۹ بانک و مؤسسه اعتباری ۱۵۱ هزار میلیارد تومان به خودشان وام دادهاند
بانکها در لیست بزرگترین ابربدهکاران بانکی
بررسی لیست اعلامی بانک مرکزی نشان میدهد ۹ بانک و مؤسسه اعتباری ۱۵۱ هزار میلیارد تومان به خودشان وام دادهاند
به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ بانکهای کشور که وام دادن به خودشان را پیشتر در سابقه داشتند حالا تبدیل به ابربدهکار بانکی شدهاند و در بین بدهکاران، بیشترین معوقات را از آنِ خود کردهاند.
براساس آخرین لیست منتشرشده در بانک مرکزی، 9 بانک کشور 151 هزار و 210 میلیارد تومان به زیرمجموعههای متعلق به خود تسهیلات پرداخت کردهاند.
این عدد تنها از بین 12 بانک و مؤسسه اعتباری که اطلاعاتشان منتشر شده استخراج شده و اطلاعات ۲۳ بانک و مؤسسه اعتباری دیگر در دسترس نیست.
بین بانکهایی که در لیست اخیر بانک مرکزی آورده شده، بانک آینده بزرگترین ابربدهکار بانکی است که میزان بدهی زیرمجموعههای این بانک به خودش 87 هزار و 448 میلیارد تومان اعلام شده است و در بین زیرمجموعهها، ایرانمال با 55 هزار میلیارد تومان وامی که از بانک آینده گرفته، بدهکارترین مجموعه به نظام بانکی محسوب میشود.
از روزی که احمدینژاد تهدید میکرد نام دانهدرشتها را از جیب کت خود بیرون میآورد، بیش از یک دهه گذشته است.
امروز نام دانهدرشتها دیگر پنهان نیست و بهطور رسمی اعلام میشود اما گویی تخلفات بانکی دیگر مانند گذشته قبح نداشته و انگیزهای برای برخورد با متخلفان وجود ندارد.
روزی که بانک تات منحل شد، محمود بهمنی، رئیس کل وقت بانک مرکزی در هامش نامهای که به تخلفات این بانک پرداخته بود، خطاب به قائممقام وقت بانک مرکزی نوشت: «گزارش بسیار اسفبار است. مگر میشود منابع بانک را که متعلق به مردم است، به طرق مختلف مورد سوءاستفاده قرار داد؟ مگر میشود به شرکتهای وابسته و سهامداران دیگر تسهیلات پرداخت کرد، مگر میشود ذینفع واحد را مورد توجه قرار نداد؟ و بیش از سرمایه (آورده سهامداران) به اشکال مختلف از بانک خارج کرد یا سپردهگذاری نزد مؤسسه دیگر کرد که آنها به شرکت وابسته تسهیلات بدهند؟»
بانک تات به دلیل سوءاستفاده از منابع بانک و پرداخت تسهیلات به شرکتهای وابسته منحل شد و بهجای آن، بانک آیندهای پدید آمد که امروز 87 هزار میلیارد تومان به زیرمجموعه خود وام میدهد و این واقعیت بهطور آشکارا از سوی مقام عالی نظارت بر بانکها اعلام میشود ولی هیچ تصمیمی برای برخورد یا اصلاح وضعیت گرفته نمیشود.
ایرانمال یک پدیده عجیب
ایرانمال یک پدیده عجیب است. بزرگترین مرکز خرید جهان لقب گرفته و گفته میشود با 22 هزار میلیارد تومان از منابع بانک آینده ساخته شده است. به جز سرمایه اولیه، اعطای تسهیلات پسینی هم ادامه دارد و امروز تسهیلات پرداختی به ایرانمال از سوی بانک آینده 55 هزار و 299 میلیارد تومان اعلام میشود که کل این مبلغ معوق شده است.
ایرانمال یک پدیده عجیب است چون در شرایطی با منابع یک بانک ساخته میشود که بنگاهداری بانکها نکوهش میشود. این موضوع بهقدری از نگاه حاکمیت اهمیت دارد که رهبری در دیدار با اعضای هیئت دولت تاکید میکنند جلوی بنگاهداری بانکها گرفته شود. حتی دیوارنگارهای در میدان ولیعصر با هشتگ «بانک_ملاک» به موضوع برخورد با بنگاهداری بانکها اشاره میکرد که البته به مذاق بانکها خوش نیامد و پس از مدتی جمع شد.
