آفریقا یک طرح جسورانه برای کشاورزی دارد
ناردوس بکله توماس می گوید که رهبران آفریقا به گام های قاطعی برای رسیدگی به ناامنی غذایی متعهد شده اند، اما اجرای آن ضروری است.

اخبار سبز کشاورزی؛ بخش غذایی آفریقا در یک دوراهی قرار دارد. یک چشمانداز جدید قارهای برای ایجاد سیستمهای کشاورزی انعطافپذیر و پایدار - اعلامیه کامپالا - در اجلاس سران کشورهای اتحادیه آفریقا که از 9 تا 11 ژانویه 2025 در کامپالا، اوگاندا برگزار شد، مورد توافق قرار گرفت. 2035.
از طریق بیانیه کامپالا، رهبران آفریقایی ما متعهد شدند که اقدامات قاطعی را برای رسیدگی به چالشهای همیشگی که منجر به ناامنی غذایی، تخریب محیط زیست، وابستگی شدید به واردات مواد غذایی، آسیبپذیری در برابر شوکهای اقلیمی و اجتماعی-اقتصادی، و به حاشیه راندن گروههای کلیدی مانند زنان و جوانان در قاره ما شده است، انجام دهند.
این اعلامیه دستور کار بلندپروازانه ای برای افزایش تولید غذا تا 45 درصد، کاهش تلفات پس از برداشت به نصف، و افزایش سهم مواد غذایی فرآوری شده محلی به 35 درصد از تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی تا پایان سال 2035 است. برای پیشبرد این رشد، رهبران ما در آفریقا متعهد شده اند که در مجموع 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش دولتی و خصوصی را بسیج کنند و 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری مالی در بخش دولتی و خصوصی انجام دهند. هدف از این مداخلات پایان دادن به گرسنگی و کاهش 25 درصدی سوءتغذیه، تقویت تجارت بین آفریقا، ارتقای فراگیر بودن و معیشت عادلانه و محافظت از حداقل 40 درصد از خانوارها در برابر شوک در 10 سال آینده است.
آژانس توسعه اتحادیه آفریقا (AUDA-NEPAD) به عنوان آژانس توسعه برتر اتحادیه آفریقا (AU)، موظف شده است اجرای بیانیه کامپالا را رهبری کند. این نقش شامل حمایت از کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای بومی سازی این دستور کار قاره ای و همسویی آن با برنامه های توسعه ملی و چارچوب های بودجه ای آنها خواهد بود. ما به همراه تیم من همچنین از کشورهای عضو و سایر سهامداران کلیدی در اجرای برنامه های اولویت دار، ایجاد مشارکت، بسیج منابع، تبادل دانش و نظارت و گزارش پیشرفت به سمت اهداف حمایت و هماهنگ خواهیم کرد.
نیاز فوری به تسریع در اجرا
اگرچه این نقشی است که AUDA-NEPAD از زمان آغاز برنامه CAADP در سال 2003 ایفا کرده است، نیاز فوری به تسریع در اجرا و همسویی با دستور کار جدید کامپالا به این معنی است که ما باید منابع فنی و مالی خود را برای حمایت از اجرای دستور کار CAADP کامپالا به سرعت گسترش دهیم. گفتگوها با مشارکت های کلیدی مانند شرکای دانش، سازمان های غیردولتی، بازیگران خصوصی، نمایندگان کشاورزان، سازمان های جامعه مدنی و آژانس های کمک کننده در حال حاضر برای گسترش شرکای موجود یا ایجاد شرکای جدید مورد نیاز برای حمایت از دستور کار جدید CAADP در حال انجام است.
برنامه جامع توسعه کشاورزی آفریقا (CAADP) از زمان آغاز به کار آن در سال 2003 با اعلامیه ماپوتو، چارچوبی محوری برای تغییر کشاورزی در سراسر آفریقا بوده است. در سال 2014، سران کشورهای آفریقایی تعهد خود را به دستور کار CAADP از طریق بیانیه ماپوتو تایید کردند و موافقت کردند که حداقل 10٪ از هزینه های عمومی را به کشاورزی اختصاص دهند تا به نرخ رشد سالانه 6٪ در تولید ناخالص داخلی کشاورزی (GDP) دست یابند. بیانیه سال 2014 مالابو CAADP این تعهدات را تقویت کرد و اهداف و اهداف بلندپروازانه تری را که تا سال 2025 به آنها دست یافت، اضافه کرد، از جمله ریشه کن کردن گرسنگی، کاهش فقر به نصف، سه برابر کردن تجارت کشاورزی داخل آفریقا و ایجاد انعطاف پذیری.
