گل نرگس ظرفیتی مغفول مانده در دل کویر خراسان جنوبی
گل نرگس ظرفیتی مغفول مانده در خراسان جنوبی است که به دلیل عدم بازاریابی مناسب و بی توجهی به فرآوری، خزان دامن گیر بازارش شده است.
گل نرگس ظرفیتی مغفول مانده در خراسان جنوبی است که به دلیل عدم بازاریابی مناسب و بی توجهی به فرآوری، خزان دامن گیر بازارش شده است.
به گزارش مزرعه سبز به نقل از بازار، پاییز و زمستان که از راه میرسد، بوی گل نرگس کوچههای خراسانجنوبی به ویژه در شهرهای خوسف و طبس را فرا میگیرد. خیلیها نیز سعی میکنند در روزهای سرد پاییزی و زمستانی تولد عزیزشان را با خرید یک دسته گل نرگس به او تبریک بگویند و این را مدیون نرگسکاران هستند.
نرگسکارانی که در هوای سرد زمستانی و از دل خاک کویر گُلی بی نظیر را دست چین و مهمان خانهها میکنند تا بر زیباییمنازل این دیار بیفزاید، اما به نظر میرسد علیرغم قول و وعدههای سالهای گذشته هنوز نرگسکاران خراسانجنوبی با مشکلات عدیدهای در مسیرکار خود رو به رو هستند.
مهدی عبقری از کشاورزان نرگسکار خراسانجنوبی اظهار کرد: من در کنار کشت عناب، انار و انگور و سایر محصولات کشاورزی به تولید گل نرگس نیز مشغول هستم.
وی با اشاره به اینکه سالیانه به طور متوسط از مزرعه و باغ من ۳۰- ۴۰ هزار شاخه گل نرگس برداشت میشود، ادامهداد: پیشبینی من این است که امسال این مقدار کمتر باشد چرا که سال گذشته این موقع ما برداشت گل را داشتیم ولی در حال حاضر شاخههای کمی درآمده است.
بازار فروش مهمترین دغدغه نرگسکاران خراسانجنوبی است
این نرگسکار خراسانجنوبی با اشاره به اینکه نبود بیمه و بازار فروش از مهمترین مسائل پیش روی نرگس کاران خراسانجنوبی است، گفت: البته من بسیاری از گلهایم را برای فروش به مشهد میفرستم ولی بسیاری از نرگس کاران در زمینه فروش مشکل دارند.
عبقری گفت: برخی از افراد گلهای ما را بسیار ارزان میخرند و با چند برابر قیمت در بازار مشهد و تهران به فروش میرسانند. وی اظهارکرد: به عنوان مثال یکی از نرگسکاران در حال حاضر گلهای خود را به دستهای پنج هزار تومان فروخته است که همین گل ها در بازار تهران و مشهد به ۲۰ هزار تومان به فروش میرسانند.
ضرورت ایجاد صنایع فرآوری گل نرگس
این نرگسکار خراسانجنوبی با بیان اینکه ایجاد صنایع فرآوری نرگس میتواند در ایجاد انگیزه برای تولید این محصول مؤثر باشد، بیانکرد: البته باید به این نکته توجه داشت که برداشت گل نرگس فصلی است و یک سرمایه گذار شاید برای او مقرون به صرفه نباشد صرفا برای فرآوری گل نرگس احداث واحدی داشته باشد.
عبقری گفت: اما میتوان برای فرآوری چند گل یک واحد احداث کرد که در پاییز و زمستان به عنوان مثال گل نرگس و در بهار و تابستان گل محمدی و … فرآوری کند.
علیرضا اکبری رئیس تعاونی سبز آفرینان خوسف نیز اظهار کرد: این تعاونی در سال ۹۸ راهاندازی شد تا بتوانیم با خرید توافقی گل نرگس کمکی به نرگسکاران خراسانجنوبی داشته باشیم.
