آسوشیتدپرس گزارش داد:
تغییر نام خلیج فارس به خلیج عربی؛ اقدامی جنجالی در سفر آتی ترامپ به منطقه+ جزئیات
گزارش آسوشیتدپرس: ترامپ در سفر به عربستان قصد دارد تغییر نام خلیج فارس به خلیج عربی را برای آمریکا اعلام کند.

در بحبوحه تدارکات برای سفر آتی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، به منطقه خاورمیانه، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دو مقام آمریکایی از تصمیمی جنجالی خبر داده است: ترامپ قصد دارد در جریان این سفر، رسماً اعلام کند که ایالات متحده از این پس در اسناد رسمی خود، نام «خلیج فارس» را به «خلیج عربی» یا «خلیج عربستان» تغییر خواهد داد.
پیشینه مناقشه بر سر نام خلیج فارس
به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ این اقدام ترامپ در حالی صورت میگیرد که اگرچه در کتب تاریخی از دیرباز تاکنون همیشه نام «خلیج فارس» آمده و ایران و ایرانیان نیز از دیرباز بر پیوندهای تاریخی خود با این نام تأکید دارند، اما کشورهای عربی منطقه سالهاست که برای تغییر نام خلیج فارس به خلیج عربی تلاش میکنند.
پیشتر نیز در سال ۲۰۱۲، دولت جمهوری اسلامی ایران گوگل را تهدید کرده بود که به دلیل حذف نام «خلیج فارس» از نقشه شکایت خواهد کرد.
در حال حاضر، نام خلیج فارس در نقشه گوگل در آمریکای شمالی به صورت «خلیج فارس (خلیج عربی)» آمده است؛ این در حالی است که در نقشه اپل این نام تنها «خلیج فارس» دیده میشود. ارتش آمریکا نیز سالها است که در بیانیهها و تصاویر منتشر شده، به طور یکجانبه از نام «خلیج عربی» برای «خلیج فارس» استفاده میکند.
سابقه استفاده ترامپ از نام «خلیج عربی» و واکنشهای ایران
این اولین بار نیست که دونالد ترامپ از نام غیرتاریخی برای خلیج فارس استفاده میکند. آقای ترامپ در سال ۲۰۱۷ و در دوره نخست ریاستجمهوری نیز از نام «خلیج عربی» برای «خلیج فارس» استفاده کرده بود.
این اقدام رئیسجمهوری آمریکا در آن زمان با واکنش تند مقامات ایران همراه بود. حسن روحانی، رئیسجمهوری وقت جمهوری اسلامی ایران در آن زمان گفته بود که دونالد ترامپ «جغرافیا را هم باید بیشتر مطالعه کند.» محمدجواد ظریف، وزیر خارجه وقت جمهوری اسلامی ایران نیز در واکنشی کنایهآمیز گفته بود: «همه میدانند که دوستی ترامپ به بالاترین قیمت قابل معامله است. الان دریافتیم که جغرافیای او نیز خریدنی است.»
سفر آتی ترامپ به منطقه؛ زمینهای برای اعلام تصمیم جنجالی؟
دونالد ترامپ روز سهشنبه ۶ مه (بر اساس تقویم میلادی سال ۲۰۱۷ که خبر منتشر شده) در جریان دیدار با مارک کارنی، نخستوزیر وقت کانادا، اعلام کرده بود که تا پیش از سفر به خاورمیانه قصد دارد بیانیهای «بسیار مثبت» را درباره خاورمیانه اعلام کند.
آقای ترامپ قرار است از روز ۱۳ تا ۱۶ مه (همان سال) در چارچوب سفری رسمی به عربستان سعودی، قطر و امارات عربی متحده برود. کاخ سفید پیشتر اعلام کرده بود که هدف از سفر آقای ترامپ به عربستان سعودی، گفتگو درباره همکاریهای دوجانبه و گسترش روابط تجاری است.
اما تحلیلگران معتقدند آقای ترامپ تلاش دارد روابط آمریکا با کشورهای حاشیه خلیج فارس را با هدف جلب سرمایهگذاری مالی آنها در ایالات متحده و حمایت از سیاستهای آمریکا در بحرانهای منطقهای، از جمله جنگ غزه میان اسرائیل و حماس، و مهار برنامه هستهای ایران تقویت کند. رئیسجمهوری آمریکا همچنین از طریق کسبوکارهای شخصی خود که همچنان در اختیار اوست، روابط مالی چشمگیری با این کشورها دارد که میتواند بر تصمیمات وی تأثیرگذار باشد.
پیامدهای داخلی و بینالمللی تغییر نام خلیج فارس از سوی آمریکا
به گزارش آسوشیتدپرس، اگرچه دونالد ترامپ میتواند تعیین کند که ایالات متحده در اسناد رسمی خود چه نامی را برای «خلیج فارس» استفاده کند، اما به هیچ عنوان نمیتواند چنین چیزی را برای کشورهای دیگر تعیین کند. سازمان بینالمللی هیدروگرافی که ایالات متحده نیز عضو آن است، وظیفه دارد اطمینان حاصل کند که دریاها، اقیانوسها و آبراههای جهانی بهطور یکنواخت نقشهبرداری و نامگذاری میشوند. با این حال، مواردی وجود دارد که کشورهای مختلف در اسناد داخلی خود برای یک مکان جغرافیایی نامهایی متفاوت استفاده میکنند.
تجربه خلیج مکزیک و چالش حقوقی آسوشیتدپرس
این اقدام ترامپ در خصوص خلیج فارس، بیسابقه مطلق نیست. دونالد ترامپ پیشتر نیز اعلام کرده بود که ایالات متحده «خلیج مکزیک» را «خلیج آمریکا» مینامد. این تصمیم او با مقاومتهایی روبرو شد و حتی خبرگزاری آسوشیتدپرس اوایل همان سال به این علت که کاخ سفید خبرنگاران این خبرگزاری را به دلیل عدم پیروی از فرمان اجرایی ترامپ مبنی بر تغییر نام «خلیج مکزیک» به «خلیج آمریکا» از پوشش بیشتر رویدادها محروم کرده بود، از دولت آقای ترامپ شکایت کرد.
در پی این شکایت، ترِوِر مکفادن، قاضی فدرال آمریکا، در ماه آوریل (همان سال) رأی داد که متمم اول قانون اساسی ایالات متحده، رسانهها را در برابر انتقامجویی دولت بابت نحوه استفاده از واژگان محافظت میکند و طی حکمی اعلام کرد که دسترسی این خبرگزاری باید بازگردانده شود. این سابقه نشان میدهد که تصمیمات یکجانبه رئیسجمهور در خصوص نامگذاریهای جغرافیایی، میتواند با چالشهای داخلی و حقوقی نیز روبرو شود.
نتیجهگیری
اعلام قریبالوقوع تغییر نام خلیج فارس به خلیج عربی از سوی آمریکا در سفر رئیسجمهور این کشور به عربستان، اقدامی است که ریشه در دههها مناقشه منطقهای دارد و میتواند تنشها را در روابط ایالات متحده با ایران افزایش دهد؛ اقدامی که حتی در داخل آمریکا نیز با توجه به سوابق مشابه و چالشهای حقوقی پیشآمده، با پرسشهایی روبروست.