CAADP شاید یکی از مهم ترین و گسترده ترین چارچوب سیاست AU بوده است. CAADP که تقریباً توسط همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا تصویب شده است، توسعه سیاستها و برنامههای تحول کشاورزی قوی را رهبری کرده است. پس از دو دهه اجرای CAADP، آفریقا در موقعیت بسیار بهتری نسبت به زمان اعلامیه ماپوتو در سال 2003 قرار دارد. این قاره از نظر رشد اقتصادی و کشاورزی، بهبود فقر و نتایج تغذیه، گسترش تجارت کشاورزی و سرمایهگذاری عمومی در کشاورزی پیشرفت چشمگیری داشته است.
سرمایه گذاری عمومی کشاورزی به دو برابر میزان مشاهده شده در دهه 1990 افزایش یافته است. افزایش سرمایه گذاری در کشاورزی به عنوان محرک دگرگونی مهمترین اهداف برنامه CAADP است. به صورت مطلق، مخارج عمومی کشاورزی (PAE) از 10.7 میلیارد دلار در سال 2000 به 17 میلیارد دلار در سال 2021 افزایش یافت. تعهد CAADP به تجارت بین قاره ای سه برابری در کالاهای کشاورزی به رشد قوی در تجارت بین منطقه ای و جهانی کشاورزی کمک کرده است. بین سالهای 2003 و 2021، ارزش تجارت محصولات کشاورزی بین آفریقا 175 درصد از 5.4 میلیارد دلار به 14.9 میلیارد دلار افزایش یافت. در حال حاضر حدود 20 درصد از صادرات محصولات کشاورزی آفریقا به داخل این قاره هدایت می شود. صادرات جهانی کشاورزی آفریقا نیز به طور قابل توجهی از 25.3 میلیارد دلار در سال 2003 به 73.2 میلیارد دلار در سال 2021 افزایش یافت.
از مالابو تا اعلامیه کامپالا
علیرغم دستاوردهای قابل توجهی که ما از شرکا و ذینفعان به خاطر آنها از اجرای CAADP در 20 سال گذشته تشکر می کنیم، پیشرفت اندازه گیری شده در برابر اهداف مالابو کافی نبوده است همانطور که در چهار گزارش بررسی دوسالانه ارائه شده تاکنون - از جمله فو - نشان داده شده است.
تکرار سوم که در فوریه 2024 به مجمع اتحادیه AU ارائه شد. سران دولت و دولت اذعان کردند که این قاره در مسیر دستیابی به اهداف و اهداف مالابو تا سال 2025 نیست، و بر ضرورت توسعه یک دستور کار CAADP پس از مالابو متمرکز بر ایجاد سیستمهای CAADP پایدار، فراگیر و پایدار بعدی تاکید میکند. (2026-2035).
نقشه راه برای توسعه دستور کار پس از مالابو در مارس 2024 راه اندازی شد. کمیسیون اتحادیه آفریقا (AUC)، از طریق دپارتمان کشاورزی، توسعه روستایی، اقتصاد آبی و محیط زیست پایدار (DARBE) و آژانس توسعه اتحادیه آفریقا (AUDA-NEPAD)، با همکاری شرکای فنی کلیدی، این فرآیند را آغاز کردند. این نقشه راه بر مشاورههای گسترده و فراگیر با سهامداران و مطالعات تحلیلی موضوعی که مراکز عالی آفریقایی و بینالمللی، سهامداران دولتی و غیردولتی و نمایندگان کشاورزان را درگیر میکرد، تأکید داشت.
استراتژی و برنامه اقدام جدید CAADP (2026-2035) سیستم های کشاورزی پایدار و انعطاف پذیر را برای آفریقای سالم و مرفه پیش بینی می کند. در راستای دستور کار 2063، موضع مشترک آفریقا در مورد سیستم های غذایی و تعهدات COP28 در مورد سیستم های غذایی، از رویکردهای تحول آفرین و کل نگر که کل زنجیره ارزش غذایی کشاورزی از تولید تا مصرف را در بر می گیرد، حمایت می کند. این استراتژی ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی را برای ارتقای امنیت غذایی، بهبود تغذیه و ارتقای پایداری کشاورزی ادغام میکند و در عین حال بر تقویت ظرفیت نهادی، بهرهگیری از فناوری و تنوع بخشیدن به اقتصادها از طریق فعالیتهای ارزش افزوده و کشاورزی-صنعتی که باعث ایجاد شغل و بهبود معیشت میشود، تمرکز میکند.