ایرانمال یک پدیده عجیب است چون اغلب بانکها در ازای وصول مطالباتشان، صاحب بنگاههای بهوثیقهگذاشته شدند اما ایرانمال از ابتدا توسط بانک آینده طراحی و ساخته شد.
اگرچه بانک آینده، ایرانمال را با قیمت پایه 85 هزار میلیارد تومان در سال 1399 به مزائده گذاشت اما قیمت به قدری بزرگ و غیرقابل پرداخت بود که کسی جرأت خرید آن را پیدا نکرد و چهبسا اگر سپردههای مردم در بانک آینده نبود این بانک هم نمیتوانست چنین مجتمع بزرگی را بسازد.
امروز همچنان صاحب این مرکز عجیب و بزرگ بانک آینده است و همچنان این مجتمع از بانک آینده ارتزاق میکند. 55 هزار و 299 میلیارد تومان آخرین رقم بدهی معوقشده ایرانمال به بانک آینده است که با نرخ سود 18 درصد و در برخی ردیفها با نرخ سود 23 درصد به ایرانمال پرداخت شده است. ایرانمال به تنهایی 63 درصد از تسهیلاتی که بانک آینده به زیرمجموعههای خود پرداخت کرده را از آنِ خود کرده است.
براساس لیست اعلامی بانک مرکزی در اسفند 1402 در مجموع بانک آینده 127 هزار و 290 میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده است که از این میزان 124 هزار و 561 میلیارد تومان معوق شده است. از این میزان 87 هزار و 695 میلیارد تومان به زیرمجموعههای بانک آینده پرداخت شده که 87 هزار و 448 میلیارد تومان از آن معوق شده است.
این مبلغ به 14 مجموعه مرتبط با این بانک یعنی شرکت توسعه بینالملل ایرانمال، توسعه تجارت بینالود، شرکت توسعه عمران فرداگستر، شرکت ایمنفراز سپند، سفیر امواج دریا، شرکت تجارت الکترونیک ارتباط فردا، شرکت آرین پردیس دنا، شرکت ارزشآفرینان آینده، شرکت تابناک هشتم توس، شرکت بهار اقتصاد کامیاران، شرکت گروه مالی آینده هیوا، ارزشآفرینان سیراف، شرکت گروه مدیریت و سرمایه ساتپا و راسا راه استوار سهامی خاص پرداخت شده است. در بین بدهکاران حقیقی این بانک نیز نام مسعود طالبی با 224 میلیارد تومان بدهی آمده است.
دانهدرشتهای سرمایه همچنان در لیست بدهکاران
پرونده بانک سرمایه یکی از پرسروصداترین پروندههای فساد مالی دهه 90 بود. نسبتهای فامیلی برخی بدهکاران با مسئولان، حضور چهرههای شناختهشده در لیست بدهکاران، ثبت دهها شرکت کاغذی و پرداخت وام به نام آنها، دریافت غیرقانونی ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات بانکی به نام کارتنخوابها و بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان به نام مستخدم منزل و کارگر مغازه، گراننمایی وثیقهها، حق مأموریت ۴۸۰ میلیون تومانی و دستمزد ۱٫۵ میلیارد تومانی بخشی از فسادی بود که در دادگاه ویژه جرایم اقتصادی به ریاست قاضی اسدالله مسعودیمقام به آن رسیدگی شد. حالا با گذشت بیش از پنج سال از دادگاه این بانک نام برخی بدهکاران پرونده همچنان در لیست بدهکاران سرمایه به چشم میخورد.
حسین هدایتیدولابی یکی از چهرههای شاخص این پرونده 2 هزار و 879 میلیارد تومان تسهیلات دریافت کرده که 581 میلیارد تومان آن هنوز باقی مانده است.
هدایتی در فوتبال ایران به «عابربانک» مشهور بود. از داراییهایی که به او نسبت داده شده میتوان به مالکیت شرکت هلدینگ استیلآذین ایرانیان، صنایع استیلآذین، شرکت خاورآذین، شرکت فجر گالوانیزه سپاهان کاشان، چندین کارخانه فولادسازی و ورق، شرکت نایبند بزرگترین شرکت پرورش میگوی ایران و نیز برجسازی در دوبی، سهامداری بانک خصوصی تات، ریاست چندین شرکت تجاری در ایران و کشورهای دیگر خاورمیانه و داشتن املاک کشاورزی و مسکونی متعدد در ایران و کشورهای حاشیه خلیجفارس اشاره کرد.