میزان خرید توافقی نرگس در سال گذشته
وی بیانکرد: در سال ۹۸ حدود ۱۳۰ هزار شاخه گل به مبلغ ۷۰ میلیون تومان و در سال ۹۹ نیز ۱۰۰ هزار شاخه گل را به مبلغ ۶۵ میلیون تومان از نرگسکاران خریداری کردیم و این طرح خرید توافقی در سال ۱۴۰۰ نیز ادامه دارد.
رئیس اتحادیه تعاونی سبزآفرینان خوسف با اشاره به اینکه در حوزه بازاریابی برای کشاورزان نرگس کار خراسانجنوبی و شهرستان خوسف نیز فعالیت میکنیم، گفت: گلهای خریداری شده را به استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی(مشهد) و تهران ارسال کردیم.
اکبری ادامه داد: تلاش ما بر این است که نگذاریم دلالان کمتر از کف قیمت، گل نرگس را از کشاورزان خریداری کنند و حمایتی از کشاورزان به وجود آید.
خرید توافقی کام نرگس کاران را شیرین کرد
وی با اشاره به اینکه خرید توافقی گل نرگس کام نرگس کاران شهرستان خوسف را شیرین کرد، گفت: بسیاری از کشاورزان مطرح میکردند که قبل از ایجاد تعاونی برای فروش محصول خود با مشکل رو به رو بودند و نمیدانستند چطور باید آن را برای فروش عرضه کنند.
رئیس اتحادیه تعاونی سبز آفرینان خوسف با بیان اینکه امسال برای فروش محصولات رایزنیهایی با توانبخشی حضرت علی اکبر(ع) نیز داشتهایم، ادامهداد: سال گذشته نیز در یک ساماندهی و هماهنگی فروش بخشی از گلهای نرگس با کمک کودکان کار(در غیر ساعات مدرسه) انجام شد و حتی آنان از دسترنج شان و با فروش گلهای نرگس برای خود تبلت مورد نیاز برای آموزش خریدند.
اکبری یادآور شد: بیشترین دغدغه نرگسکاران خراسانجنوبی بحث بازار فروش گل و بیمه محصول بوده است که بیمه گل نرگس امسال کلید خورده است.
وی افزود: برای ایجاد صنایع فرآوری نیاز به حجم زیادی از گل نرگس داریم تا برای سرمایهگذار به صرفه باشد و از این جهت حتی در بسیاری از استانهایی که تولید گل نرگس شان از ما بیشتر است در این موضوع ورود جدی پیدا نکرده اند.
بیمه گل نرگس مورد اقبال کشاورزان قرار نگرفت
البته گفتنی است که محمدحسین بخشی معاون خدمات بیمهای بانک کشاورزی خراسانجنوبی در تاریخ ۱۹ آبان ماه به رسانهها گفته بود که ثبت نام بیمه گل نرگس برای اولین بار در خراسانجنوبی همزمان با ۳ استان دیگر، از اول مهر آغاز شد که مورد استقبال کشاورزان قرار نگرفت.
وی افزود: شرایط بیمه برای گل نرگس بسیار مطلوب است و کشاورزان در دو سال اخیر متقاضی زیرپوشش رفتن این محصول بودند.
معاون خدمات بیمه ای بانک کشاورزی خراسانجنوبی با اشاره به اینکه بیمه گل نرگس عوامل خسارتی از جمله تگرگ، زلزله، سرما و یخبندان و سیل را زیرپوشش قرار میدهد، بیانکرد: به ازای هر ۲۵۰ شاخه گل نرگس در مترمربع هفت هزار و ۵۰۰ تومان تعرفه تعیین شده که در صورت بروز خسارت ۲۵۰ هزار تومان غرامت بیمه پرداخت میشود.
