انباشت میوه در جادهها معضلی اقتصادی_ زیستمحیطی
بحث انباشت تولید مازاد محصولات کشاورزی، همیشه از مباحث اساسی و از دغدغههای کشاورزان و تولیدکنندگان بوده است
اخبار سبز کشاورزی؛ بحث انباشت تولید مازاد محصولات کشاورزی، همیشه از مباحث اساسی و از دغدغههای کشاورزان و تولیدکنندگان بوده است و درنتیجه بهعلت عدمزیرسختهای مناسب و تسهیل در دپو، انبارداری، بازاریابی، حمل و نقل مناسب و مسائل دیگر سبب از بین رفتن این محصولات ارزشمند میگردد که هم کشاورزان و هم مصرفکنندگان متضرر میشوند.
آذربایجانغربی یکی از قطبهای اصلی تولید سیب در کشور است که هر ساله محصولی باکیفیت در حجم بسیار زیاد را تولید میکند که بهعلل گوناگون که در بالا ذکر شد، شاهد انباشت این میوه در کنار جادهها و حاشیه معابر هستیم.
این پدیده نه فقط به زیبایی طبیعی این استان لطمه میزند، بلکه خطرات زیست محیطی و ایمنی برای رانندگان جاده و مردم محلی نیز دارد.
عدمهماهنگی تولیدکنندگان و نهادهای بازاریابی
کارشناسان بر این باورند که مشکلات باغداران سیب در عدمهماهنگی تولیدکنندگان و نهادهای بازاریابی ریشه دارد. به گفته ایرج دستفشان، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادههای آذربایجان غربی، دپو سیب در محدوده امن جادهها معضلی است که مورد انتقاد این اداره کل است.
او اشاره کرد: البته انباشت این حجم از سیب معمولا در انتهای حریم قانونی انجام میشود که خارج از حیطه اختیارات اداره کل راهداری است و نیازمند تدابیر ویژه است.
او در ادامه گفت: جهاد کشاورزی باید با فرهنگسازی باغداران و صاحبان صنایع تبدیلی را به خرید و فروش سیبهای صنعتی در مراکز بهداشتی مجاب کند.
تمامی دستگاههای متولی برای حل این مشکل ورود کنند
جواد کرمی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان غربی، گفت: ضرورت دارد تمامی دستگاههای متولی مثل سازمان راهداری، قوه قضائیه، نیروی انتظامی برای حل این مشکل ورود کنند.
همچنین خسرو شهبازی، رئیس سازما ن جهاد کشاورزی آذربایجان غربی تاکید کرد: با پیگیریهای انجام شده امسال کمترین انباشت سیبهای زیردرختی را در حاشیه جادههای استان داشتهایم.
او گفت: در 65 هکتار از باغهای استان سیب کاشته شده است و میزان 26 درصد کل باغهای سیب کشور در آذربایجان غربی قرار دارد و 32 درصد سیب کشور هم در این استان تولید میشود.
همچنین وی تاکید کرد: 95 درصد ارقام سیب تولید استان از انواع قرمز و زرد است و سال گذشته از 750 هزار تن صادرات سیب کشور بیش از 550 تن آن محصول آذربایجان غربی بوده است.
این محصولات دسترنج سالها و ماهها تلاش کشاورزان است
با توجه به این مسائل به این نتیجه میرسیم که انباشت سیب در حریم جادههای این استان نه فقط یک چالش اقتصادی، بلکه خطری برای محیطزیست است که طبیعتا ناشی از عدم مدیریت صحیح و نبود یک برنامهریزی درست برای حفظ و استفاده بهینه از منابع کشاورزی است.
اما یکی از این راهکارها برای حل این دست مشکلات سیستمهای جمعآوری و تسهیل در فرآیند صادرات، آموزش و اطلاعرسانی کشاورزان، سرمایهگذاری در زیرساختهای حمل و نقل و در نهایت حمایت و نظارت مستمر دولت (وزارت جهاد کشاورزی) بر نحوه تولید و انباشت محصولات باغی و کشاورزی است.
باید پذیرفت که این محصولات دسترنج سالها و ماهها تلاش کشاورزان است و نباید با آن مثل زباله برخورد کرد و موجب ضایعات محصولات کشاورزی شد و صد البته که در راس این راهکارها انحصارا دولت باید فکری جدی و عملیاتی در آینده برای حل انباشت و ضایعات محصولات کشاورزی انجام دهد.