هدایتی در اواخر دهه ۱۳۸۰ کمکهای مالی قابلتوجهی به تیم فوتبال پرسپولیس تهران و تیم فوتبال استیلآذین انجام داد. باشگاه ملوان بندر انزلی، یکی از باشگاههای حسین هدایتی بود که آن را به دلیل برخی اختلافات واگذار کرد.
هدایتی تسهیلات بانکی را با پرداخت رشوه دریافت میکرد. اعطای خانه به یکی از مدیران بانک و یا عضویت یکی دیگر از مدیران بانک در هیئتمدیره شرکت استیلآذین نمونهای از رشوههایی بود که در دادگاه از سوی نماینده دادستان مطرح شد. او به اسم شرکتهای سیویلسازه پارمیدا، سروش تجارت سیمرغ، طراحی پویان پاسارگاد خاورمیانه، ذوب و نورد آرتین، عمران تجارت امیر، جاوید گشت هیرمند، کوهآوران جیحون و جاوید گشت هیرمند این تسهیلات را دریافت کرده است.
هدایتی در اردیبهشت 98 به جرم اخلال عمده در نظام اقتصادی و پولی کشور از طریق تحصیل نامشروع به تحمل ۲۰ سال حبس و محرومیت دائم از بهکارگیری خدمات دولتی و رد مال معادل ۴ هزار و ۸۸۹ میلیارد و ۳۹۵ میلیون ریال به نفع بانک سرمایه و تحمل ۷۴ ضربه شلاق در انظار عمومی محکوم شد. با وجود گذشت چهار سال از محکومیت او اما برخی شنیدهها از آزادی او خبر میدهد.
بدهی ریختهگران همچنان باقیست
بهروز ریختهگران، فعال اقتصادی که در حوزه پتروشیمی و چند حوزه دیگر اشتغال داشته نیز جزو بدهکاران بانک سرمایه بود که هنوز هم نام او در لیست بدهکاران وجود دارد. در آخرین لیست اعلامی بانک مرکزی آمده که ریختهگران یکهزار و 925 میلیارد تومان تسهیلات گرفته که 399 میلیارد تومان آن باقی مانده است. ریختهگران به اسم شرکتهای نگین تجارت اسپادانا، پترو صنعت صفه و فولاد ماهان سپاهان این تسهیلات را دریافت کرده است.
ابتدای شهریور سال ١٣٩٢ بود که خبر بازداشت عناصر یک شبکه فساد اقتصادی به اتهام اخلال در نظام اقتصادی در رسانهها منتشر شد؛ پروندهای که بعدها به پرونده «برادران ریختهگران» معروف شد. در آن زمان گفته شد که این خانواده بدون اهلیت و با خرید سهام پتروشیمی اصفهان و پتروشیمی بیستون اقدام به سوءاستفادههای گسترده در این زمینه کرده بودند. پرونده این گروه آبانماه سال ٩٥، با کیفرخواستی با ۱۰ عنوان اتهامی برای ٤٥ متهم، روانه دادگاه انقلاب شد. عباس جعفریدولتآبادی، دادستان وقت تهران در مردادماه ۹۷ اعلام کرده بود: «دو متهم اصلی پرونده به پانزده سال حبس و رد مال به میزان ۸۵۹ میلیارد تومان و ۲۶ میلیون یورو محکوم شدهاند.» سوال مهمی که در زمان تشکیل پرونده بانک سرمایه مطرح میشد این بود که چرا او در زمان وقوع فساد بانک سرمایه در زندان نبوده و توانسته باز هم مرتکب فساد شود.
از مدلل تا صدر
در لیست اخیر بانک سرمایه اسامی زیادی دیده میشود. سامان مدلل، یکی دیگر از بدهکاران است. او یکهزار و 517 میلیارد تومان تسهیلات گرفته بود که 323 میلیارد تومان آن باقی مانده است. او این تسهیلات را به اسم شرکتهای صنایع فولادسازان دماوند، بخش آهنآلات پیشرو فراز سپاهان و صنایع فولادسازان امیرآباد گرفته است.
