دور دوم انتخابات و 45 کرسی تأثیرگذار
مرحله دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه 21 اردیبهشت 1403 برگزار می شود. گفتنی است که این دور از انتخابات در 15 استان کشور و در 22 حوزه انتخابیه برگزار خواهد شد که 90 داوطلب برای 45 کرسی مجلس به رقابت با یکدیگر خواهند پرداخت.دور دومی که 45 کرسی تعیینتکلیفنشده، رقابت در آن را پررونقتر از گذشته کرده و بر میزان جذابیت آن افزوده است، بهویژه آنکه تقسیم کرسیها بین چندین فهرست، ترکیب هیئت رئیسه را نیز غیرقابل پیشبینیتر از همیشه کرده است.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ با نتایج حاصل از دور اول انتخابات، این کرسی های باقیمانده بهمثابه برگ برندهای تلقی میشود که هر یک از گروههای سیاسی برای بالابردن وزن سیاسی خود و اثرگذاری هرچه بیشتر در ترکیب هیئت رئیسه مجلس و کمیسیونها گریزی جز تلاش برای افزودن سهم خود از آن ندارند.
در تهران هم به شکل بی سابقه ای نیم بیشتری از نامزدهای انتخاباتی نتوانستند در دور اول به بهارستان راه پیدا کنند و 16 نماینده پایتخت در دور دوم تعیین تکلیف می شوند. در این میان اگرچه همواره و در ادوار انتخابات مجلس، دور دوم شور و حال دور اول را نداشته و این باور وجود داشته که اهمیت کمتری دارد اما ترکیب سیاسی مجلس دوازدهم، تعیین رئیس آینده بهارستان و تامین خواست و نظر مردم از جمله دلایلی است که می تواند نشان دهد دور دوم انتخابات حائز اهمیت فراوانی است.
همچنین نباید فراموش کرد که رفع مشکلات به خصوص در حوزه اقتصادی نیازمند روی کار آمدن نیروهایی متخصص است که این مهم میسر نمیشود مگر با رأی مردم به نامزدهایی با دانش، تحصیل کرده و کارآمد. بنابراین اگر در پی مشارکتی حداقلی نیروهایی تندرو و ناآگاه روی کار آیند، طبیعی است که مجلس نتواند آن طور که انتظار میرود از پس ریلگذاری درست برای دستگاههای اجرایی با وضع متناسب قوانین و نیز نظارت کامل برآید. همچنین هر رخداد مثبت مهمی در کشور با حضور و مشارکت مردم رقم میخورد و بیگمان اگر مردم در دومین دور انتخابات مجلس حضوری گسترده داشتند، علاوه بر تحقق سه مورد مذکور میتوانند سرنوشت نظام تقنینی چهار سال آینده کشور را خودشان رقم بزنند.
ایمانی: خیلی مهم است که چه کسی رئیس مجلس می شود اما ....
انتخابات فردا از این رو حائز اهمیت است که تکلیف 20 درصد ترکیب مجلس آینده را مشخص می کند. این موضوع به عقیده برخی کارشناسان سیاسی می تواند اثر معنی داری در تعیین فراکسیون اکثریت مجلس داشته باشد. به عنوان نمونه ناصر ایمانی درباره اهمیت مرحله دوم انتخابات مجلس میگوید: « قریب به نیمی از نمایندگان مردم تهران در مجلس آینده مشخص نیستند. تجربه ادوار گذشته نشان می دهد که نمایندگان تهران به نوعی موتور محرک مجلس هستند و هم در چینش مسئولیت ها و هم راهبری تصمیمات در مجلس نقش موثری دارند؛ از این رو انتخابات دور دوم حائز اهمیت است.»
وی با اشاره به تعیین تکلیف 45 کرسی مجلس دوازدهم در دور دوم انتخابات می افزاید: «همین موضوع اهمیت انتخابات 21 اردیبهشت ماه را نشان می دهد اما با وجود این معتقدم تأثیر معناداری بر چینش اعضای هیئت رئیسه مجلس نخواهد داشت چون ترکیب طیفی و تفکری هیئت رئیسه را از همین الان می شود پیش بینی کرد.»
تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به نقش رئیس در اداره مجلس تاکید می کند :« خیلی مهم است که چه کسی رئیس مجلس می شود اما مهم تر از آن این است که او با چه ترکیبی از هیئت رئیسه و روسای کمیسیون های تخصصی می خواهد کار کند. به عبارت دیگر چه بسا ترکیب هیئت رئیسه به گونه ای باشد که اساسا ایفای نقش ریاست مجلس با چالش هایی مواجه شود.»
سبحانی نیا: حضور گسترده مردم در دور دوم انتخابات نقش تندروها را کمرنگ میکند
حسین سبحانینیا، فعال سیاسی اصولگرا نیز در این باره می گوید :«معمولا در دور اول انتخابات مشارکت بالاتر است و قدری میزان مشارکت در دور دوم پایین میآید اما در این دوره از انتخابات از آنجایی که هنوز تعداد قابل توجهی از کرسیهای مجلس تعیین تکلیف نشدهاند، اگر حضور مردم در انتخابات بالا باشد، در کمیت و کیفیت مجلس تأثیر بسیار مثبتی به وجود میآید و میشود انتظار داشت که مجلس عقلانی و در عین حال انقلابی شکل بگیرد.»
این فعال سیاسی همچنین بیان کرد: «وقتی اکثریت ملت تعیینکننده نمایندگانشان باشند با نگاهی جامعتر مجلس را شکل میدهند و افرادی با دانش، با تخصص، کارآمد و باتجربه روی کار میآیند. برخی نیروهای تندرو اساسا روی مشارکت پایین مردم حساب باز کردهاند تا در چنان فضایی بتوانند وارد مجلس شوند که مردم نباید اجازه دهند چنین اتفاقی رخ دهد. حتما حضور گسترده مردم در دور دوم نقش تندروها را کمرنگ میکند».
سید مرتضی محمودی، فعال سیاسی نیز با تاکید بر این که اهمیت دور دوم انتخابات کمتر از دور نخست نیست و سرنوشت ساز خواهد بود، می گوید: «در دور دوم انتخابات باید توجه داشت که افراد کارشناس انتخاب شوند. حضور کارشناسان می تواند فرصت ارزنده ای را رقم بزند و براین اساس نباید موقعیت انتخاب افراد اصلح را از دست داد. مردم عزیزی که خواهان رقم زدن آینده هستند، می بایست توجه فراوانی داشته باشند و با حضور در انتخابات، کاندیدای موردنظر خود را انتخاب کنند».
سلیمی نمین : این تصور که همه نامزدهای انتخابات مجلس مثل یکدیگرند، درست نیست
سلیمی نمین تحلیلگر سیاسی نیز این گونه درباره اهمیت دور دوم انتخابات مجلس اظهارنظر می کند: « این تصور که همه نامزدها مثل همدیگرند، درست نیست. بعضی ها افراطی هستند و با وجود آن که مورد توبیخ رهبر معظم انقلاب قرار گرفتند و وضعیت بسیار دشوار و پیچیده بین المللی را می بینند، همچنان بر طبل افراط و برخوردهای سطحی می کوبند. در بین نامزدها، اگر کسانی که عقلانیت قوی تری دارند انتخاب شوند، دست کم می توانند در قانون گذاری و رقم زدن سرنوشت جامعه بهتر عمل کنند. متأسفانه در برخی حوزه ها با کم کاری رشد شناخت را کُند کردیم؛ وگرنه چرا امروز ما باید نگران تخریبگری ها باشیم. تخریبگری ها در دهه نخست انقلاب در اوج قرار داشت و مردم به یک شناختی رسیدند و این شناخت باعث شد تخریب روند نزولی پیدا کند.»
او می افزاید: «گروه های تخریبگری همچون مجاهدین خلق در ابتدای دهه شصت، شخصیت هایی مثل شهید بهشتی را قبل از شهادت ترور شخصیتی کرده بودند، به طوری که تصویری که از آنها در ذهن جامعه ایجاد شده بود بسیار با واقعیت تفاوت داشت. خیلی ها بعدها متوجه شدند تحت تأثیر چه کسانی این تخریب ها را پذیرفته بودند.امروز متأسفانه دوباره شاهد تکرار روند تخریبگری برای محروم کردن جامعه از شخصیت های توانمند هستیم. اگر امروز شاهدیم دوباره دارد تخریب در جامعه ما رایج می شود باید انتقال تجارب گذشته به جامعه را وظیفه خودمان بدانیم تا دیگر نگذاریم دشمن با تخریبگری، جامعه را از حضور شخصیت های توانمند محروم کند».
وزیر کشور: ادعای حمایت دولت از یک لیست سیاسی در انتخابات بداخلاقی است
در همین راستا؛ طی یک ماه گذشته شایعاتی در خصوص مداخله دولت در انتخابات منتشر شد. شایعاتی که معاون پارلمانی رئیس جمهور به صراحت آن را تکذیب کرد و در تازه ترین خبر نیز احمد وحیدی وزیر کشور در پیامی در فضای مجازی نوشت: ادعای حمایت دولت یا مسئولان اجرایی انتخابات از یک لیست سیاسی در مرحله دوم انتخابات مجلس شایعهای برخاسته از بداخلاقی و بیتقوایی یا بیاطلاعی محض است.وی اظهار کرد: برای وزارت کشور و دولت، دغدغهای غیر از برگزاری انتخاباتی شکوهمند در کمال امنیت، سلامت، رقابت و مشارکت وجود ندارد.
گفتنی است طبق اعلام وزارت کشور تعداد رأی صحیح مأخوذه در حوزه انتخابیه تهران یک میلیون و ۵۶۹ هزار و ۸۵۷ رأی بود و از بین نامزدها ۱۴ نفر به طور مستقیم وارد مجلس شدند و ۳۲ نفر دیگر نیز به مرحله دوم انتخابات راه یافتند که برای تصدی ۱۶ کرسی باقی مانده بهارستان در ۲۱ اردیبهشت به رقابت خواهند پرداخت.حوزههای انتخابیه تبریز، شبستان، میانه، پارسآباد، سمیرم، لنجان، کرج، تهران، ورامین، بیرجند، مشهد، آبادان، رامهرمز، خدابنده، زنجان، شیراز، مرودشت، خرمآباد، قائمشهر، ملایر، کرمانشاه و گنبدکاووس، ۲۲ حوزه انتخابیهای هستند که انتخابات در آن ها به دور دوم کشیده شده است.انتخابات در مرحله دوم نیز در ۸ حوزه انتخابیه تبریز، تهران، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرمآباد، قائمشهر و ملایر به صورت تمام الکترونیکی برگزار میشود.