تاثیر تغییرهای آب و هوایی بر محصولات کشاورزی+ اینفوگرافی
وقوع خشکسالی در جهان از دستاوردهای مخربی است که انسان بر طبیعت و تمام کره زمین آورده است.
اخبار سبز کشاورزی؛ وقوع خشکسالی در مناطقی از جهان که هزاران سال دچار کاهش بارش آسمانی نبوده و به راه افتادن طوفان و سیل در صحراهایی که گاه تا چند دهه، هیچ بارانی به خود نمیدیدند؛ از دستاوردهای مخربی است که انسان بر طبیعت و تمام کره زمین آورده است.
تغییرهایی که نهفقط موجب بروز مشکلات اقلیمی و گاه خسارتهای جبرانناپذیر مالی و جانی شده، بلکه بر تولید محصولات کشاورزی تاثیرهای غیرقابل پیشبینی و زیانآور بر جای میگذارند که در این روند نگرانکننده افزایش جمعیت، از اهمیت زیادی برخوردار شدهاند.
چه اتفاقی افتادهاست؟
قیمت کالاهای اساسی مانند ذرت، گندم و سویا با نموداری باورنکردنی در سالهای اخیر در حال نوسانهای رو به افزایش است. ناپایداری آب و هوایی در سرتاسر کرهزمین تمایل به خرید چنین محصولاتی در کوتاهمدت را موجب گردیده و از یکسو، خریداران و از طرف دیگر مصرفکنندگان به شدت در پی یافتن راههایی بهمنظور خرید کالاها حتی با قیمتهای بالاتر گردیده و کوشش برای حدس و گمان که سرانجام چه خواهد شد، کار بسیار سختی شده است.
از دیدگاه بازاریابی، پیشبینی یک شرایط آب و هوایی مناسب اقدامی مورد قبول است. اما در هفتههای اخیر و هنگام برداشت محصول در بسیاری از کشورها، شرایط آب و هوای چندان عادی نبوده است. آب و هوای خشکتر از میزان معمول در جنوبغربی آمریکا و مناطق جغرافیایی اطراف دریای سیاه، مانند: اوکراین و روسیه و تداوم باران در غرب میانه آمریکا موجب اثرگذاری بر محصولاتی ازقبیل سویا و ذرت شده است.
بارانهای سیلآسا در جنوب برزیل باعث توقف برداشت محصولات و احتمال کاهش مقدار نهایی برداشت شده ذرت و سویا گردیده که مشتریانی جهانی دارند.
مناطق شمالی برزیل همچنان گرم و خشک باقی ماندهاند؛ که امکان دارد محصول ذرت و سایر کشتها در آن حوزه را تحتتاثیر قرار دهد. در آرژانتین شیوع بیماری اسپیروپلاسما (که میتواند بدون تاثیر شرایط جوی باشد)، احتمال دارد بین چهار تا 6 میلیون تُن از محصول ذرت را کاهش دهد.
چرا مهم است؟
زمستان سال 2024(ماههای آینده) زمانی مناسب برای بررسی نتایج تولید محصولات اصلی جهانی(ذرت، گندم و سویا) است. اگر چه بازار بینالمللی این محصولات، پیش از این، هشدارهای لازم را درباره شرایط آب و هوایی و محصولات کشاورزی و نیز تاثیر آنها بر جدولها و فهرستهای تنظیم شده، داده بود.
گندمهای قابل صادرات بسیاری از کشورها به غیر از روسیه، همچنان در حوزه دریای سیاه (جنگ در اوکراین) برای دو محصول ذرت و گندم میتواند باعث سختتر شدن شرایط در جهان شود.
دست به دست هم دادن این مشکلات حتی میتواند تنگناهایی برای گندم روسیه نیز به وجود آورد. اگرچه روسیه بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده گندم در جهان است؛ اما اوضاع خشک اقلیمی در جهان و بهویژه در دشتهای جنوبی آمریکا امکان دارد که به کاهش تولید گندم در آن کشور منتهی و واردکنندگان از آن را با مشکلاتی مواجه نماید.
البته از بابت ذرت، در آمریکا، ذخایر موجود آن در حدود 2/2 میلیون بوشل (5 میلیون و 600 هزار تن) برآورد شدهاند که رقمی قابل قبول است.
برای سویا نیز به دلیل وقوع سیلابهای گسترده در جنوب برزیل احتمال کاهش تولید سویا بین 3/7 تا 4/7 میلیون تُن وجود دارد که میتواند بر قیمت این محصول در بازار جهانی تاثیر داشته باشد.
چه باید کرد؟
در صورت مسئله دار بودن شرایط کشت در وضعیت کنونی، عاقلانهترین راه، صبور بودن در اقدام به خرید چنین محصولاتی است و یا اینکه تاکتیکهای جدیدی را در دستور کار قرار داد.
فروشندگان نیز با دقت به فراخوانهای خرید دقت نموده و احتمال خطر کاهش قیمتها را در نظر داشته باشند و یا این که باید تا ثابت شدن قیمتها حوصله به خرج دهند. چنین عملکردی به کشاورزانی که چندان اطمینانی به شرایط بازار ندارند
کمک خواهد کرد تا تمام اراضی خود را به زیر کشت برده و تا پایدار شدن سطح قیمتها منتظر بمانند. مدیریت خطرهای ناشی از تغییرهای آب و هوایی بر محصولات کشاورزی موضوع بسیار مهمی است که تمام کشورها و دولتها باید با برنامهریزی و کمکهای مستقیم و غیرمستقیم به کشاورزان، به اجرا درآورند.
بپذیریم رها کردن کشاورزان آسیبپذیر در چنگال تغییرهای اقلیمی، اعماز: خشکسالی، سیل و طوفان موجب خسارتهای جمعی به تمامیت هر جامعهای میشود.
بر اساس بررسیهای به عمل آمده، مسئولان کشورها و سیاستگذاران چندان اهمیتی نمیدهند به آنچه در شرف حادث شدن است. گرم شدن زمین همچنان رو به افزایش است؛ بنابراین لازم است تا به کشاورزان راهکارها و کمکهای ضروری ارائه شود.
ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۹۱-مهر ۱۴۰۳