این طرح با هدایت اصول مالکیت ملی، فراگیر بودن، پایداری محیطی و هماهنگی چندجانبه، بر تصمیم گیری مبتنی بر شواهد، پاسخگویی متقابل و همکاری منطقه ای برای مهار هم افزایی در سراسر قاره تاکید دارد. از طریق این چارچوب یکپارچه، CAADP با هدف تسریع تحول سیستمهای کشاورزی در عین حصول اطمینان از مزایای عادلانه برای همه ذینفعان، بهویژه زنان، جوانان و گروههای آسیبپذیر است.
شش هدف استراتژیک
استراتژی 10 ساله در شش حوزه هدف راهبردی سازماندهی شده است که مناطق مداخله اولویتدار مورد نیاز برای ایجاد تحول در سیستمهای کشاورزی - تشدید تولید مواد غذایی پایدار، کشاورزی-صنعتیسازی و تجارت را مشخص میکند. تقویت سرمایه گذاری و تامین مالی برای تحول؛ تضمین امنیت غذایی و تغذیه؛ پیشبرد فراگیری و معیشت عادلانه؛ ساختن سیستمهای کشاورزی ارتجاعی؛ و تقویت حاکمیت سیستم های کشاورزی.
در حالی که بیانیه کامپالا چشم اندازی جدید برای تحول سیستم کشاورزی آفریقا است، اما عمدتاً بر اساس درس ها و دستاوردهای اعلامیه مالابو است. دروس حاصل از 20 سال اجرای CAADP، رویکرد و محتوای بیانیه کامپالا و استراتژی 10 ساله آن را شکل می دهد. بیانیه کامپالا بر نیاز فوری به تسریع در اجرا و در عین حال تضمین تداوم، انسجام و ثبات در دستور کار سیستم های کشاورزی قاره ای استوار است.
برای اطمینان از اجرای موفقیت آمیز دستور کار CAADP پس از مالابو، تقویت ظرفیت های سازمانی و انسانی ضروری است. این شامل حمایت هدفمند از ما در AUDA-NEPAD و سایر مؤسسات اتحادیه AU است که وظیفه رهبری و هماهنگی اجرای بیانیه کامپالا را بر عهده دارند. یک صندوق ویژه پیشنهادی برای بسیج منابع قابل توجه برای حمایت از اجرای در مقیاس در نظر گرفته شده است. بهبود مدیریت دانش و مکانیزم های پاسخگویی به همان اندازه حیاتی است.
شرکای AUDA-NEPAD کار را برای تقویت چارچوبهای پاسخگویی متقابل و تقویت سیستمهای گزارشدهی، مانند فرآیند بررسی دوسالانه CAADP، برای امکان ردیابی بهتر پیشرفت و همسویی با اهداف دستور کار دنبال خواهند کرد. این سیستمها اطمینان حاصل میکنند که بینشهای مبتنی بر دادهها، سیاستها و مداخلات را تعیین میکنند، شفافیت را تقویت میکنند و اعتماد را در میان ذینفعان مختلف ایجاد میکنند.
نقشه راه را دنبال کنید
در AUDA-NEPAD، ما روند توسعه یک نقشه راه برای بومی سازی بیانیه کامپالا را آغاز کرده ایم. نقشه راه تمام مراحل کلیدی را که باید دنبال شود و اقدامات اصلی مربوطه را مشخص می کند. برای اطمینان از تداوم و حرکت پایدار، کار تعامل با کشورهای عضو برای برنامه ریزی برای پشتیبانی فنی و هماهنگی مورد نیاز برای بومی سازی بیانیه کامپالا در سطح ملی ادامه دارد.
ما خوشحالیم که برخی از کشورهای عضو قبلاً درخواستهایی را برای حمایت در بازنگری و بازنگری برنامههای سرمایهگذاری ملی کشاورزی (NAIP) به AUDA-NEPAD ارسال کردهاند تا با دستور کار کامپالا هماهنگتر شوند. همچنین آمادهسازی برای بازنگری چارچوبهای پاسخگویی متقابل موجود مانند فرآیند بررسی دوسالانه در راستای توصیههای ارائه شده در استراتژی و برنامه اقدام جدید CAADP (2026-2035) در حال انجام است.