افزایش 31 درصدی خرید تضمینی گندم
افزایش 31 درصدی خرید تضمینی گندم، معادلات ذهنی و اقتصادی بسیاری از کارشناسان را به هم ریخته است.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ در سال زراعی جاری با وجود خشکسالی در سه استان گلستان، مازندران و اردبیل، برداشت گندم از سطح یک میلیون هکتار گندمزارهای آبی و 680 هزار هکتار گندمزارهای دیم نسبت به مدت مشابه سال قبل 31 درصد افزایش داشتته و این روند همچنان ادامه دارد و پیشبینیها حاکی از آن است که افزایش تولید نسبت به سال 1400 به حدود 5 میلیون تن بالغ میگردد.
بیشتر بخوانید: افزایش ۳۱ درصدی خرید تضمینی گندم تاکنون
استان خوزستان نمونه بازر این افزایش تولید است؛ این استان طی 2 سال گذشته با اصلاح تغذیه خاک، تامین و استفاده به موقع از نهادهها، مبارزه درست و در زمان نیاز با آفات، بیماریها و علفهای هرز، در تولید محصول گندم علاوه بر موفقیت و پایداری تولید گندم روند صعودی داشته، زیراکه شاخص برداشت محصول گندم در سال زراعی 1399- 1400 رقم یکمیلیون و 60 هزار تن بود.
جا به جایی رکوردها و مردان بیادعا
سال زراعی 1400- 1401 میزان تولید گندم به رقم یک میلیون و 360 هزار تن رسید که گروهی از مدیران وقت این افزایش تولید را حاصل کار خود در سال 1399 دانستند؛ اما مهم افزایش و ارتقای امنیت غذایی بود و به همین جهت کارشناسان زراعت به خوشحالی افزایش تولید و آویخته شدن مدال به سینه مدیران قبلی رضایت دادند.
اما امسال که معجزه اقتصادی گندم فقط در همین استان، افزایش 70 درصدی نسبت به سال 1400 را تجربه کرد، مدال بیادعایی در معجزه اقتصادی و کار کارشناسی و ترویجی اصولی شایسته فعالان حوزه زراعت شد.
رشد تولید خوزستان نشان میدهد این استان بهراحتی پتانسیل تولید 4 میلیون تن گندم را دارد و دو استان کلیدی دیگر (استانهای گلستان و فارس) به راحتی هر کدام میتوانند دو میلیون تن گندم در سال تولید کنند که در این صورت 8 میلیون گندم با تسهیلات و حمایت مناسب به مردم ایران فقط در این سه استان عرضه میشود.
سال زراعی جاری با توجه به پتانسیل کشور میتوان محصول استراتژیک برنج را با تسطیح و زهکشی در استانهای شمالی کشور مثل گیلان، مازندران و گلستان به دو برابر افزایش نیاز کشور رساند.
به نظر میرسد محصولات استراتژیک و اساسی به راحتی در استانهای گلستان، فارس، اردبیل، آذربایجان غربی، کرمانشاه، گیلان و لرستان و همچنین گندم در استان خوزستان قابل تولید باشد. البته در صورت تامین نیاز زارعین و مهیا شدن شرایط کشت و کار، خوداتکایی محصولاتی مانند شکر و پنبه هم دور از انتظار نیست.
امیدواریم روند صعودی تولید گندم که از سال 1400 کلید خورده است، در سال 1403 نیز رکوردهای جدیدی را تجربه کند تا بار دیگر کارناوال شادی مردم ایران را شاهد باشیم.
از دیگر سو اگر کاسبان تحریم و دلالان روغن اجازه دهند کشت دانههای روغنی (کلزا، سویا و…) در تناوب با غلات موجب پایداری تولید و به حداقل رساندن واردات شود که این عمل همراه با فرهنگسازی برای مردم و تشریح زیانهای مصرف بیرویه روغن میتواند ضایعات و بیماری آن را حداقل رساند و ضریب خوداتکایی را بالا برد.