حسن شاملویی نیز در لیست جدید از یکهزار و 298 میلیارد تومان تسهیلاتی که گرفته بود 231 میلیون را پرداخت نکرده است. محمدرضا جهانبانی، چهار هزار و 604 میلیارد تومان تسهیلات گرفته بود که 779 میلیارد تومان از آن باقی مانده است و حسین صدر 172 میلیارد تومان تسهیلات گرفته بود که از این مبلغ 28 میلیارد تومان جزو بدهکاریهای او باقی مانده است.
از دیگر بدهکاران بانک سرمایه محمدجواد اقدامیان، زهرا حسینیسودخری، احمد حاجیمحمدجواد، امیررضا فرزانراد، بهزاد دادگر، امیرحسین متقی، حمیدرضا اخوین، سحر زالپور، محمدحسین دوستمحمدیان و مسعود پیمان هستند که همچنان بدهیهای بزرگی به بانک سرمایه دارند. بانک سرمایه علاوه بر داشتن این بدهکاران دانهدرشت، 208 میلیارد تومان نیز به زیرمجموعه خود با نام توسعه تجارت سرمایه پایدار قشم تسهیلات با نرخ سود 18 درصد پرداخت کرده است.
در ماجرای پرونده فساد بانک سرمایه محمدرضا خانی، مدیرعامل این بانک، به جرم مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی و پولی کشور به ۲۰ سال حبس، علیرضا حیدرآبادیپور مدیرعامل دیگر این بانک به ۱۲ سال حبس و یاسر ضیایی شیرکلاهی، قائممقام بانک نیز به ۱۵ سال حبس محکوم شدند. حیدرآبادی پس از اعلام فساد اقتصادی در بانک به اسپانیا فرار کرد ولی خرداد سال ۹۸ توسط پلیس اینترپل بازداشت و به ایران بازگردانده شد.
چای دبش در لیست بدهکاران بانک خاورمیانه، کارآفرین و ایرانزمین
در لیست بدهکاران بانک خاورمیانه، کارآفرین و ایرانزمین نام چای دبش به چشم میخورد. بانک خاورمیانه به شرکت دبش سبزگستر 164 میلیارد تومان تسهیلات داده است که 101 میلیارد تومان از آن معوق شده است. در لیست بانک کارآفرین نیز 2 هزار و 139 میلیارد تومان به فرد حقیقی به نام عرفان رحیمیدرآباد از شرکت دبش سبز گستر پرداخت شده که یکهزار و 894 میلیارد تومان از آن معوق شده است.
همچنین در لیست بانک ایرانزمین 130 میلیاردتومان تسهیلات پرداختی به دبش وجود دارد که 93 میلیارد تومان از آن معوق شده است.
در بررسی های پیش از این در زمینه تسهیلات پرداختی به چای دبش مشخص شده بود که براساس لیستهای منتشرشده تا شهریور ۱۴۰۲ این شرکت علاوه بر ارزهای ارزان دریافتی توانسته بود ۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان نیز از بانکهای کشور تسهیلات دریافت کند.
با توجه به اینکه از بین 35 بانک و مؤسسه اعتباری کشور تنها 13 بانک اطلاعات خود را منتشر کرده بودند، این احتمال وجود دارد که مبلغ تسهیلات پرداختشده به شرکت دبش بیش از این عدد باشد.
براساس لیست اخیر بانک مرکزی بانک خاورمیانه در مجموع ۲ هزار و 514 میلیارد تومان به بدهکاران تسهیلات پرداخت کرده که یکهزار و 893 میلیارد تومان از آن معوق شده است. در لیست بدهکاران این بانک نام ذوبآهن اصفهان با 416 میلیارد تومان بدهی نیز دیده میشود. بانک خاورمیانه نیز گرچه بین 12 بانک اعلامی آورده شده اما در لیست تسهیلات پرداختی این بانک عبارت «فاقد اطلاعات میباشد» قید شده است. بانک کارآفرین نیز در مجموع ۲ هزار و 480 میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری دارد. در بین بدهکاران این بانک نیز نام توسعه اعتماد مبین که خریدار مخابرات بود نیز با 300 میلیارد تومان بدهی دیده میشود.
بانک ایرانزمین هم ۳۲ هزار و 482 میلیارد تومان تسهیلات به بدهکاران پرداخت کرده و تسهیلات غیرجاری شده این بانک نیز هفت هزار و ۵۲۲ میلیارد تومان آورده شده است.
بانکهای بدهکار به خودشان
بانک پارسیان: بانک پارسیان در مجموع ۸۶ هزار و ۵۵۹ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده و میزان تسهیلات غیرجاری این بانک ۳ هزار و ۹۰۷ میلیارد تومان گزارش شده است. این بانک یکهزار و 839 میلیارد تومان به ستاد اجرایی فرمان امام و سازمان اموال و املاک ستاد فرمان اجرایی امام تسهیلات پرداخت کرده است. میزان معوقات ستاد 28 میلیارد تومان قید شده است. همچنین شرکت سرمایهگذاری پارسیان، کارگزاری پارسیان، لیزینگ پارسیان، تجارت الکترونیک پارسیان کیش، صنایع فولاد صبح پارسیان در مجموع 952 میلیارد تومان از این بانک تسهیلات دریافت کردهاند.
اقتصاد نوین: لیست اعلامی بانک مرکزی نشان میدهد بانک اقتصاد نوین یکهزار و 612 میلیارد تومان تسهیلات به زیرمجموعههای خود پرداخت کرده است. این مبلغ به سه مجموعه مرتبط با این بانک یعنی لیزینگ اقتصادنوین، سرمایهگذاری عمران و توسعه پایدار ایرانیان و شرکت خدمات ارزی و صرافی بانک اقتصاد نوین پرداخت شده است. به جز لیزینگ اقتصاد نوین که نرخ سود ۲۳ درصد در نظر گرفته شده برای مابقی ردیفهای پرداخت شده سود صفر درصد قید شده است.
بانک شهر: بانک شهر 26 هزار و 694 میلیارد تومان به زیرمجموعههای خود تسهیلات پرداخت کرده است. گروه مالی شهر، گروه توسعه صنایع و معادن شهر، صرافی شهر، راهبرد هوشمند شهر، شرکت تامین سرمایه تمدن، توسعه و نوآوری شهر، لیزینگ شهر، ساختمان عمران شهر پایدار، سرمایهگذاری شهر آتیه، مسکن و ساختمان جهان، نوسازان شهر تهران و شهرداریهای شیراز، مشهد، تهران، کرج، اصفهان و قم زیرمجموعههای این بانک هستند که تسهیلات دریافت کردهاند. نرخ سود تسهیلاتی که به شهرداریها پرداخت شده عمدتاً ۷ درصد بوده و برای شهرداری قم هیچ نرخ سودی نوشته نشده است. برخی از مجموعهها نیز مثل صرافی شهر، راهبرد هوشمند شهر، گروه مالی شهر و... نرخ سود صفر درصد داشتهاند. بانک شهر در مجموع 6 هزار و 778 میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری دارد. این بانک به دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تسهیلات پرداخت کرده است. 98 میلیارد تومان به باشگاه فرهنگی ورزشی استقلال و 62 میلیارد تومان به باشگاه فرهنگی ورزشی پرسپولیس.
مؤسسه اعتباری ملل: مؤسسه اعتباری ملل که در لیست اعلامی بانک مرکزی وجود دارد 27 هزار و 900 میلیارد تومان به زیرمجموعههای خود تسهیلات داده است. گروه توسعه اقتصاد ملل، نیروگاه خیام نیشابوری، لیزینگ توسعه صنعت و تجارت توس، گروه ساختمانی عمران تکلار، گسترش عمران ملل، گروه هتلهای ویستاتوس ملل، فرش ایران، ارزیاب سرمایه توس، گروه مالی ملل، توسعه توسبان امین، کارگزاری ملل، اختصاصی بازارگردانی ملل، صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی نوین پیشرو، تامین سرمایه کاردان، تجارت الکترونیک و فناوری اطلاعات ملل، عمران نوین توس جاودان، تامین سرمایه نوین و خدمات ارزی و صرافی ملل شرکتهای وابسته به مؤسسه ملل است که از تسهیلات این مؤسسه استفاده کردهاند.
اخیراً مؤسسه ملل تبلیغات قابلتوجهی در صداوسیما دارد که مردم را تشویق به تعامل مالی با این مؤسسه میکند. مؤسسه اعتباری ملل در لیست اعلامی اسفندماه در مجموع 2633 میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری دارد. نقی امیدوارحقیقی، ابوالقاسم سنگکی، حسین امینیمقدمفدافن، حسین رهباریان، محسن خوشرو و مصطفی خدابخش افراد حقیقی هستند که نامشان بهعنوان بدهکاران بزرگ ملل نوشته شده است.
