امنیت غذایی گروگان امنیت آب
مهندس اکبری، معاونت امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی معتقد است که امنیت غذایی در جهان به امنیت آبی و سلامت خاک گره خورده است.
اخبار سبز کشاورزی؛ علیمراد اکبری در هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب و مزرعه با اشاره به مطرح بودن امنیت غذایی کشور اظهار کرد: امروز در ادبیات مسئولان بحثی به عنوان امنیت غذایی مطرح است و در اسناد بالادستی هم به این موضوع توجه میکنند.
او امنیت غذایی را دسترسی فیزیکی و اقتصادی آحاد جامعه به غذای کافی و مغذی دانست و افزود: البته این امر بدان معنا نیست که مواد غذایی کامل در داخل تولید شوند، اما اعتقاد بنده بر آن است که امنیت غذایی در هر جای دنیا به امنیت آبی و سلامت خاک گره خورده است، چنانچه امنیت آبی را فراموش کنیم به امنیت غذایی نمیرسیم.
اکبری با تاکید بر بهرهوری منابع پایه بیان کرد: صیانت از منابع آب و خاک به ویژه سلامت خاک میتواند امنیت غذایی را تضمین کند. معاونت امور اب و خاک وزارت جهاد با اشاره به اینکه اراضی آبی کشور ۴۷ درصد سطح اراضی کشاورزی را شامل میشود، بیان کرد: در دنیا اراضی آبی ۱۶ درصد از اراضی کشاورزی را شامل میشود، همچنین در ایران ۹۲ درصد از منابع آبی و ۸ درصد دیم تامین میشود. به گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی ناامنی در امنیت غذایی در آسیا ۲۲ درصد و در ایران 7/39 درصد است.
او افت کمی و کیفی منابع آب به ویژه آبخوانها، تخریب خاک و سیاستهای جمعیتی و پراکنش جمعیت را از جمله تهدیدات امنیت غذایی در کشور اعلام کرد و افزود: در فلات مرکزی و مرکز ایران از نظر تعداد و پراکنش شرایط خوبی نداریم. اکبری ادامه داد: در حال حاضر متوسط عملکرد گندم در هکتار ۴ تن است، هر چند رکورد ۱۳ تن در هکتار هم داریم که این امر بدان معناست که میتوان ۷ تا ۸ تن هم عملکرد در هکتار داشت که با این وجود بهره وری و عملکرد در هکتار یکی از معضلات جدی در کشور است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه آب کالای اقتصادی در کشور نیست، به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: ارتقای بهرهوری با صیانت از منابع آب و خاک امکانپذیر است، بنابر مطالعات دنیا یک سوم بهرهوری یا اجرای عملیات بهرهوری در مسائل به زراعی و مدیریت مزرعه اتفاق میافتد.
به گفته او، کشور ما تابآوری توسعه افقی را ندارد که با این وجود راهی جز توسعه دیم یا بهرهوری در کشور نیست.