خبر فوری
شناسه خبر: 48399

عوامل تولید در بخش کشاورزی تحت پوشش صندوق بیمه کشاورزی

صندوق بیمه کشاورزی در خرداد 1363 و در راستای سیاست‌های حمایتی دولت از کشاورزی و تأمین خسارت تولیدکنندگان با بیمه چند محصول زراعی، کار خود را آغاز کرد.

عوامل تولید در بخش کشاورزی تحت پوشش صندوق بیمه کشاورزی

اخبار سبز کشاورزی؛ در ادامه تکامل مسیر بیمه کشاورزی و با رشد و توسعه صنعت بیمه در حوزه کشاورزی کاهش ریسک تولیدکنندگان در همه زیربخش‌های کشاورزی و صنایع غذایی را فراهم آورد.

دکتر حسین پرونده، رئیس اداره‌کل آموزش، ترویج و بازاریابی صندوق بیمه کشاورزی در گفتگویی اختصاصی با گروه رسانه‌ای دام و کشت و صنعت می‌گوید:

صندوق بیمه کشاورزی 163 موضع بیمه‌ای را تحت پوشش داشته است؛ که این موضوعات بیمه‌ای از مرحله رویش تا داشت و برداشت انجام می‌گرفت. با ارتقای جایگاه صندوق بیمه و توسعه خدمات آن به مرور موفق شدیم؛ سطح بیمه کشاورزی را به ۱۰درصد کل سطح کشاورزی کشور برسانیم.

صندوق بیمه کشاورزی

وی گفت: قبل از رویش محصول و مسائلی مانند بذر، قوه‌نامیه یا تأسیسات و تجهیزات آن و عواملی که مسبب تولید می‌شد مشمول بیمه نبود. به عنوان مثال در یک مجموعه گاوداری فقط گاو، بیمه می‌شد؛ اما عوامل موثر در آن، مانند: حمل و نقل، دام و طیور و ... بیمه نمی‌شد.

پس از آنکه بنابر قانون اصلاح ماده واحده قانون بیمه محصولات کشاورزی مصوب مجلس، ابنیه، تأسیسات، مستحدثات، قنوات، چاه‌های آب کشاورزی و تأسیسات آبیاری، فعالیت‌ها و همه خدمات کشاورزی و عوامل تولید اعم‌از: ماشین‌آلات، ابزار و ادوات کشاورزی در مقابل حوادث بیمه‌پذیر، باید بیمه شوند.

اصلاح ماده واحده در سال جاری موجب چه حرکتی شد؟

در سال جاری موفق شدیم بیمه مسئولیت ساختمان‌ها در تأسیسات، موتورپمپ‌ها، کارخانجات خوراک دام و طیور داخلی، مرغداری‌ها و گاوداری‌ها، سیلوها، شیردوشی‌ها، سالن‌ها، دفتر مدیریت، ماشین‌آلات، کارخانه‌های مستقل خوراک دام و طیور، تولید لبنیات، انبارها و کل ظرفیت زنجیره ارزش را بیمه کنیم. خوشبختانه با آغاز این طرح، نخستین واحد گاوداری صنعتی و تمام عوامل تولید در آن بیمه شد.

در آینده نیز بیمه «ارزش تولید» و یا «کاهش تولید» در اثر استرس به دام و طیور و ... نیز امکان اجرایی شدن دارد.

لطفاً توضیح دهید برای واحدهای فعال زراعی، باغی، دامداری، مرغداری، شیلات و زنبورعسل که عوامل تولید را بیمه می‌کنند؛ چه امتیازهایی در نظر گرفته‌اید؟

در حال‌حاضر این‌گونه بیمه‌گذاران از ۱۰درصد مالیات بر ارزش‌افزوده معاف هستند. علاوه‌بر این براساس مصوبه هیات‌مدیره تا 20درصد تخفیف ویژه از محل تعرفه بیمه به دامداران و مرغداران تعلق می‌گیرد. یعنی در مجموع 30درصد نسبت به بیمه‌های تجاری سایر شرکت‌های بیمه‌ای تخفیف منظور می‌شود.

بانک کشاورزی در اجرای بیمه عوامل تولید چه نقشی ایفا می‌کند؟

نقش مهم بانک در اجرای بیمه عوامل تولید، غیرقابل انکار است. خوانندگان گرامی مطلع هستند؛ برای اولین‌بار، بانک کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی به زنجیره عوامل تولید وارد شد و بیمه مرهونات را آغاز کرد. بیمه مرهونات، به‌معنای بیمه کردن تمامی ضمانت‌های لازم برای افرادی است که در بخش کشاورزی سرمایه‌گذاری می‌کنند.

این روش برای اولین‌بار اجرا می‌شود که دستاورد جدید صندوق بیمه کشاورزی محسوب می‌شود. به‌عبارت دیگر، هر نوع ضمانتی که توسط کشاورزان نزد بانک سپرده می‌شود؛ تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرد.

