آیا اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس اهلیت ورود به مسائل را دارند؟
آیا کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اهلیت لازم برای ورود به حوزه مسائل کشاورزی را دارد؟
آیا کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اهلیت لازم برای ورود به حوزه مسائل کشاورزی را دارد؟
مزرعه سبز : در نگاه اول این سوال قدری نامفهوم، عجیب و شاید نامطلوب باشد؛ چراکه مجلس شورای اسلامی خانه ملت است و همه اعضای آن نمایندگان مردم هستند.
روشن است که ذات نمایندگی اقتضاء میکند نمایندگان به همه ارکان و شوون کشور دسترسی داشته باشند و بتوانند برای استیفای حقوق مردم به نمایندگی از شهروندان ایرانی در همه موارد موضوعهای کشور اعم از سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ورود و اظهارنظر کنند این صلاحیتی است که بهطور عام، قانون به همه نمایندگان مجلس داده و در واقع این صلاحیت قانونی ابزاری برای انجام هر چه بهتر وظایف نمایندگی محسوب میشود.
اما هنوز سوال ابتدای این یادداشت پاسخ داده نشده است؛ چراکه صلاحیت به وجود آورنده اهلیت نیست و نمیتوان با اطمینان تصریح کرد که هر که صلاحیتی کاری به او اعطا شده لزوماً دارای اهلیت انجام کار نیز هست.
چه بسیار مواردی که مدیران یا مقاماتی منصوب شدهاند که اهلیت مقام یا قسمت واگذار شده را نداشتند و به همین دلیل یا کنار گذاشته شده و یا عملکرد قابل قبول، موثر و مثبتی نداشتند؛ از این جهت هر که صلاحیت داشت، لزوماً دارای اهلیت برای ورود و اظهارنظر درباره موضوع نیست. این مهمترین انتقادی است که هم اکنون به اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی وارد میشود.
اکنون دوباره پرسش محوری تکرار میشود؛ آیا اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اهلیت ورود به مسائل و مشکلات کشاورزی و زمین های کشاورزی را دارند؟
از 23 عضو این کمیسیون که در حال حاضر به سبب خروج سیدجواد ساداتینژاد از مجلس و ورود او به وزارت جهاد کشاورزی به 22 عضو تقلیل یافته، فقط 4 عضو (اکنون 3 عضو) تحصیلات مرتبط با کشاورزی دارند و مابقی تحصیلاتشان غیرمرتبط است. 50 نفر از اعضای این کمیسیون تحصیلات حوزوی دارند و بسیاری از اعضای این کمیسیون هیچ سابقهای در زمینه همکاری در حوزههای اقتصادی و کشاورزی نه داشته و نه دارند.
جالب است که برخی از اعضای کمیسیون کشاورزی برای اولین بار است که به مجلس راه یافتهاند و بنابراین نه فقط تحصیلات یا سابقه شغلی در حوزه کشاورزی نداشتهاند، بلکه در حد نمایندگی مجلس شورای اسلامی و فعالیتهای مرتبط با آن هم با امور کشاورزی آشنا نبودهاند.
اکنون علی اکبر علیزاده برمی که نماینده سمنان و بازنشسته سپاه است، در جایگاه دبیر اول کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلانی اظهار داشته که تنها محصولی که به ایران بازگردانده شده فلفل دلمهای بوده است. ایشان همچنین موضوع بازگرداندن محصولات کشاورزی ایران را سوءتفاهم خوانده و اضافه کرده که از بازگشت دادن سایر محصولات کشاورزی ایران از کشورهای دیگر اطلاعی ندارد.
این نماینده همچنین آلودگی در محصولات کشاورزی ایران را انکار کرده و گفته است که این آلودگیها به محصولات ایرانی مربوط نیست!
اما این اظهارات در حالی بیان میشود که کارشناسان سازمان غذا و دارو وزارت بهدات در گفتوگو با رادیوی جمهوری اسلامی ایران و علاوهبر آنها اعضای هیئت علمی موسسه پژوهشی علوم غذایی کشور که هر دو جزو مهمترین مراجع اعلام نظر در مورد سلامت غذا و محصولات غذایی کشورمان هستند، غیر استاندارد بودن و آلوده بودن محصولات کشاورزی به فلزات سنگین باقی مانده سموم و مواد آلوده را تایید کردهاند.
این نشان میدهد که از نظر کارشناسان امر و افراد دارای صلاحیت و اهلیت بازگشت دادن محصولات کشورمان نه آن طور که ادعا میشود اقدامی سیاسی و تبلیغاتی، که عملی حرفهای و قابل دفاع بوده است.
در این میان دفاع وزارت جهاد کشاورزی و تکذیب عودت دادن محصولات کشاورزی هم صحیح نبوده است، چراکه این انکار مبتنی بر واقعیت نبود و در حقیقت مشکلات و آلودگیهای محصولات ایرانی باعث اعاده آن به کشورمان شده بود.
در واقع به نظر میرسد اگرچه اعضای محترم کمیسیون کشاورزی به لحاظ جایگاه حقوقی و نمایندگی دارای صلاحیت ورود به حوزه کشاورزی و اظهارنظر درباره مشکلات و معضلات آن هستند؛ اما فقط تعداد کمی از ایشان دارای اهلیت برای ورود به این مسائل هستند؛ همانطور که اظهارنظر دبیر کمیسیون کشاورزی با آنچه که کارشناسان امر و افراد دارای صلاحیت حرفهای، تفاوت زیادی داشت.
پرسش اساسی در این میان آن است که عضویت در کمیسیونها و بهخصوص کمیسیونهایی که دارا بودن تخصصی خاص را میطلبد تا چه حدی براساس اهلیت است و آیا اعضای کمیسیون خود را در دارا بودن اهلیت به هنگام اظهارنظر تخصصی و حرفهای توجه میکنند؟
نادر کریمی جونی ـ کارشناس اقتصاد کشاورزی