تهیه داروهای خاص با سامانه ۱۹۰
تهیه داروهای خاص با سامانه ۱۹۰:سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی علاوهبر اینکه مرکزی برای پاسخگویی و رسیدگی به شکایات از این وزارتخانه است

با وجود اینکه اسرائیل از آغاز حملات خود به ایران اعلام کرده بود غیرنظامیان را هدف قرار نمیدهد، اما پس از گذشت یک هفته از این حملات، این افراد غیرنظامی بودند که بیشترین تعداد قربانیان را تشکیل میدهند.
اخبار سبز کشاورزی؛ ۲۶ خردادماه رئیس روابطعمومی وزارت بهداشت از شهادت ۲۲۴ و مجروحشدن بیش از هزار و ۲۰۰ نفر از آغاز حملات اسرائیل خبر داده و گفته بود: بیش از ۹۰ درصد افراد مصدوم و کشتهشده، غیرنظامی بودهاند. بااینحال، از همان ابتدای حملات، معاون درمان دانشگاه علومپزشکی تهران از آمادگی بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه خبر داد و سه روز بعد هم معاون درمان وزارت بهداشت، در ابلاغیهای به معاونان درمان دانشگاههای علومپزشکی سراسر کشور بر حفظ آمادگی کامل بیمارستانها در پاسخ به حوادث اخیر تأکید کرده بود.
موضوعی که «حسین کرمانپور»، رئیس مرکز روابطعمومی وزارت بهداشت، نیز در گفتوگو با «پیام ما» آن را تأیید میکند و از پایداری وضعیت بیمارستانها در شرایط فعلی میگوید.
اهمیت بیمارستانها در شرایط جنگی، حیاتی و دوچندان است. بیمارستانها در این شرایط، بهعنوان مراکز اصلی درمان و نجات جان افراد آسیبدیده، نقش کلیدی ایفا میکنند و تأمین سلامت و بهبودی مجروحان در مناطق جنگی بهشدت به آنها وابسته است.
۲۳ خرداد، «رضا شروین بدو»، معاون درمان دانشگاه علومپزشکی تهران، درباره آمادهباش بیمارستانهای دانشگاه علومپزشکی تهران گفته بود: «بلافاصله بعد از اطلاع از حملات، یک جلسه اضطراری با حضور تمام رؤسای بیمارستانها تشکیل شده و هماهنگیهای لازم برای خدمترسانی به مردم انجام شده است.»
او از آمادهباش کامل تمام بیمارستانهای تحتپوشش دانشگاه علومپزشکی تهران خبر داد و اعلام کرد هیچکدام از این بیمارستانها دچار کمبود نیروی انسانی نیستند: «اما اگر اتفاق جدیدی بیفتد، نیاز به حمایتهای بیشتر وجود دارد.»
۲۶ خرداد هم «سید سجاد رضوی»، معاون درمان وزارت بهداشت، در ابلاغیهای به معاونان درمان دانشگاههای علومپزشکی سراسر کشور بر پذیرش بیقیدوشرط بیماران و مصدومان در بیمارستانها و همکاری با نیروهای امدادی تأکید کرده بود.
در متن ابلاغیه معاون درمان وزارت بهداشت درباره «پذیرش بیقیدوشرط بیماران و مصدومین در بیمارستانها و همکاری با نیروهای امدادی»، فعالسازی و استقرار سامانه فرماندهی حادثه در بیمارستان بهمنظور هماهنگی و تدارکات برای اعزام تیم درمانی و ارتباط مؤثر با بخش اورژانس بیمارستان و همچنین، سایر ارگانهای خارج از بیمارستان، هلالاحمر نیروهای نظامی و انتظامی بهمنظور کسب و افزایش آمادگی پاسخگویی به بحران فوریت و حوادث محتمل بهعنوان یکی از موارد ذکر شده است.
همچنین، در این بخش «اعلام جانشین عصر و شب در تمامی پستهای مدیریتی و درمانی برای بالا بردن ظرفیت پاسخگویی اطمینان از عملکرد زیرساختهای تجهیزاتی بیمارستان» بهعنوان یکی از موارد عنوان شده است.
در این ابلاغیه «تأمین زیرساختهای لازم جهت دفع صحیح پسماندهای بیمارستانی متناسب با نوع بحران و تهدیدات احتمالی» بهعنوان یکی دیگر از موارد پیشبینیشده آمده است.
«رایگانکردن تمامی هزینههای تشخیصی درمانی مصدومین تجاوز رژیم صهیونیستی در مراجعه به تمامی مراکز بیمارستانی دانشگاهی با همکاری سازمانهای بیمهگر پایه» مورد دیگری است که به آن اشاره کردهاند.
همچنین گفته شده است در این شرایط، بیمارستانها باید محلهای جایگزین احتمالی برای پیشورودی بخش اورژانس بهمنظور تریاژ بیماران در زمان مواجهه با انبوه مراجعین در نظر بگیرند.
در این ابلاغیه تأکید شده است انتظار میرود هیچ فعالیت ضروری کاهش پیدا نکند و فعالیتها بهنحوی تعدیل شوند که اولویت با «بیماران مصدوم» باشد. همچنین، تختهای عادی و ICU بهنحوی مدیریت شوند که برای بستری بیماران مصدوم مشکلی ایجاد نشود.
سامانه ۱۹۰ برای پیداکردن دارو
در شرایط جنگی، پیداکردن دارو یکی از دغدغههای مهم افراد و بهویژه بیماران خاص است. سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی علاوهبر اینکه مرکزی برای پاسخگویی و رسیدگی به شکایات از این وزارتخانه است و به پرسشهای مردم در حوزههای مختلف بهداشتی، درمانی و دارویی پاسخ میدهد، در زمینه دارویی هم فعال است.
عدد شماره ۳ یکی از مهمترین بخشهای سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت بهعنوان بخش دارویی آن است. درصورت تماس با این بخش سه گزینه پیش روی تماسگیرنده است؛ بهمنظور دریافت راهنمایی برای پیدا کردن داروهای کمیاب عدد ۱، مشاوره دارویی عدد ۲ و ثبت شکایت از داروخانهها اعم از گرانفروشی یا فروش داروی اشتباه عدد ۳ شمارهگیری میشود.
«حسین کرمانپور»، رئیس مرکز روابطعمومی وزارت بهداشت، به «پیام ما» میگوید مردم در این شرایط میتوانند برای یافتن دارو با این سامانه تماس بگیرند.
او تأکید میکند مردم برای یافتن داروهای خاص نیز میتوانند با این سامانه تماس بگیرند و بعد از پیگیری، به آنها پاسخ داده میشود.
ایجاد یک وضعیت رفاهی برای کادر درمان
«نیروهای درمانی با صحنههای دلخراش و مجروحانی مواجه هستند که نیازمند همراهی روانیاند.» این جمله را کرمانپور روز پنجشنبه، ۲۹ خرداد، گفته بود.
او دراینباره به خبرنگار ما میگوید اخیراً دستورالعملی به بیمارستانها درباره افرادی که در بیمارستانها خدمت میکنند و بهویژه در شهرهایی مانند تهران هستند که مورد هدف قرار گرفتهاند، داده شده: «به این معنا که شرایط رفاهی فراهم شود تا افرادی که نگران خانوادههایشان هستند، بتوانند خانوادههایشان را کنار خود بیاورند. بیمارستانهایی که توانایی انجام این کار را دارند، در حال انجامدادن تدابیری هستند تا این دغدغه کادر درمان برطرف شود.»
او میگوید در حال حاضر مشکل ویژهای در حوزه سلامت وجود ندارد: «حتی کمبودهایی هم که بود، رفع شده است. مازاد بر این، بسیاری از داوطلبان اعلام آمادگی کردهاند که درصورتیکه کادر سلامت ما دچار خستگی شد، جایگزین کنیم.»
بهگفته کرمانپور، پزشکانی در خارج از کشور هم اعلام آمادگی کردهاند که اگر شرایط را مهیا کنیم، آماده خدمت در هر نقطهای هستند. اقدامی که بهاعتقاد او بسیار حائز اهمیت و مثالزدنی است: «حتی در دوره همهگیری کرونا هم چنین اتفاقی را ندیده بودم.»