این اقدام، نشان از همکاری موثر بانک کشاورزی دارد که فرصتی برای صندوق بیمه کشاورزی فراهم کرده تا بیمه مرهونات را به اجرا درآورد.

در زیر بخش بیمه عوامل تولید کشاورزی، موضوعات بیمه‌ای شامل چه مواردی است؟

بیمه عوامل تولید در بخش کشاورزی، نوعی بیمه جامع و نوین است که تمامی عوامل و افراد مرتبط با زنجیره تولید در بخش کشاورزی را از ابتدا تا انتها تحت پوشش قرار می‌دهد. این بیمه مزایای بسیاری نسبت به سایر بیمه‌ها دارد و به دلیل ماهیت حمایتی آن، معمولاً نرخ‌های بیمه‌نامه پایین‌تر است.

هدف اصلی این بیمه، رضایتمندی تولیدکنندگان بخش کشاورزی و پوشش تمامی عواملی است که بر تولید تاثیر می‌گذارند.

تعرفه‌های بیمه عوامل تولید در بخش کشاورزی نسبت به بیمه‌های خصوصی بسیار پایین‌تر و حمایتی است؛ زیرا دولت‌ از بخش کشاورزی حمایت می‌کند. این حمایت با پرداخت بخشی از حق بیمه، توسط دولت انجام می‌گیرد و معمولاً حدود 50درصد از حق بیمه را شامل می‌شود. این کاهش بار مالی برای تولیدکنندگان باعث می‌شود که تنها نیمی از حق بیمه را پرداخت کنند و نیمی دیگر توسط دولت تامین شود.

در مورد طرح‌ها، تعرفه‌های بیمه‌ای و عوامل خطر تحت‌پوشش توضیح دهید؟

از ابتدای تاسیس، صندوق بیمه کشاورزی تنها محصولاتی مانند دام، طیور، باغبانی و زراعت را بیمه می‌کرد؛ اما اکنون با معرفی بیمه عوامل تولید، تمامی عوامل موثر بر تولید، ازجمله ساختمان‌ها، تاسیسات و ماشین‌آلات نیز تحت‌پوشش بیمه قرار گرفته‌اند.

این تغییر بزرگ در راستای افزایش حمایت از تولیدکنندگان و کاهش ریسک‌های مرتبط با تولید کشاورزی انجام گردید. این بیمه جامع و نوین، به تولیدکنندگان اجازه می‌دهد تا با اطمینان‌خاطر به فعالیت‌های خود ادامه دهند و از حمایت‌های دولت بهره‌مند شوند.

بیمه عوامل تولید یک حرکت جدید و یک دستاورد بزرگ برای صندوق بیمه کشاورزی محسوب می‌شود. اهمیت و ضرورت این بیمه در عرصه کشاورزی و به‌ویژه بخش دام و طیور چیست؟

این کار در بخش دام و طیور با پوشش بیمه‌ای برای دستگاه‌های شیردوش و مخازن سرد شیر آغاز شد. زمانی که شیر از دستگاه شیردوش در کارخانه جمع‌آوری و در مخزن سرد ذخیره می‌شود؛ این مراحل تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرند. همچنین، ماشین‌آلاتی مانند موتور پمپ‌ها که در این فرآیند مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ بیمه می‌شوند.

علاوه‌بر این، حمل و نقل شیر از گاوداری به مراکز جمع‌آوری شیر و سپس به کارخانه‌های لبنی نیز تحت‌پوشش بیمه قرار دارد.

در کارخانه لبنی نیز، تمام تجهیزات، انبارها، ساختمان‌ها و تاسیسات تحت‌پوشش بیمه قرار می‌گیرند. این به معنای پوشش کامل از ابتدا تا انتهای فرآیند تولید شیر است.

در بخش زراعت نیز، بیمه شامل بذرهای گواهی‌شده، زمین‌های کشاورزی، انبارها و سیلوهایی می‌شود که تحت‌نظارت سازمان جهادکشاورزی و سازمان تعاون روستایی قرار دارند. به‌عنوان مثال گندم که به آرد تبدیل می‌شود و آرد که به کارخانه فرآوری تحویل داده می‌شود؛ تحت‌پوشش بیمه کشاورزی قرار می‌گیرند.

اجرای این طرح از چه زمانی آغاز شد و چه زمانی اجرای آن فراگیر و سراسری خواهد شد؟

این طرح از ابتدای سال به صورت آزمایشی در صندوق بیمه کشاورزی و در برخی استان‌ها آغاز شد و از خردادماه به شکل فراگیر در سراسر کشور اجرایی شد.

پیش‌بینی می‌شود که این بیمه در کل کشور به‌طور کامل فراگیر و اجرا شود که می‌تواند کمک بزرگی در مدیریت ریسک و افزایش اطمینان سرمایه‌گذاران در بخش کشاورزی باشد و آنان را در مقابل بروز خسارت‌های ناشی از حادثه‌های مختلف حمایت کند.

ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۹۰-شهریور ۱۴۰۳

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای