جیرهنویسی برای مرغهای تخمگذار
یک جیره غذایی خوب بههمراه کاهش استرس، نور و تهویه مناسب، تواناییهای این پرندگان را تا حداکثر ارتقاء میدهد.
اخبارسبز کشاورزی؛ تفاوت نژادی و اهداف ناشی از پرورش مرغهای تخمگذار و همچنین عمر و زمان نگهداری آنها که گاه تا چهار سال به طول میکشد، نیازمند تامین غذای لازم و با کیفیت به همراه مجموعهای از عناصر غذایی لازم برای چنین دورهای طولانی همراه با تخمگذاری حداکثری است.
بنابراین باید به ضرورتهای تامین عناصر غذایی مورد نیاز این مرغان توجه کرد. هر جیره غذایی باید دارای مواد زیر باشد:
پروتئین؛ در مقایسه با سایر مرغها، نیاز پروتئینی مرغهای تخمگذار بسیار بیشتر است. در برنامه جیرهنویسی برای این مرغها باید مقدار پروتئین بین 16 تا 18درصد باشد. این مقدار بالا موجب تخمگذاری سالم و مستحکمشدن پوسته تخممرغ میشود.
کلسیم؛ کلسیم ماده اولیه و اساسی پوسته تخممرغ است و وجود آن ضخامت پوسته و قدرت آن را بیشتر میکند. باید از وجود کلسیم کافی در جیره غذایی مرغهای تخمگذار مطمئن بود که مقدار آن بین سه تا چهار درصد است.
کلسیم مورد نیاز را میتوان از پوسته صدفها و یا سنگ آهک تامین نمود که با روشهای جداگانه و یا توام قابل استفاده است.
موادغذایی اصلی؛ یک جیره غذایی کاملا متوازن با نهادههای اصلی، اسیدهای آمینه و ویتامینها است. جیره غذایی باید دارای انواعی از غلات، بذرها و دانههای خانواده حبوبات باشد؛ تا بتواند گروه متنوعی از عناصر غذایی را داشته باشد. ویتامینهایی ازقبیل: D ،A و E در سلامتی عمومی مرغها و تولید تخممرغ تاثیر فراوان دارند.
اسیدهای چرب امگا 3؛ اسیدهای چرب مزایای دو گانه داشته و ضمن آن که موجب تامین سلامت مرغها میشوند به کیفیت تخممرغها نیز میافزایند. بعضی از جیرههای غذایی مرغها با افزودن این اسیدها کیفیت بهتری پیدا میکنند.
اجتناب از مصرف داروها و آنتیبیوتیکها؛ این داروها فقط باید با توصیه دامپزشک مصرف شوند و از بهکار بردن خودسرانه آنها اجتناب گردد.
با اقدام به استفاده نکردن از چنین افزودنیهایی، میتوان مطمئن شد که تخممرغهایی سالم و طبیعی تولید میشود.
توجه به مواد ارگانیک یا تراریخته؛ در صورت تصمیم به تغذیه مرغها با مواد ارگانیک و یا غیر تراریخته دارید چنین موادی در بازار نیز وجود دارد. در تولید مواد اولیه این غذاها از آفتکشهای شیمیایی، علفکشها و یا عناصر تراریخته استفاده نشده است.
تهیه بهترین مکملهای غذایی
به دنبال تهیه بهترین موادغذایی برای مرغها، انتخاب مکملهای غذایی که موجب خوب شدن سلامتی مرغها و تمام گله میشود؛ کار مهم و برجستهای است. این مواد که با دقت زیاد تهیه شدهاند با عناصر حیاتی مهم غنیسازی شده و به خاطر مزایای چندگانهای که دارند برای ارتقاء و به حداکثر رسانی بهرهدهی مرغهای تخمگذار، مورد استفاده قرار میگیرند.
پروبیوتیکها
پروبیوتیکها، باکتریهای مفیدی هستند که موجب تامین سلامتی دستگاه گوارش مرغ میشود. افزودن این باکتریها به جیره غذایی مرغهای تخمگذار موجب ارتقای روند هضم غذا، جذب عناصر لازم و بالا رفتن میزان تخمگذاری میگردد.
ویتامین D
وجود ویتامین D در جیره غذایی عامل اساسی برای جذب کلسیم است که در پایداری سلامت استخوانهای مرغها و استحکام پوسته تخممرغ اهمیت دارد. حال انتخاب یک نژاد برتر تخمگذار به همراه تدوین و تهیه بهترین جیره غذایی فاکتورهایی اساسی برای یک سرمایهگذاری بلندمدت هستند.
یک جیره غذایی خوب بههمراه کاهش استرس، نور و تهویه مناسب، تواناییهای این پرندگان را تا حداکثر ارتقاء میدهد. بنابراین هر مرغدار باید در مهیا ساختن مجموعهای از عوامل، دقت لازم را داشته باشد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۸۹-مرداد ۱۴۰۳