهای بسیاربزرگی دارند تا تعادل خود را هنگام انجام کار حفظ کنند.
2- تراکتورهای باغی
قدرت تراکتورهای باغی از 1 تا 10 اسب بخار متغیر است، اگرچه برخی از جدیدترها به 20 HP هم می رسند، تراکتورهای باغی دارای اندازه ساختار بسیار کوچکی هستند. آنها بیشتر برای کارهای چمن زنی یا ایجاد تخت گل جدید در باغ استفاده می شوند. چرخ های تراکتورهای باغی تقریباً به اندازه چرخ های اسکوتر اما بسیار ضخیم تر است.
تا به امروز، بیش از 100 مدل و طرح مختلف از تراکتورهای باغی ساخته شده است و قیمت آنها از زیر 2000 دلار شروع می شود تا بیش از 4000 دلار می رسد.
3- تراکتورهای باری ابزاری
از آنجا که این نوع تراکتورها برای حمل و نصب کردن انواع مختلفی از وسایل به آنها ساخته شده اند، قاب شاسی بین تایرهای جلو و عقب کشیده است. بنابراین، می توان برروی آنها وسایلی مانند مته ها، سم پاش ها، مته های بذر، سوییپرهای چرخشی، لودرها و گردگیرها و غیره را نصب کرد.
اندازه ها و طرح های مختلفی دارند و شرکت های فروشنده آنها، اطلاعات مورد نیاز درباره هر کدام که مناسب با نیاز شما است را در اختیارتان قرار می دهند.
4- تراکتورهای صنعتی
تراکتورهای صنعتی را زمانی Tuggers می نامیدند و از آنها برای کشیدن بار استفاده می شد. همچنین اغلب به بوم های جرثقیل مجهز می شوند تا بتوان به کمک آن بارها را به راحتی جابه جا کرد.
در حقیقت، اکثر تراکتورهای صنعتی حتی برای مصارف کشاورزی ساخته نشده اند بلکه در عوض، از آنها در کارخانه ها برای کشیدن وسایل استفاده می شود.
آنها معمولا به جای پیوندهای سه نقطه ای، یک میله کششی دارند و در مدل ها و قدرت اسب بخارهای مختلف وجود دارند.
5- تراکتورهای نوع Orchard
اینها نوع خاصی از تراکتور هستند که فقط در باغات استفاده می شوند. این تراکتورها معمولا بسیار بلند و مرتفع هستند تا کاربر بتواند روی تراکتور بنشیند و میوه ها را بچیند یا درختان را هرس کند. در خارج از سطح تراکتور کاملا مشخص است، به این معنی که می توان بدون دردسر به داخل و اطراف همه درختان رفت.
از همه بهتر، می توان از آنها در انواع باغات استفاده کرد، صرف نظر از آنچه در آنجا کاشته اید، خواه درختان میوه باشد یا انگور.
در واقع، این تراکتورها به قدری شخصی سازی شده اند که حتی لاستیک ها نیز برای حرکت در باغ ساخته شده اند، زیرا اگر اینگونه نباشند، ممکن است نگران مواردی مانند خار، که در برخی از درختان میوه وجود دارد، باشید.
تراکتورهای نوع Orchard معمولا بسیار باریک بوده و در آنها هیچگونه برآمدگی وجود ندارد و در آنها محوطه هایی محصور برای رانندگان جهت نشستن و مانور دستگاه تعبیه شده است.
6- (تراکتور) روتاری تیلرز(Rotary Tillers)
این تراکتورهای "نوع پیاده روی" هستند و معمولا در مزارع کوچکتر و در سطوح با ارتفاع مختلف استفاده می شوند. این مکانها، معمولا جاهایی هستند که تجهیزات معمولی به طور موثری کار نمی کنند، با این وجود پنجه های چرخشی این تراکتور به اندازه کافی کوچک است که با خیالی آسوده وارد فضاهای کوچک شده و یا بتواند بر روی تپه ها حرکت کند.
جهت تهیه بسترهایی برای بذر ،می توانید تیغه هایی را نیز در پنجه ها قرار دهید، زیرا این تیغه ها می توانید به راحتی محتوای خاک را در آن زمین پودر کنند.
پنجه دوار آن یک کولتیواتور موتوری است که با چرخش تیغه ها در ماسه ها یا خاک کار می کند. این تراکتور، سختی و چروکیدگی خاک را می گیرد و بستر خوب و بدون کلوخه ای از خاک ایجاد می کند.
برای تنظیم عمق کارکرد پنجه می توان کفش های لغزنده را نیز تنظیم کرد.
بعد از اینکه از این تجهیزات برای "خاک" استفاده کردید، بستر باغ شما آماده کاشت هر نوع بذری است که می خواهید بکارید.
7- تراکتورهای ردیفی زراعی(Row Crop Tractors)
تراکتورهای ردیفی زراعی، تراکتورهای خوبی هستند که می توان تقریبا هر کاری را که شما باید انجام دهید، از جمله کنترل علف های هرز، تسطیح، شخم زدن، سفت کردن و کشیدن مته های بذر و همچنین استفاده از ماشین آلاتی از قبیل خرم کن و پمپ آب انجام دهند.
آنها دارای مزایای مختلفی هستند، از جمله قابلیت فاصله ردیفی مناسب، کاربرپسندی و سهولت رانندگی، تدارک برق، قابلیت پاکسازی بیشتر زمین، سهولت هدایت، مخصوصا در پیچ های کوتاه تر، اتصال و جدا کردن آسان وسایل، و در صورت نیاز به انجام کارهای سنگین یا نیرویی برای بلند کردن، باید یک بالابر به آن اضافه کنید.
به عبارت دیگر، این تراکتورها معجزه گر واقعی برای این مشاغل و بسیاری از مشاغل دیگر هستند، بنابراین اگر در حال حاضر فقط می خواهید یک قطعه تجهیزات خریداری کنید، این یکی از مواردی است که می توانید آن را در نظر بگیرید.
8- تراکتورهای کمکی( Utility Tractors)
تراکتورهای کمکی دستگاههای عمومی هستند که برای کارهایی مانند شخم زدن و راندن وسایل دیگر از طریق بازوی محرک آن طراحی شده اند. اگر یک کشاورز توانایی خرید ماشین آلات اضافی برای انجام مشاغل خاص را ندارد، داشتن تراکتورهای کمکی(utility Tractors)خوب است.
تراکتورهای کمکی دارای موتورهای کم تا متوسط هستند و عمدتا برای کشیدن تجهیزات کمکی مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین با اتصالات خاص توانایی شیار زدن، شکستن و همچنین کارهای دیگری را دارند.
موارد استفاده
این کاربردها شامل مواردی است که شما قصد دارید با تراکتور انجام دهید ومهم است که قبل از خرید تراکتور آنها را بدانید. انواع تراکتور را می توان با استفاده از سه روش اصلی از هم مجزا کرد:
1- نوع ساخت و ساز: به عبارت دیگر تراکتور چگونه طراحی و ساخته شده است؟ آیا این تراکتور به راننده اجازه می دهد تا به راحتی بنشیند و با آسودگی رانندگی کند، یا از آن مواردی است که کاربر در کنار تجهیزات(که به آن تراکتور نوع راه رفتن نیز می گویند) راه می رود؟
2- نوع رانندگی: همچنین می توانید نوع رانندگی را که می خواهید را هم تعیین کنید: نوع چرخ یا نوع مسیر(دومی که شامل مدل های نیمه مسیر و تمام مسیر است). البته توجه داشته باشید که انواع تراکتورهای دو، سه و چهار چرخ نیز وجود دارد.
3- هدف اصلی: این همان چیزی است که باید هنگام تهیه تراکتور بدانید تا بین انواع ذکر شده در بالا بتوانید به راحتی تصمیم بگیرید.
در تراکتورهای نوع پیست، چرخی وجود ندارد اما در عوض، یک تسمه در هر دو طرف آن نصب شده است. بر روی این تراکتورها هیچ دنده فرمانی نصب نشده است، بنابراین برای هدایت تراکتور باید ترمزهای یک طرف پیست را فشار دهید در حالی که در طرف دیگر در حال حرکت است.
در تراکتورهای نیمه تسمه ای، یک زنجیر کوچک تسمه ای در عقب نصب شده و تایرها در محور جلو قرار دارند. این تراکتورها معمولاً برای خیش زنی زمین های بایر استفاده می شوند و برای کارهای کشاورزی استفاده نمی شوند.
تسمه های آنها به هم متصل شده است به طوری که سطح تماس با زمین بسیار بزرگ است و در نتیجه قدرت کششی افزایش می یابد. آنها برای مواردی که به کارهای زمینی مانند سدها احتیاج است بسیار مفید می باشند.
تراکتورهای چرخدار بیشتر برای مصارف کشاورزی استفاده می شوند. آنها دارای سرعت و تایرهای سریع هستند که طوری نصب شده اند تا مقداری از شوک میدانی را جذب کنند. آنها بیشتر برای اهداف باغبانی عمومی، مزارع کوچکتر و مناطقی که کاملا تپه ای هستند استفاده می شود.
در بیشتر موارد انواع سه چرخ یا انواع سه چرخه آن، با چهار چرخ جایگزین شده است. انواع سه چرخ دارای یک چرخ تکی یا دوتایی است که در جلو نصب شده و برای حرکت در پیچ های کوتاه، بسیار مناسب است.
اگرچه امروزه استفاده زیادی از آنها نمی شود، اما همچنان ماشین های بسیار خوبی هستند.
منبع: لیمن بین
مترجم: معصومه صالحی وزیری