خبر فوری
شناسه خبر: 13505

آمارهای غیر واقعی از میزان صادرات سیب

برخی نمایندگان مردم آذربایجان غربی معتقدند آمارهای اعلامی از صادرات و سیب های مانده در سردخانه های استان واقعی نیست

آمارهای غیر واقعی از میزان صادرات سیب

به گزارش اخبار سبز کشاورزی به نقل از مهر، بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی امسال یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن سیب در استان تولید شده که این رقم در مقایسه با سال‌های گذشته یک رکورد محسوب می‌شود، اما مثل هر سال بازار پس از تولید به خصوص صادرات از مشکلات اصلی این بخش به شمار می‌رود.

بر اساس آمارهای رسمی اعلامی از سوی مسئولان از این میزان ۳۵۰ هزار تن سیب صنعتی بود که بخشی خریداری و بخشی توسط صنایع تبدیلی جذب شد و ۸۰۰ هزار تن نیز برای صادرات در سردخانه‌ها ذخیره سازی شده است.

از ۸۰۰ هزار تن سیب ذخیره شده ۲۸۰ هزار تن در سردخانه مانده و باقی صادر شده است، در حالی که برخی نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی معتقد هستند این آمارها واقعی نبود و رقم سیب‌های باقی مانده بیش از این آمار است.

حدود ۵۰ هزار هکتار از مساحت ۱۲۰ هزار هکتاری باغ‌های آذربایجان غربی سیب درختی است که با احتساب نهالهای نابارور می‌توان آن را به ۶۰ درصد تعمیم داد این میزان سطح زیر کشت همراه با افزایش تولید نیز در آینده خواهد بود که با توجه به مشکلات صادراتی که در ۶ ماهه دوم سال بروز می‌کند نیازمندیک برنامه ریزی برای مدیریت بهینه تولید است.

آمار نادرست مشکلی از سیب آذربایجان غربی حل نمی‌کند

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: در حال حاضر میزان سیب‌های ذخیره شده و مانده از سردخانه‌های استان بیش از رقم‌های اعلامی از سوی مسئولان است و این کار هیچ کمکی به حل مشکل بازار سیب نمی‌کند.

سیدسلمان ذاکر با بیان اینکه زندگی و معیشت بیش از ۷۵ مردم این استان به کشاورزی وابسته است، افزود: با به به گفتن و دستکاری آمار کمکی به استان و کشاورزی و باغداران نمی‌شود و نمی‌توان مشکلات را حل کرد.

وی با بیان اینکه کشاورزی آذربایجان غربی اهمیت بالایی دارد و مشکلات در این حوزه عمیق و زیاد است، گفت: در صحبت با اتحادیه‌ها و مسئولان سردخانه‌ها متوجه شده ام میزان سیب‌های باقی مانده بیش از ۲۸۰ هزار تن اعلامی از سوی مسئولان است.

ذاکر با بیان اینکه منکر زحمات و تلاش‌های مسئولان استان در این حوزه نیستم، گفت: تنها در شهرستان سلماس هم اکنون ۲۸۰ هزار تن سیب در سردخانه‌ها باقی مانده است، این چگونه است میزان سیب‌های باقی مانده در سردخانه‌های کل استان ۲۸۰ هزار تن اعلام می‌شود.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به روزهای پایانی سال نزدیک می‌شویم با توجه به کیفیت پایین سیب‌های مانده در سردخانه‌ها اگر روند صادرات تسریع نشود با آبرو ریزی بزرگی برای استان مواجه می‌شویم، افزود: پارسال بسیاری از باغداران در حرکت نمادین سیب‌های باقی مانده رو به رودخانه‌ها ریختند این یعنی هدررفت بیت المال، باید چاره اندیشی درست و اساسی شود.

وزارت جهاد کشاورزی در خرید تضمینی سیب صنعتی خوب عمل نکرد

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی همچنین با گلایه از وزارت جهاد کشاورزی در زمینه خرید تضمینی سیب صنعتی استان نیز گفت: سالهاست استان در زمینه خرید محصولات کشاورزی به خصوص سیب با مشکلات زیادی مواجه است امسال خرید تضمینی سیب درست و اصولی انجام نشد.
ذاکر خاطرنشان کرد: از ۳۵۰ هزار تن سیب صنعتی استان نزدیک ۵۰ هزار تن به صورت تضمینی خریداری شده که فاصله زیادی دارد و نشان می‌دهد مصوبه به درستی عملیاتی نشد و سیب‌ها بیش از حاشیه شهر ارومیه خریداری شد.

