خبر فوری
شناسه خبر: 44475

سبک و سیاق شعر شعرای قجری

در عصری که مغولان بر سرزمین ایران در قرن هفتم هجری حکمفرمایی خود را آغاز کردند ادبیات و شعر هم مشابه دیگر امور دچار تغییراتی گردید.

سبک و سیاق شعر شعرای قجری

اخبار سبز کشاورزی؛ در این دوران است که غزل سرایی سیر صعودی خود را طی می‌کند؛ اما پس از ورود به قرن هشتم هجری، غزل و غزل سرایی در ادبیات فارسی دیگر تکامل یافته و می توان گفت به حد کمال خود رسیده بود.

نمونه هایی از این غزل ها را می توان در اشعار حافظ و سعدی مشاهده کرد. پس از قرن هشتم سبک هندی در اثر تحولات تدریجی در غزل سرایی ایجاد شد.

قرن ها بعد از مغولان و در دوره زندیه در قرن ۱۲ هجری تحولی دیگر در اشعار فارسی پدیدار گردید و منجر به نهضت ادبی شد که به عنوان دوره بازگشت ادبی نامیده شد و میر سید علی متخلص به مشتاق ریاست انجمنی را تشکیل داد که مرکز جمعی از شعرای بزرگ و نامدار آن روزگار بود.

 هدف از این انجمن روحی تازه دمیدن به سنت شعرای قدیمی و اجتناب از سبک هندی بود. اما در قرن ۱۳ هجری و عهد قاجاریان نتایج این انجمن و دوره بازگشت ادبی نمایانگر است.

البته غزل سرایی همواره وجود داشت ولی قصیده سرایی هم همچون دوره سلجوقیان و غزنویان تجدید گردید و شعرایی همچون قاآنی و فروغی بسطامی و سروش اصفهانی و صبای کاشانی به میدان آمدند و این درست در زمانی است که همای شیرازی هم معاصر این شعرا گردید.

وصال شیرازی یکی از دوستانش و استادان وی بود. دیوان همای شیرازی مجموعه ای کامل و زیبا از انواع شعر از قصیده و غزل و رباعی و ترکیب بند و قطعه و ترجیع بند است که با مهارت تمام سروده شده است.

در مجموعه قصیده های او قصائد قابل تمجید به شیوه عنصری و فرخی و سنایی و خاقانی مشاهده می شود.

 

 

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای