خبر فوری
شناسه خبر: 47718

معرفی کتاب/ شعر فارسی و گل پیوندی دارند همیشگی و ناگسستنی

«گل و گیاه در هزار سال شعر فارسی»؛ هم خواندنی هم مرجع

ادبیات کهن و غنی فارسی نیز یکی از بارزترین جلوه‎گاه‌های زیبایی و لطافت گل‌ها و گیاهان است.

«گل و گیاه در هزار سال شعر فارسی»؛ هم خواندنی هم مرجع

به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ ادبیات کهن و غنی فارسی یکی از بارزترین جلوه‎گاه‌های زیبایی و لطافت گل‌ها و گیاهان است. به قول مرحوم ایرج افشار که در مقدمه‌اش بر کتاب «گل و گیاه در هزار سال شعر فارسی» آمده، «کدام شاعر زبان فارسی است که در شعرش از یاد گل که یکی از مظاهر زیبا و جان‌بخش طبیعت است به دور مانده باشد. شاید اغراق نباشد اگر گفته شود که امری محال است. شعر فارسی و گل، دو جوهر زیبایی، پیوندی دارند همیشگی و ناگسستنی» (صفحه نوزده).

کتاب «گل و گیاه در هزار سال شعر فارسی (تشبیهات و استعارات) همراه با شرح و معنای همه ابیات مربوط به گل و گیاه در دیوان حافظ» تألیف بهرام گرامی که اخیرا ویراست سوم آن از سوی انتشارات فرهنگ معاصر منتشر شده، به ‌صورت مبسوط و دقیقی در 691صفحه از همین پیوند «همیشگی و ناگسستنی» گل و گیاه و شعر فارسی گفته است. در این مطلب، کتاب گرامی را بررسی کرده و به زیبایی شعر فارسی در بهره‌گیری از گل‌ها و گیاهان پرداخته‌ایم.

گل و گیاه و سیزده هزار شاعر 

 این کتاب حاصل پژوهش گسترده‌ای است که طی دوازده سال به نتیجه رسیده است. در یازده و نیم‌قرن، سیزده هزار شاعر داریم که بخشی از اشعار آن‌ها مربوط به گل و گیاه است.

کتاب «گل و گیاه در هزار سال شعر فارسی، تشبیهات و استعارات» همراه با شرح و معنی همه ابیات مربوط به گل و گیاه در دیوان حافظ، اثر بهرام گرامی به‌تازگی توسط نشر فرهنگ معاصر به چاپ سوم رسیده است.

مؤلف کارشناس و شعرشناس

بهرام گرامی نویسنده این‌کتاب، متولد ۱۳۲۱ در تهران است، او تحصیلات ابتدائی و متوسطه را در همین شهر به پایان رساند و لیسانس مهندسی کشاورزی را در سال ۱۳۴۳ از دانشگاه تهران دریافت کرد.

سپس تا سال ۱۳۴۹ دوره فوق لیسانس را در رشته اصلاح نباتات و بیماری‌های گیاهی، در دانشگاه آمریکایی بیروت گذراند؛ و در سال ۱۳۵۶ دکترای ژنتیک و علوم گیاهی را از دانشگاه مانی‌توبا در کانادا دریافت کرد.

دو کتاب سنگ و گهر در هزار سال شعر فارسی و گیاهان در قرآن (با مقدمه بهاءالدین خرمشاهی) از تألیفات اخیر اوست. وی هم اکنون ویراستار مشاور دانشنامه ایرانیکا در حوزه گل و گیاه است.

از آغاز شعر فارسی تاکنون ده‌ها میلیون بیت از هزاران شاعر در زمینه‌های مختلف به‌جای مانده، که بخشی از آن در اشاره به گل‌ها و میوه‌ها و دیگر گیاهان است.

شاعران نکته‌سنج شعر فارسی، به خصوصیات و ویژگی‌های گل‌ها و گیاهان واقف بوده‌اند و طی قرن‌ها تشبیهات و استعاره‌های بدیعی از گل و گیاه پدید آورده‌اند.

دریای تشبیهاتی که در شعر کهن وجود دارد، در اشعار شعرای معاصر یافت نمی شود. این اثر حاصل پژوهش گسترده‌ای است که طی دوازده سال به نتیجه رسیده است.

طی این دوره _یازده و نیم‌قرن_ سیزده هزار شاعر داریم که بخشی از اشعار آن‌ها مربوط به گل و گیاه است.

ایرج افشار در بخشی از مقدمه کتاب آورده است: «مولف نگاه حافظ را شایسته آن دانسته است که گفتاری جدا و حتی در پیشانی کتاب طرح کند، زیرا دید آن سخن‌سرای بزرگ دارای معنویتی دگرگونه است و هر گلی را که به باغ شعر خود نشانیده بدان برجستگی و حشمت داده است.»

چاپ اول این کتاب در سال ۱۳۸۶ منتشر شده بود. از انتشار دو چاپ قبلی این کتاب تا این زمان که چاپ سوم عرضه شده، مؤلف کتاب را با ویرایش جدید و تصاویر موارد و گونه‌های ذکر شده در کتاب کامل‌تر کرده و به این‌ترتیب، چاپ سوم این‌کتاب با مقدمه ایرج افشار در ۶۹۱ صفحه مصور، شمارگان ۱۱۰۰ و قیمت ۵۶۰ هزار تومان چاپ و عرضه شده است.

«گل-و-گیاه-در-هزار-سال-شعر-فارسی»؛-هم-خواندی-و-هم-مرجع

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای