دامدار کارت و چند ملاحظه مهم
تازهترین تسهیلاتی که وزارت جهاد کشاورزی برای کمک به دامداران و صنعت غذایی کشور تعیین کرده، طرحی به نام دامدار کارت است.
اخبار سبز کشاورزی: در این طرح پیشبینی شده که در اندازههای 10، 20 و 50 میلیون تومان اعتبار به دامداران داده شود. تشریج جزئیات این طرح البته لزومی ندارد؛ چراکه تاکنون به انحای مختلف درباره ابعاد این اقدام و اعطای تسهیلات به دامداران توضیح داده شده است.
بی اطلاعی دامداران
اما در این باره نکته مهم آن است که در روز اعلام خبر از سوی آقای وزیر هیچ یک از دامداران یا نهادهای صنفی دامداری از این اقدام و نحوه اخذ تسهیلات مذکور خبر نداشتند؛ چنانچه که خبرنگارانی که با نهادهای ارشد و صنفی حوزه دامداری تماس گرفتند تا ببیند که اعطای این گونه تسهیلات تا چه حد و چگونه نیاز آنها را برآورده میسازد، با این پاسخ مواجه شدند که از این کارت اطلاعی در دست نیست و در موردش اطلاعرسانی جداگانهای برای دامدار و یا نهادهای صنفی انجام نشده است.
البته اجرای این کار و تشخیص ذیحق بودن دامدار برای دریافت این تسهیلات و کارت مذکور به ادارهها کل جهاد کشاورزی استانها سپرده و در آن گفته شده که میزان تسهیلات اعطایی و معرفی به بانک کشاورزی برای دریافت این کارت به شرایط دامداری و تعداد دام سنگین یا سبک دامداری مربوط است.
در این صورت پرسش مهم آن است که آیا کارشناسان جهاد کشاورزی براساس جواز دامداری و اطلاعات مندرج در آن سقف تسهیلات اعطایی را تعیین میکنند؟ یا بازدید حضوری از دامداریها نیز انجام میگیرد و سپس براساس مشاهدات عینی سقف تعیین میگردد؟
ضرورت نظارت بر اعطای تسهیلات
نکته دیگر در این باره آن است که آیا بر کار ادارههای کل استان نظارت میشود تا اعطای تسهیلات به انحراف نرود؟ اگر قرار باشد که ادارهای کل اختیار تام و بدون نظارت داشته باشد، در مورد گذشته مشاهده شده است که برخی مقامات دولتی وقتی اختیار داشتهاند دچار فساد و تخلف شده و از قدرت خود سوءاستفاده کردهاند. این سوءاستفاده گاهی به صورت دریافت پورسانت از وام و تسهیلات اعطایی بود و گاه صورتهای دیگر داشته است.
چگونگی هزینهکرد وام
نکته دیگر آن است که هزینهکرد وام چگونه انجام میگیرد؟ در گذشته دام به منظوری دریافت و در خارج از موضوع اعلامی هزینه میشد. انحراف در هزینهکرد دامها موضوع تازه و شگفتآوری نیست. در موضوع دامدار کارت، خرید نهادههای دام محل هزینهکرد این تسهیلات تعیین شده است؛ به همین دلیل گفته میشود که چون دوره پرواربندی و فروش دام از بدو تولید تا فروش حدود 6 تا 9 ماه طول میکشد دوره بازپرداخت این وام نیز 6 تا 9 ماه تعیین شده است.
حال چون نرخ سود کارت 12 درصد و کمتر از نرخ سود معمول در بانکهاست، این احتمال وجود دارد که مبلغ تسهیلات به جای صرف در خرید نهادههای دامی در موضوع دیگری هزینه شود.
برای راستیآزمایی هزینهکرد این تسهیلات باید تمهیداتی در نظر گرفته شود که از بروز انحرافهای گذشته پرهیز و جلوگیریی شود.
به هر روی دامدار کارت اقدام مفیدی است که باید ملاحظات پیش گرفته در آن رعایت شود، چه در صورت بیتوجهی به این ملاحظات ممکن است نتیجهای که حاصل میشود با آنچه هدف گرفته شده، تفاوت فاحشی داشته باشد.