وی همچنین در خصوص قیمت خرید سیب صنعتی نیز گفت: باغداران سیب‌های خود را به قیمت ۴,۲۰۰ هزار تومان فروختند در حالی که قیمت و هزینه تولید بیش از ۵,۲۰۰ تومان بود و این رقم‌ها نتوانست حتی جبران هزینه تولید شود.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه یک سیاست راهبردی درست باید برای بخش کشاورزی استان تعریف شود، گفت: تا امروز از آمارسازی ها برای میزان صادرات، سیب‌های باقی مانده در سردخانه‌های استان سر درنیاورده ام و معتقدم برای حل مشکل باید آمارها درست و واقعی اعلام شود.

میز کشور و قیمت گذاری سیب باید در آذربایجان غربی انجام شود

ذاکر با تاکید بر اینکه میز کشور و قیمت گذاری سیب کشور باید در آذربایجان غربی انجام شود، گفت: این استان قطب اول سیب کشور به شمار می‌رود در این راستا باید میز کشور و همه مسائل مربوط به تصمیم گیری در این استان صورت گیرد.

وی با تاکید بر رفع موانع صادراتی محصولات کشاورزی به خصوص سیب تاکید کرد: موانع زیادی از جمله سورت بسته بندی، ناوگان یخچال درا، قوانین و مقررات صادرات مرزی، تعهد ارزی نیز برای سال آینده ساماندهی شود.

ذاکر با بیان اینکه در زمینه عسل نیز در استان با مشکلات زیادی مواجه هستیم گفت: استان در زمینه تولید عسل با تولید سالانه ۲۳ هزار تن قطب مهم کشور به شمار می‌رود اما هم اکنون بر اساس آمارهای اعلامی ۹ هزار تن عسل در انبارها و سردخانه‌ها استان منتظر تعیین تکلیف هستند هر چند در این زمینه نیز آمارها درست اعلام نمی‌شود.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی گفت: کشاورزی استان نیازمند برنامه ریزی و سیاست راهبردی اصولی از سوی مقامات کشوری و استانی است با این روند سنتی نمی‌توان مشکلات را حل کرد.

ذاکر افزود: بازار فروش محصولات کشاورزی استان باید تضمینی شود تا کشاورزان مشکلی در فروش محصولات کشاورزی ازجمله سیب نداشته باشند.

صنایع تبدیلی آذربایجان غربی نیازمند نوین سازی است

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی آذربایجان غربی نیز در خصوص مشکل صادرات محصولات کشاورزی به خصوص سیب گفت: متأسفانه خام فروشی محصولات کشاورزی استان یکی از چالش‌های اصلی استان به شمار می‌رود و نوین سازی صنایع تبدیلی نیاز جدی بخش کشاورزی استان است.

بهنام تاج الدینی با اشاره به اینکه صادر کنندگان استان با وجود مشکلات رکورد دار صادرات سیب در سال جاری بودند، تصریح کرد: آذربایجان غربی به دلیل مرزی بودن نیازمند پیگیری‌های ویژه در بخش کشاورزی و صادراتی است.

وی خاطر نشان کرد: تأمین و توزیع نهاده‌های کشاورزی، ارتقای بخش مکانیزاسیون و تبدیل دستگاه‌های کشاورزی از سنتی به نوین در جهت کاهش بهره وری و افزایش تولید، استفاده از علم نوین کشاورزی و استارت آپ های و حمایت از کشاورزان و اجرای به موقع تعهدات از جمله خواسته‌های صادرکنندگان بخش کشاورزی استان است.

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی آذربایجان غربی یاد آور شد: تعیین تکلیف تعهدات ارزی از سال ۹۷، ایجاد واحدهای سورت و بسته بندی نوین، تمدید تسهیلات صادراتی، تشکیل انجمن سیب در استان، راه اندازی حمل و نقل هوایی، کمبود ناوگان حمل و نقل و کامیون‌های یخچال دار از جمله مشکلات صادرات کشاورزی استان بوده که نیاز است این مشکلات در جهت رونق تولید برطرف شوند.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: برای رونق صادرات نیاز است دیپلماسی اقتصادی جهت رایزنی با بازارهای هدف جهانی افزایش یابد.