بیش بینی برداشت ۱۶ میلیون شاخه گل نرگس
عبدالرضا رضایی، مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی اظهار کرد: سطح زیرکشت گل نرگس در خراسانجنوبی ۴۳ هکتار است. وی با اشاره به اینکه در سال گذشته در خراسانجنوبی ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار شاخه نرگس از سطح زیر کشت برداشت شده است، بیان کرد: پیش بینی میشود که در سال جاری میزان برداشت به ۱۶ میلیون شاخه برسد.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسانجنوبی با بیان اینکه ۷۵۰ خانواره بهرهبردار گل نرگس در استان داریم، گفت: بیشترین سطح زیرکشت در خراسانجنوبی مربوط به شهرستان خوسف با ۲۴ هکتار و بعد از آن مربوط به شهرستان طبس با ۱۴.۵ هکتار است.
رضایی با بیان اینکه این استان رتبه پنجم تولید گل نرگس در کشور را دارد، اظهار کرد: برداشت گل نرگس در خراسانجنوبی از اواخر آبان آغاز و در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی تا نیمههای اسفند ادامه دارد.
کارشناس اقتصاد کشاورزی با اشاره به اینکه بیش از ۶ قرن است که نرگس در خراسان جنوبی و منطقه خوسف کشت می شود، اظهار کرد: در خراسان جنوبی توجهی برای معرفی این نوع از گل منحصر به فرد صورت نگرفته است.
علی مهدویان با اذعان به اینکه عصاره های تهیه شده از گل نرگس بویژه عطر «نارسیس» بسیار گران قیمت و مشهور است، بیان داشت: اگر در حوزه فرآوری این گل سرمایه گذاری شود می تواند اقتصاد را متحول و ارزش افزوده هنگفتی را نصیب استان و کشور کند.
وی ادامه داد: اما متاسفانه نه تنها در استان بلکه در کشور در این حوزه اتفاق خاصی رخ نداده و حتی به علت نبود آگاهی و معرفی کافی و تبلیغ مناسب درباره گل نرگس، از این محصول زیبا و خواص دارویی آن کمتر کسی اطلاع دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا میزان تولید استان جوابگویی برای سرمایه گذاری در این حوزه را دارد؟ گفت: شاید میزان تولید گل در استان پاسخگوی سرمایه گذاری بزرگ و ایجاد کارخانه نباشد اما در کشور هم در این حوزه سرمایه گذاری نشده و به عنوان اولین استان می توانیم در این زمینه پیش قدم باشیم و از ظرفیت تولیدات سایر نقاط کشور برای پویایی اقتصاد بهره ببریم.
وی گفت: اگر چه گام هایی برای خرید گل نرگس در استان برداشته شده است اما نیاز داریم ارگانی برای خریداری گل نرگس به صورت انبوه و صادرات آن ورود کند چرا که اکنون شاهد پراکندگی حجم انبوه این گل در مناطق مختلف برای فروش شده هستیم.
کارشناس اقتصاد کشاورزی با تاکید بر اینکه با بهره بردن از ظرفیت های انسانی، کشاورزی و طبیعی می توان شکوفایی اقتصادی را رقم زد، عنوان کرد: زیبایی و عطر و بوی نرگس زارها مورد توجه گردشگران زیادی قرار گرفته که می توان از این ظرفیت برای جذب گردشگر نیز در منطقه بهره ببریم.
به گفته وی علاوه بر فروش گل، در صنایع بهداشتی، آرایشی و دارویی نیز می توان از این گل استفاده شود اما متاسفانه آنچه را اکنون در استان شاهد هستیم فقط فروش گل است که آن هم هنوز سر و سامانی ندارد.
گل نرگس یکی از نعمت الهی است که خداوند به طبیعت خراسانجنوبی ارزانی داشته و میتوان گفت یکی از شگفتیهای خلقت است که در دل کویر چنین گل زیبایی پرورش پیدا کند و تولید آن کم ترین هزینه و بیشترین ارز آوری را با ایجاد سرمایه گذاری و توسعه سطح زیر کشت می تواند برای این استان به ارمغان آورد.
انتهای پیام/