تکنولوژی مدیریت برای چهرهشناسی گاو
حال برای جداسازی و تشخیص تفاوت بین گاوها از یک تکنولوژی جدید بهرهبرداری شده که مبتنیبر چهرهنگاری است.
اخبار سبز کشاورزی؛ در اولین مشاهده از یک گله گاو، همگی این حیوانات برای یک ناظر، یکسان و مشابه بهنظر میآیند. اگرچه امکان دارد بتوان آندسته از گاوانی را که روی پوستشان لکههایی وجود دارد؛ به روشهای جداگانه تشخیص داد. اما اکثریت نژادهای گاو، دارای رنگ پوست یکنواخت هستند.
حال برای جداسازی و تشخیص تفاوت بین آنان، از یک تکنولوژی جدید بهرهبرداری شده که مبتنیبر چهرهنگاری است.
تکنولوژی شناسایی انسان از روی مشخصات صورت، سالیان طولانی برای تشخیص افراد در خانهها، بانکها، خیابانها، فرودگاهها و ایستگاههای راهآهن و بسیاری از مکانهای عمومی به کار برده میشود؛ که در اکثر موارد به شناخت اهداف موردنظر میانجامد.
مشابه با این تکنولوژی، نرمافزاری ابداع گردید که میتواند با گرفتن یک عکس از سر هر گاو توسط موبایلهای هوشمند برای هر یک از گاوان مجموعهای از اطلاعات را جمعآوری و ذخیره نمود؛ که در واقع رزومهای از شرایط آن خواهد شد.
اقدام به ابداع چنین تکنولوژی توسط یک گاودار که تقریباً تمام عمر خود را در صنعت دامداری و پرورش گاو سپری کرده، به اجرا درآمد. او سالیان بسیاری که در این زمینه فعالیت داشت؛ به این نتیجه رسید که داشتن اطلاعات دقیق از هر گاو میتواند بسیار کارآمد و با ارزش باشد. چرا که اطلاعات شفاهی به دلیل فراموششدن، مشکلاتی را به وجود آورد.
گاودار مذکور با برخی از کارشناسان این تکنولوژی دیدار و آنها از او خواستند با نگاه کردن به گاوان، آنان را شناسایی و مشخص نماید. این کار متضمن سپری کردن زمان زیادی بود. پرسش بعدی آن بود که چگونه میتوان با توجه به ظاهر، آنان را از یکدیگر تشخیص داد. بر پایه این تشخیص بصری، نرمافزاری بهمنظور چهرهنگاری از گاوان تولید شد. این نرمافزار در سال 2020 ساخته شد و از آن زمان تاکنون برای هزاران گاو اجرا شده است.
این گاودار در مورد به کارگیری این تکنولوژی گفت: در حالحاضر انبوهی از اطلاعات مختلف درباره گاوان داریم که به دلیل اسکن کردن چهره آنان تنظیم شدهاند. میزان دقت این اطلاعات تا 9/99درصد است، یعنی در بین یک هزار راس، امکان دارد فقط یک مورد خطا وجود داشته باشد. این موضوع درباره گاوانی است که علامتی بر صورت خود دارند، اگر چه در سایر گاوانی که فاقد علامت هستند؛ این تکنولوژی تا 99درصد دقیق عمل میکند؛ که بسیار اهمیت دارد.
چگونگی کاربری
این تکنولوژی روی چهره گاو برای مشخصات و فاکتورهای خاصی تمرکز میکند. فاصله بین گوش، پایین خطشاخ تا روی بینی. این اضلاع، نوعی مثلث را به وجود میآورند؛ که برای هر گاو، متفاوت از دیگری است.
حتی این روش برای دامهای دوقلو آزمایش و صحت آن اثبات گردید. اولین اسکن از چهره هر حیوان، برداشت و وارد سیستم شده و ذخیره میگردد.
تاثیر افزایش سن دام
هنگام از شیر گرفتن گوساله، از او تصویربرداری و در مرحله بعد در 16 ماهگی، تصویر دیگری برداشت میشود. تصاویر بعدی نشاندهنده تغییرهای ناشی از افزایش سن دام دارد. کوشش میشود تا این روش برای سایر دامها نیز به کار برده شود.
امکان جایگزینی با برچسبهای گوش
بهنظر نمیرسد که با استفاده از این تکنولوژی، برچسبهای گوش دام منسوخ گردد؛ چرا که هنوز برای شناسایی دام ضروری هستند. اما با این تکنولوژی میتوان در هر زمانی هر دامی را شناسایی کرد؛ حتی آنانی را که برچسب گوش ندارند.
در یک چراگاه یا سالن نگهداری گاوان، میتوان بر آنان که در فواصل 15 متری هستند تمرکز یافت و چگونگی وضعیت آنان را شناسایی نمود. چنانچه به مانیتورها دسترسی نباشد میتوان آن را ذخیره و سپس مشاهده کرد. امکان دارد که برچسبهای گوش، کنده شده و از بین بروند؛ اما این ابزار شناسایی به دلیل ذخیرهشدن، شیوه مطمئنی در تشخیص انفرادی دام است.
سهولت در کاربری
اسکنهای برداشت شده از چهره دام بر حافظه موبایل ذخیره شده و اطلاعات اصلی به iCloud ارسال میشوند. این گاودار گفت: اطلاعات حدود 20 هزار راس گاو در کامپیوتر او ذخیره شده و اطلاعات را در موبایل نگهداری نمیکند. این اطلاعات را میتوان با سیستمهای دیگر نیز مربوط کرد و در زمینههای دیگری از آن بهرهبرداری نمود.
ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۹۱-مهر ۱۴۰۳