بانک دی: بانک دی نیز ۶ هزار و 572 میلیارد تومان به زیرمجموعههای خود یعنی کارگزاری بانک دی، شرکت تولید نیروی برق دماوند، بیمه دی، گروه مالی دی، خدمات ارزی و صرافی دی، لیزینگ دی پرداخت کرده است. جالب اینکه نرخ سود و کارمزد این تسهیلات صفر درج شده است.
بانک کشاورزی: بانک کشاورزی 529 میلیارد تومان به زیرمجموعه خود با عنوان توسعه و عمران اراضی کشاورزی تسهیلات پرداخت کرده که نرخ سودهای متفاوت از صفر تا ۲۳ درصد برای ردیفهای پرداختشده در نظر گرفته است. این بانک همچنین 9 هزار و 270 میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری دارد. شرکت سهامی پشتیبانی امور دام با 184 میلیارد تومان، اتحادیه مرکزی تعاونیهای روستایی و کشاورزی با 351 میلیارد تومان، شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران با 4 هزار و 74 میلیارد تومان و مسکن کارکنان شرکت مخابرات با 1450 میلیارد تومان جزو بدهکاران این بانک هستند. بدهکاران حقیقی بانک کشاورزی نیز امین مهدی با 205 میلیارد تومان و محمدمهدی مقدممنفرد با 543 میلیارد تومان ذکر شدهاند.
بانک تجارت: بانک تجارت و صادرات هر دو تسهیلات کلانی بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان پرداخت کردهاند. بانک صادرات در مجموع 231 هزار و 149 میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده که از این مقدار 49 هزار و 512 میلیارد تومان معوق شده است. بانک تجارت اما از 213 هزار و 420 میلیارد تومان تسهیلات پرداختی، یک هزار و 215 میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری دارد.
بانک مسکن: بانک مسکن نیز گرچه بین 12 بانک اعلامی آورده شده اما در لیست تسهیلات پرداختی این بانک عبارت «فاقد اطلاعات میباشد» قید شده است. اما در لیست تسهیلات غیرجاری رقم 5 هزار و 97 میلیارد تومان گزارش شده است. برخی بدهکاران این بانک نیز شرکت بیژه آسیا (بهروز) با 89 میلیارد تومان، شرکت سامان پیشرو کرمانشاه مدلل با 426 میلیارد تومان، مرتضی صدفی با 147 میلیارد تومان و مؤسسه دارالقرآن الکریم استان اردبیل با 164 میلیارد تومان آورده شده است.
بانک گردشگری: بانک گردشگری در آخرین لیست اعلامی 12 هزار و 667 میلیارد تومان تسهیلات به بدهکاران پرداخت کرده است که از این مبلغ ۲ هزار و 87 میلیارد تومان معوق شده است. فروشگاه زنجیرهای محسن با 141 میلیارد تومان و فروشگاه زنجیرهای رفاه با 140 میلیارد تومان جزو بدهکاران این بانک عنوان شدهاند.
بانک توسعه تعاون و پست بانک: در لیست بانک مرکزی نام بانک توسعه تعاون و پستبانک هم وجود دارد اما تسهیلات پرداختی پست بانک به اشخاص مرتبط صفر درج شده و در لیست بانک توسعه تعاون نیز این عبارت نوشته شده است: «این بانک فاقد تسهیلات و تعهدات مرتبط بالای 500 میلیارد ریال میباشد.» بانک توسعه تعاون در مجموع سه میلیارد و 266 میلیون تومان تسهیلات غیرجاری دارد و پستبانک نیز یک هزار و 79 میلیارد تومان تسهیلات به بدهکاران پرداخت کرده که از این مبلغ 831 میلیارد تومان معوق شده است. شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران با 500 میلیارد تومان جزو بدهکاران پستبانک است.
ایران و ونزوئلا: بانک مشترک ایران و ونزوئلا گرچه بین 12 بانک اعلامی آورده شده اما در لیست تسهیلات پرداختی و چه در لیست تسهیلات به شرکتهای وابسته این بانک عبارت «فاقد اطلاعات میباشد» قید شده است./هم میهن
*لازم به توضیح است تمامی اسامی ذکر شده در این گزارش در لیست اعلامی بانک مرکزی آورده شده و روی سایت بانک مرکزی موجود است.