نمایشگاه آیفارم1400 نشاندهنده رشد چشمگیر صنعت گلخانهسازی
چهارمین نمایشگاه باغبانی، کشاورزی و گلخانهای آیفارم بعد از یک وقفه دو ساله به دلیل شیوع ویروس کرونا از یازدهم تا چهاردهم آبان ماه برگزار شد.

مهندس داریوش سالمپور، مجری طرح توسعه گلخانههای کشور در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار «دام، کشت و صنعت» و مزرعه سبز، گفت: چهارمین نمایشگاه باغبانی، کشاورزی و گلخانهای آیفارم بعد از یک وقفه دو ساله به دلیل شیوع ویروس کرونا و نیز در شرایطی که کشور درگیر یک تحریم ظالمانه است، برای نشان دادن توانمندی و اقتدار شرکتهای داخلی در تامین و ساخت تجهیزات و سیستمهای گلخانهای، سیستمهای هوشمند، کنترل اتوماسیون، پهپادها و ادوات کشاورزی از یازدهم تا چهاردهم آبان ماه برگزار شد.
وی با اشاره به حضور شرکتها را در این دوره گفت: بیش از 130 شرکت فعال در زمینههای مختلف با محوریت تجهیزات گلخانهای در این نمایشگاه شرکت کردند؛ علاقهمندان و هیاتهای بازدیدکننده از تمام استانهای کشور، اساتید دانشگاه، دانشجویان، کارشناسان و همکاران وزارت جهادکشاورزی و همچنین افرادی از کشورهای خارجی از این نمایگشاه دیدن کردند.
سالمپور گفت: بعد از دو سال و در این شرایط خاص تحریم و کرونا، تجهیزات و تکنولوژیهایی که در سازههای گلخانهای ارائه شده بینظیر است و این نوید را به همه سرمایهگذاران، کارآفرینان، کشاورزان و مدیران میدهد که صنعت توسعه گلخانه در ایران دارای حرکت رو به رشد است تا با حمایتهایی که مقام عالی وزارت و معاونت باغبانی از طرح توسعه گلخانهها انجام میدهد، به اهدافی که کشور در توسعه گلخانهها دارد برسیم.
از وارد کننده به صادر کننده تبدیل شدهایم
وی در پاسخ به این سئوال که برای دستیابی به اهداف کشور در توسعه گلخانهها توان شرکتهای داخلی ما تا چه اندازه پاسخگو است، گفت: ما تا اوایل دهه حاضر اکثر تجهیزات گلخانهای را وارد میکردیم اما با ابلاغ قانون استفاده از حداکثر توان داخلی و در برنامههایی که پیرو اقتصاد مقاومتی برای توسعه گلخانهها داشتهایم و نیز ورود شرکتهای دانشبنیان فعال در این عرصه، شاهد این هستیم که در ساخت سازهها و تجهیزات گلخانهای تا حد زیادی به خودکفایی رسیدهایم؛ در گلخانههای پلاستیکی تا 100 درصد به خودکفایی رسیدهایم و در بخش گلخانههای شیشهای نیز مهندسیهای لازم انجام گرفته و به صورت کلی فقط در بعضی از تجهیزات که ممکن است از نظر اقتصادی و فنی تولید آن توجیهپذیر نباشد، آن را از طریق واردات تامین میکنیم. از طرفی تجهیزات و قطعات معدودی که توان تولید داخلی آن فعلا وجود نداشته باشد را نیز وارد میکنیم تا صنعت گلخانهسازی ما دچار کمبود نباشد.
سالمپور توضیح داد: به طور متوسط طی 5 سال گذشته 14 هزار هکتار توسعه گلخانهها اتفاق افتاده که اگر قرار بود همه این سازهها و تجهیزات را از طریق واردات تامین کنیم، به منابع ارزی زیادی نیاز داشت اما با تامین داخلی این تجهیزات تا حد زیادی از هدر رفت ارز جلوگیری شده است. حتی در حال حاضر به نقطهای رسیدهایم که در صادرات این تجهیزات و حتی صادرات خدمات فنی و مهندسی آن نیز حرفهای زیادی برای گفتن داریم.
نوآوریهای نمایشگاه
مجری طرح توسعه گلخانههای کشور در مورد نوآوریهایی که در نمایشگاه امسال وجود داشت گفت: در توسعه گلخانهها سه اصل مقاومسازی، استانداردسازی، سبکسازی و ارزانسازی اهمیت دارند که در هر سه زمینه نوآوریهای خوبی اتفاق افتاده است و توسعه گلخانهها با توجه به الزامات کشور، حرکت رو به جلویی داشته و ما نیز از همه ایدههای نوآورانه و فناورانه استقبال و حمایت میکنیم.
سالمپور افزود: در نمایشگاه امسال، در بحث کنترل هوشمند گلخانهها، اتوماسیون و تجهیزات داخلی گلخانهها، تولید محصولات در محیطهای کنترل شده مانند پلنت فکتوری(Plant factory) که در منازل و فروشگاهها قابلیت استفاده داشته و از تکنولوژی بالایی نیز برخوردارند، کشاورزی عمودی (vertical calture)، کشاورزی شهری، پهپادها، افزایش ارتفاع سازههای گلخانهای و عرض دهانه گلخانهها، سرستونها و… پیشرفتهای بسیار چشمگیری داشتهایم که در این نمایشگاه کاملا مشهود است.
وی افزود: از نظر تامین نهادهای رویشی و زایشی، متاسفانه برای بذور هیبرید سبزی و صیفی، وابستگی زیادی به واردات داریم اما شرکتهای دانشبنیان و بخشهای دانشگاهی و تحقیقاتی برنامههایی در دست دارند که در چند سال آینده نتایج خوبی از آن بهدست خواهد آمد؛ هرچند که در حال حاضر نیز چند شرکت داخلی تولیداتی در این زمینه داشتهاند.
سالمپور همچنین گفت: نشاهای پیوندی پایههای گل رز پیوندی تحت لیسانس یک شرکت معتبر، برای اولین بار در ایران تولید میشود که 5 میلیون گل رز پیوندی تولید و بخشی از آن نیز صادر میشود.
حمایت تسهیلاتی و مالی از گلخانه
مجری طرح توسعه گلخانههای کشور در مورد حمایت از طرحهای گلخانهای گفت: برای حمایت از توسعه گلخانهها در چند بخش فعالیت میکنیم؛ یکی از آنها پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری برای رفع موانع تولید و پشتیبانیها است که با ارگانها، وزارتخانهها و تشکلهای مختلف در این زمینه رایزنیهای لازم را انجام داده تا موانع را برطرف کنیم.
سالمپور افزود: بخش دیگری از حمایتها در زمینه تامین اعتبارات و تسهیلات بانکی برای حمایت از توسعه گلخانهها است که با حمایتهای جهادکشاورزی و صندوق توسعه ملی و از محل بند الف تبصره 18 قانون بودجه، منابع ریالی خوبی برای توسعه بخش کشاورزی اختصاص پیدا کرده است و توسعه گلخانهها یکی از اولویتهای اصلی آن است که متقاضیان در استانها با مراجعه به سازمانهای جهادکشاورزی و اخذ مجوز، میتوانند درخواست تسهیلات بانکی نیز داشته باشند. پیشبینی ما این است که سود این تسهیلات در مناطق کمتر برخوردار 10 درصد باشد و در مناطق برخوردار با سود 14 درصد که در بازه زمانی هفت ساله بازپرداخت میشود.
حسین کاظمیـ کارشناس ارشد کشاورزی