نبود قیمت تضمینی مشکل جدی محصولات کشاورزی استان است

نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی نیز معتقد است: نبود قیمت تضمینی در محصولات کشاورزی استان یک مشکل جدی است که باید برطرف شود.

کمال حسین پور با اشاره به اینکه ۷۰ درصد مردم سردشت انگور تولید می‌کند، خاطر نشان کرد: انگور سیاه سردشت نیز مانند گندم و چغندر نیازمند قیمت گذاری است، کمیسیون تداخل اراضی موجب دغدغه کشاورزان شده که باید حل شود.

نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: نظام بیمه محصولات کشاورزی باید اصلاح شود چرا که تاکنون خسارت کشاورزان توسط بیمه واریز نشده است.

حسین پور یاد آور شد: باید از ظرفیت مرزی استان باید درجهت فرآوری محصولات کشاورزی استفاده کرد و به مقابله با خام فروشی پرداخت.

پراکنش تولید در یک بازه زمانی از چالش‌های اصلی بازار سیب است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی به سه دلیل اساسی مشکل صادرات سیب درختی حل نمی‌شود که مسائل فنی، مسائل اجتماعی و بازرگانی جزو این سه علت است.

اکبر کرامتی با بیان اینکه در بازه زمانی یک ماهه در فصل برداشت بیش از ۱.۳ میلیون تن سیب درختی وارد بازار می‌شود گفت: این موضوع موجب یک فشار و آسیب جدی بر سیستم عرضه و تقاضا در استان می‌شود که تأثیر مستقیمی بر بازار دارد.

وی معتقد است که این به معنی مازاد بودن سیب درختی استان نیست و بازار کشش جذب این میزان محصول رادارد ولی به علت افزایش ناگهانی موجودی بازار قدرت چانه زنی برای خریدار افزایش یافته و فروشنده مجبور است در برابر آن انعطاف نشان دهد.

کرامتی پراکنش تولید در طی چهار ماه را با کشت ارقام تجاری زودرس و میان رس راهکار فنی و زیربنایی حل مشکل سیب درختی بیان کرد و گفت: سرعت در سرمایه گذاری و پیاده سازی این طرح در آذربایجان غربی بسیار کم است.

وی درباره مشکلات اجتماعی در زمینه عرضه و صادرات سیب درختی گفت: امسال سیب تولیدی در استان به قیمت ۱۰۰ تا ۱۳۰ هزار ریال از قرار هر کیلو گرم صادر شده است ولی متأسفانه برخی افراد به علل متعدد با انتشار برخی فایل‌های تصویری در فضای مجازی در زمینه عدم فروش سیب درختی موجب می‌شوند قیمت صادرات در بازارهای خارجی حتی تا ۵۰ درصد تقلیل یابد که مدیریت این فضا توسط رسانه‌ها می‌تواند تأثیر مطلوبی بر روند صادرات داشته باشد.

وی با اشاره به مسائل تجاری و بازرگانی نیز بیان کرد: زیر ساختهای تجاری استان آذربایجان غربی بسیار ضعیف است چه در زمینه بازاریابی و هدایت و شناسایی بازارهای هدف و چه درزمینه حمل و نقل سورت و بسته بندی این مشکلات به وفور به چشم می‌خورد.

چالش‌های سیب درختی در آذربایجان غربی که همه ساله مانند یک زخم کهنه بر پیکره کشاورزی و اقتصاد استان سرباز می‌کند، نشأت گرفته از همین موضوع اساسی و نبود یک سند جامع است که از مرحله تولید تا عرضه و صادرات مسیر راه را ترسیم و تمامی عوامل تولید و صادرات را در این مسیر هدایت و راهنمایی کند.

مسؤولان اجرایی و کارشناسان و بخش خصوصی هریک در این زمینه نظراتی دارند که در این میان تدوین سند جامع سیب و تشکیل کمیته دائمی برای این محصول در کنار اصلاح الگوی کشت مهمترین نسخه‌ای است که می‌توان برای این چالش اقتصادی پیچید.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای