جنوب تهران یکی از قطبهای تولید سبزی و صیفی در این استان است، سالانه حدود 400 میلیون مترمکعب از فاضلاب پایتخت زمینهای کشاورزی را با آبهای آلوده بیاری شود.
جنوب تهران یکی از قطبهای تولید سبزی و صیفی در این استان به حساب میآید، اما براساس اعلام مسئولان شبكه بهداشت و محیطزیست استان تهران، سالانه حدود 400 میلیون مترمکعب از فاضلاب پایتخت به سمت جنوب این کلانشهر جاری میشود تا بدون توجه به سلامت شهروندان زمینهای کشاورزی با این آبهای آلوده بیاری شود. به همین دلیل علی خضریان، سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی، درخواست کرد متخلفان کشت محصولات کشاورزی با آبهای آلوده در جنوب تهران به دستگاه قضا معرفی شوند.
خضریان میگوید: براساس گزارشهایی که از بازرسیهای میدانی کمیسیون اصل نود به دست ما رسید، متوجه شدیم که تعدادی از کشاورزان در جنوب تهران سبزیجات و صیفیجات را با آبهای آلوده کشت میکنند.
این نیز در این زمینه مقرراتی تعیین شده بود تا از این اتفاق جلوگیری شود که در آخرین مصوبه در مردادماه سال ۹۸ هیئت وزیران به وزارتخانههای کشور، صمت، نیرو، جهاد کشاورزی، سازمان محیط زیست، سازمان برنامه و بودجه و سازمان ملی استاندارد تکلیف شد که باید این محصولات به طور مستمر پایش شده و از هر گونه کشت و عرضه محصولاتی که با آبهای آلوده آبیاری شدهاند جلوگیری شوند و کشاورزانی که کشاورزی آنها متوقف شده با توجه به حقابه آنها هزینه نکاشت دریافت کنند تا بتوانند پس از دورهای کشاورزی خود را از خوراکی به محصولات صنعتی تغییر کشت دهند.
این نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس گفت: این موضوع و برخی از دیگر تخلفات در این زمینه نیازمند همکاریهایی از سوی شورای تامین استان است تا بتوانیم به مرحلهای برسیم که بتوانیم از آبهای سالم و تصفیه شده برای تامین نیازهای خوراکی مردم استفاده کنیم.
خضریان ادامه داد: در این جلسه گزارش عملکرد دستگاههای مختلف در مورد اجرای مصوبه مذکور مورد ارزیابی کمیسیون اصل نود قرار گرفت و آنچه که از این ارزیابیها برای این کمیسیون حاصل شد این بود که مصوبه به صورت کامل اجرایی نشده و ترک فعلهایی از سوی عموم دستگاههای حاضر در جلسه صورت گرفته است.
این نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس بیان کرد: بر این اساس مقرر شد وزارت کشور نسبت به تشکیل کارگروهی به صورت اضطراری اقدام کند و برخی از دستگاهها و سازمانهای دیگر نیز که در خصوص اطلاعرسانی به مردم وظایفی دارند، اقدامات خود را در چارچوب اطلاعرسانی به مردم در زمینه پرهیز از آلودهسازی آبهای سطحی و زیر سطحی انجام دهند.
وی به ایرنا گفت: کمیسیون اصل نود مقرر کرد وزارت صنعت، معدن و تجارت امکانات تصفیه آب را به شکلی تامین کند تا هم از آب حاصل از فاضلاب استفاده شود و هم از لجن خارج شده از آن برای تولید کود بهرهبرداری شود. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم موظف به ارائه گزارش از وضعیت محصولات آلوده در بازار است و سازمان استاندارد هم موظف شد در زمینه تدوین استانداردهای تکمیلی در خصوص چگونگی استفاده از آبهای تصفیه شده و همچنین چگونگی فرمولاسیون مواد شوینده و سایر مواد مصرفی که کمترین اثر را بر محیطزیست داشته باشد، اقدام کند.
گفتنی است، آبیاری زمینهای کشاورزی جنوب تهران با آبهای آلوده را باید فاجعهای برای شهروندان به شمار آورد؛ زیرا محصولاتی که در این مزارع تولید میشوند، دارای مقداری زیادی فلزات سنگین، برخی مواد شیمیایی ناشی از شویندهها و پسابهای صنعتی هستند و بیتوجهی به این موضوع خسارات جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.