گلستان به دلیل برخورداری از شرایط اقلیمی متنوع، یکی از قطبهای تولید انواع محصولات زراعی، باغی و حتی گیاهان دارویی در کشور تبدیل کرده است.
گلستان به دلیل برخورداری از شرایط اقلیمی متنوع، ویژگیهای جغرافیایی گوناگون یکی از قطبهای تولید انواع محصولات زراعی، باغی و حتی گیاهان دارویی در کشور تبدیل کرده است. یکی از محصولات تولیدی در گلستان زعفران است که از نظر کیفی یکی از مرغوبترین محصولات کشور است. شاید کمتر نام زعفران گلستان به گوش مردم رسیده باشد، اما این استان هشتمین تولیدکننده زعفران کشور است و کشت آن از سال ۷۵ در این سرزمین شمالی آغاز شده. روزی زعفران به صورت نمونه در ۵۰ مترمربع زمین در روستای وامنان آزادشهر کشت شد؛ اما هم اکنون سطح زیرکشت به ۴۸۰ هکتار در کل استان رسیده است.
با وجود درآمد مناسب زعفران نسبت به برخی از کشتهای زراعی یکساله، اما همچنان تا رسیدن به درآمد حداکثری برای روستانشینان فاصله زیادی وجود دارد، نبود حمایت نهادهای دولتی از زعفرانکاران، خامفروشی و نبود صنایع تبدیلی از چالشهای فرآروی فعالان این بخش است.
کشت زعفران مزیتهای بسیاری در مناطق روستایی به همراه دارد
یکی از کارشناسان علوم کشاورزی معتقد است که کشت زعفران مزیتهای بسیاری در مناطق روستایی به همراه دارد؛ همچنین کشت زعفران سبب میشود تا کاشت تکمحصولی در مناطق شیبدار کوهستانی که ثمری جز فرسایش خاک ندارد، برچیده شود.
فائزه شیخ با بیان اینکه کشت زعفران علاوه بر حفظ کیفیت خاک سبب میشود کود شیمیایی کمتر مصرف شده و محیط زیست را هم کمتر آلوده کند، عنوان کرد: با رونق کشت زعفران، بازار فروش زمینهای زراعی برای ساخت ویلا و خانه باغها هم کمتر شده و زمینهای زراعی حفظ میشوند؛ اما برای ارتقای بیشتر زعفران باید از این بخش حمایت کرد و زمینه ایجاد واحدهای فرآوری و بستهبندی و صنایع تکمیلی را فراهم کنیم. کشت زعفران علاوهبر افزایش اشتغال در روستاها زمینه مهاجرت معکوس روستانشینان را هم فراهم خواهد کرد.
کشت زعفران مقرون به صرفهتر از سایر محصولات است
مدیرعامل شرکت تعاونی زعفرانکاران وامنان هم بر این باور است که کشت زعفران از حدود ۲۵ سال قبل در این روستا آغاز شده و حدود ۱۰ سال طول کشید که مردم به این کشت رجوع کنند؛ زیرا در ابتدا نسبت به کشت آن مقاومت میکردند. وی گفت: کم کم کشت زعفران با تلاش حاج آقا احمدی، روحانی محل رونق گرفت و با توجه به اینکه مردم منطقه خرده مالک هستند، کشت آن مقرون به صرفهتر از سایر محصولات است.
ذبیحالله عادلی با بیان اینکه قیمت زعفران مانند طلا بوده و هر روز یک نرخ دارد، گفت: شرکت تعاونی روستا کار خرید و فروش را تا جای ممکن است انجام میدهد و ۹۹ درصد زعفران خریداری شده توسط شرکت به مشهد صادر میشود از سوی دیگر باید تاکید کرد که شرکت تعاونی در سال ۱۳۹۲ تاسیس شده و بسیاری از مشکلات مردم را در زمینه فروش، حمل و نقل کالا، امنیت، واسطهها و غیره حل کرده است و هم اکنون شرکت با تجار مشهد قرارداد داشته و ما هم محصول را نقدی از زعفران کار میخریم.
هزینههای تولید افزایش یافته است
مدیرعامل شرکت تعاونی زعفرانکاران وامنان هم با بیان اینکه برای تولید یک کیلوگرم زعفران پنج میلیون تومان هزینه میشود و دریافتی کشاورزی ۱۱ میلیون تومان است که چیزی برای وی باقی نمی ماند، عنوان کرد: فصل کشت زعفران از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهریورماه بوده و برداشت بر طبق شرایط آب و هوایی منطقه متفاوت است و ممکن است از ۱۰ مهر یا ۲۰ مهر آغاز شود.
عادلی با بیان اینکه و پیک برداشت محصول ۲۵ روزه است، به بازار گفت: کشت زعفران به وسیله پیازچه صورت میگیرد و گیاه ۱۰ سال است و در هر هزار متر زمین ۳۰۰ کیلوگرم بذر کاشته میشود که در سالهای اولیه مقرون به صرفه نیست؛ اما بعد از چند سال به دلیل تکثیر پیازها تولید زعفران هم افزایش مییابد.
گفتنی است، زعفرانکاران گلستان با وجود تناسب کشت این محصول با شرایط اقلیمی منطقه خود، بر عدمصرفه اقتصادی کشت زعفران تاکید دارند و معتقدند افزایش هزینههای جانبی و نبود صنایع تبدیلی و عدم حمایت دولت باعث شده کشت این محصول برای کشاورزان توجیه اقتصادی نداشته باشد.