معاون وزیر و رئیس سازمان دامپزشکی کشور:
هر باکتری مقاوم به آنتیبیوتیک دو میلیون نفر را آلوده میکند
علیرضا رفیعیپور خبر داد براساس تخمینها دستکم هر باکتری مقاوم به یک آنتیبیوتیک قادر است 2 میلیون نفر را آلوده کند.
کنترل مقاومت میکروبی به عنوان یکی از بزرگترین تهدیدهای بهداشتی سلامت انسان و دام ضروری است زیرا براساس تخمینها دستکم هر باکتری مقاوم به یک آنتیبیوتیک قادر است 2 میلیون نفر را آلوده کند.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی به نقل از سازمان دامپزشکی کشور، علیرضا رفیعیپور معاون وزیر و رئیس سازمان دامپزشکی کشور، در پیامی به وبینار هفته ملی مقابله با مقاومت میکروبی گفت: پدیده مقاومت میکروبی که توانایی میکروبها برای مقابله با اثر آنتیبیوتیکها بوده و باعث زنده ماندن و متوقف نشدن رشدشان میشود، از سوی سازمانهای جهانی متولی بهداشت انسان و دام به عنوان یکی از بزرگترین تهدیدهای بهداشتی و نگرانیهای عمده در موضوع سلامت واحد مطرح شده است.
وی افزود: در سالهای اخیر سازمان جهانی بهداشت، سازمان جهانی بهداشت حیوانات و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) توجه ویژهای به موضوع مهم مقاومت میکروبی و راههای مقابله با آن داشتهاند.
هر باکتری مقاوم به یک آنتیبیوتیک 2 میلیون نفر را آلوده میکند
رفیعیپور در ادامه خاطرنشان کرد: به زبان ساده مقاومت میکروبی درمان عفونتهای ناشی از باکتریهای مقاوم را دشوار ساخته و هزینههای درمانی بیماریهای عفونی را افزایش داده است. به گفته یکی از صاحبنظران تخمین زده شده است که دست کم هر باکتری مقاوم به یک آنتیبیوتیک، قادر است که 2 میلیون نفر را آلوده کند.
وی ادامه داد: چنانچه روند نگران کننده مقاومت میکروبی کنترل نشود، تا اواسط قرن میلادی کنونی دهها میلیون نفر جانشان را بر اثر مقاومت میکروبی از دست خواهند داد. بر اساس گزارش بانک جهانی تخمین زده شده است که در همین بازه زمانی کاهش سالانه تولیدات دامی بین 1.1 تا 3.8 درصد به واسطه بروز مقاومت میکروبی در کشورهای با به وقوع خواهد پیوست.
رییس سازمان دامپزشکی کشور در ادامه این پیام تصریح کرد: در سالهای اخیر وفور گسترش یابنده فنوتیپهای جدید مقاوم در بین عاملهای بیماریزا در دامپزشکی و پزشکی به طور حیرتآوری مسالهساز شده است. بروز برخی باکتریها که به تمامی آنتیبیوتیکهای موجود مقاوم بوده، هشدار نگران کنندهای برای اقدامات درمانی از جمله برخی جراحیهای متداول و شیمیدرمانی بیماران سرطانی است که در فقدان این آنتیبیوتیکها امکان حفاظت در برابر عفونتهای دیگر در این بیماران وجود نخواهد داشت.
دستورالعملهای ابلاغی سازمان دامپزشکی برای مهار مقاومت میکروبی
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: در این راستا سازمان دامپزشکی از سالها قبل طرحهایی را برای مهار مقاومت میکروبی پیشنهاد کرده که برخی از این طرحها در قالب دستورالعملها به ادارات کل دامپزشکی ابلاغ شده است، از جمله میتوان به دستورالعمل نسخهنویسی به منظور نظارت بر مصرف بهینه آنتیبیوتیکها، عدم استفاده از مکملهای آنتیبیوتیکی برای ارتقای رشد دامها، ثبت آنتیبیوتیکهای جدید برای جایگزین کردن تدریجی آنتیبیوتیکهای قدیمی که مقاومت میکروبی در این آنتیبیوتیکها شدید است و ثبت ترکیباتی مانند پروبیوتیکها به عنوان جایگزین آنتیبیوتیک برای پیشگیری از عفونتها اشاره کرد.
وی افزود: افزون بر موارد بیان شده، ابلاغ دستورالعملهای بهداشتی به منظور کاهش روند بروز مقاومت میکروبی مانند اطمینان از اجرای اقدامات بهداشتی و واکسیناسیون به منظور کاهش گسترش بیماریهای عفونی دام، طیور و آبزیان، کمک به تولید کنندهها در توسعه برنامههای جامع بهداشت گله مانند استقرار امنیت زیستی به منظور پیشگیری از عفونتها که به طور قطع نیاز به مصرف آنتیبیوتیک را کاهش میدهد، در اختیار قرار دادن واکسنهای موثر ثبت شده که به مثابه ابزار کارآمدی برای پیشگیری از عفونتهاست و تهیه و تدوین پیشنویس طرح اقدام ملی مقابله با مقاومت میکروبی که از سالهای 1390 آغاز شده بود و در حال نهایی شدن است؛ از دیگر راهکارهای پیشنهادی سازمان دامپزشکی برای مهار مقاومت میکروبی است.