خبر فوری
شناسه خبر: 10788

خواص و ویژگی‌های کود مرغی

امروزه کشاورزی مدرن و اقتصاد محور درگرو نهاده‌‎های سالم و باکیفیت است و محصول نهایی به عنوان یک کالای غذایی در خدمت جامعه سالم است.

خواص و ویژگی‌های کود مرغی

اخبار سبز کشاورزی؛ نهاده‌ها (کود، سم و بذر) پایه اصلی کشاورزی است و به خصوص در زمینه کود فاکتورهای مهمی از قبیل کود عاری از آفت و بیماری‌ها و کودهای سازگار با محیط‌زیست و عدم ‌آلایندگی هوا و کودی که حاوی مواد مغذی برای خاک و در تغذیه گیاه باشد، مورد توجه است. در کشاورزی امروز جهان به کود به عنوان یکی از ارکان اصلی و موثر در ایجاد باروری و رشد محصول کشاورزی نگاه می‌شود.

در میان انواع کودهای حیوانی، کود مرغی از ویژگی و خواص به‌سزایی برخوردار است که در این مقاله از زبان یکی از متخصصین گیاه‌پزشکی، خانم مهندس زیبا طاهری، با این محصول بیش‌تر آشنا می‌شویم، مشروح این گزارش به شرح زیر است:

کود مرغی کامل‌ترین و با ارزش‌ترین کود حیوانی

مهندس زیبا طاهری، متخصص گیاه‌پزشکی، با شاره به اینکه کود مرغی در بین منابع کودهای حیوانی جزو کامل‌ترین و با ارزش‌ترین آنها است، گفت: کود مرغی به عنوان یک منبع غنی از عناصر غذایی مناسب برای کشاورزی شناخته شده است. ازت موجود در کود مرغی بسیار سریع‌تر از ازت موجود در سایر کودهای گاوی، گوسفندی و اسبی مورد استفاده گیاه قرار می‌گیرد که این امر به دلیل وجود اسید اوریک در کود مرغی است.

استفاده 90 درصدی کود مرغی برای مصارف کشاورزی

وی ادامه داد: امروزه در دنیا بیش از 90 درصد از کود مرغی برای مصارف کشاورزی و مابقی آن برای تغذیه دام و ماهی و در تعدادی از کشورها جهت تولید بیوگاز برای مصارف خانگی و در برخی از کشورهای پیشرفته از جمله انگلیس برای سوخت نیروگاه‌های تولید برق مدرن به کار می‌رود.

مهندس طاهری عنوان کرد: مقایسه‌ای که در اروپا بین کود مرغ و کود گاو و کود خوک انجام گرفته نشان می‌دهد، اگر کود مرغ فرآوری شود ارزش آن به مراتب بیشتر از کودهای دیگر است و می‌توان از آن برای بارور نمودن زمین به جای کود شیمیایی استفاده کرد.

به گفته وی، علت کامل بودن املاح معدنی در کود مرغ دفع توأمان ادرار و مدفوع است؛ در حالی که کود دام منحصراً از مدفوع تشکیل شده است.

مهندس طاهری با اشاره به بررسی های انجام شده در دپارتمان علوم دانشکده کشاورزی دانشگاه IOWA آمریکا گفت: بررسی های انجام شده در دپارتمان علوم دانشکده کشاورزی دانشگاه IOWA آمریکا بر روی ترکیبات کود مرغ نشان می‌دهد ، هر تن کود خشک مرغی (فرآوری شده) نسبت به نوع تر آن دارای عناصر نیتروژن و فسفات و پتاسیم بیشتری است.

وی افزود: مزایای کود مرغی اصلاح شده، عبارتند از:

1)عدم وجود علف هرز،

2)کاهش موضعی pH خاک،

3)افزایش مواد آلی خاک،

4)اصلاح فعالیت بیولوژیکی خاک،

5)افزایش چسبندگی خاک‌های شنی،

6)کاهش چسبندگی خاک‌های رسی،

7)افزایش میکرو ارگانیزم‌های مفید خاک،

8)تیره کردن رنگ خاک و جذب انرژی بیش‌تر،

9)بهبود خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و حاصلخیزی خاک،

10)کم کردن جرم حجمی ظاهری و افزایش تخلخل و نفوذپذیری خاک.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا کود مرغی اصلاح شده دارای آفت و علف هرز نیست، گفت: به دو دلیل؛ دلیل اول، زیرا دستگاه گوارش طیور، یعنی سنگدان، بذر علف های هرز را از بین می‌برد. دلیل دوم، در فرایند اصلاح سازی (خشک کردن) کود مرغی که با استفاده از حرارت در دستگاه انجام می شود، تمامی آفات و بذرهای باقیمانده احتمالی نیز از بین می روند.

 

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای