کشاورزانِ فردا به چه مهارتهایی نیاز دارند؟
کشاورزی در 2050
سال 2050 برای تمام ساکنان و برنامهریزان جهان به یک معیار و شاخص تبدیل گردیده چراکه در میانه قرن بیست و یکم باید برخی از هدفها مورد توجه قرار گیرند
اخبار سبز کشاورزی؛ سال 2050 برای تمام ساکنان و برنامهریزان جهان، به یک معیار و شاخص تبدیل گردیده است؛ چراکه در میانه قرن بیست و یکم باید برخی از هدفها مانند در نظر داشتن حداکثر جمعیت زمین، تغییرات اقلیمی، توسعه اقتصادی و به صفر رساندن تولید آلاینده کربن، مورد توجه قرار گیرند.
اما تا آن زمان چه بر سر کشاورزی خواهد آمد و در آن مقطع زمانی، آنهایی که در این بخش به کار و تولید مشغولند، چه شرایطی خواهند داشت. کشاورزان آینده چگونه برنامهریزی خواهند کرد، از موضوعاتی هستند که باید در اندیشه آن بود.
اگر یک دوره نسلی از کشاورزی بین 45 یا 50 سال طول بکشد، یک بازه زمانی در حدود 15 ساله پس از این دوره، افزونبر یکسوم از کشاورزان بازنشسته یا فوت خواهند کرد، بنابراین در سال 2050 یعنی 25 سال دیگر، بیشتر اراضی کنونی کشاورزی در دست افراد جدیدی خواهند بود و نسلی دیگر بر آنها کشاورزی خواهد کرد.
این کشاورزانِ فردا، مسئولیتهای دیگری داشته و همراه با افزایش جمعیت زمین، باید خلاقیتهای خاصی در تقاضای باورنکردنی برای موادغذایی، داشتهباشند.
حال باید کشاورزان فردا چه افرادی باشند؟ به چه مهارتهایی نیاز دارند و تفاوتهای آنها با آنچه ما در کشاورزانِ امروزی میبینیم چه خواهد بود؟
چه کسی کشاورز خواهد شد؟
در مدت صدها سال، کشاورزان به علت آن که در یک خانواده کشاورز به دنیا آمدند، به همان راه و روش زندگی کردند. کشاورزی اساساً یک شغل سخت و فشرده است و وارد شدن به آن نیازمند داشتن زمین، کارگر، سرمایه، مهارت و دانش کافی است. بنابراین ورود به این عرصه، بدون دانش و تجربه، غیرمعمول تلقی میشود.
قانون بازده نزولی از زحمت عملیات کشاورزی و دریافت نکردن پاداش و درآمد کافی از ساعات طولانی کار و تلاش، موجب نداشتن انگیزه در نسلهای بعدی برای ورود به این شغل است.
در کشورهای مختلف میانگین سنی کشاورزانی که تقریباً به دوره بازنشستگی و ناتوانی نزدیک میشوند در حدود 60 سال است. حال نکتهای که باید به آن توجه داشت آن است که با توجه به مردانه دانستن شغل کشاورزی، در حدود یکسوم از واردشدگان به این کار، بانوان هستند. بنابر آمارهای مرکز آمار انگلستان، در سال 2018 نزدیک به 17درصد از زنان وارد مشاغل کشاورزی شده که هفت درصد از سال 2008 بیشتر است.
تعریف جدیدی از مزرعه
تا سال 2050 ممکن است نسبت به آنچه اکنون میبینیم؛ تعاریف جدیدی از مزرعه بشود. در حالی که تقریباً مزرعههای قدیمی بهتدریج ناپدید میشوند و تغییر کاربری میدهند، گرایش به سمت کشتهای عمودی و یا در فضاهای کنترلشده مانند؛ گلخانهها، افزایش مییابد که البته دلایل مختلفی داشته، ضمن آن که تکنولوژی در این «مزارع» حرف اول را میزند.
چراغهای LED برای تامین فتوسنتز بیشتر و طبیعتاً افزایش محصول، حسگرهایی که حرارت، رطوبت، آبیاری و حتی رنگ میوهها را تحتنظر دارند و به کمک هوش مصنوعی، همه موارد مانند تهویه گلخانه و مزرعه، چگونگی آب دادن به گیاهان و حتی برداشت محصول را در اختیار دارند؛ وارد عرصههای کشاورزی میشوند.
چکمههای گلآلود
کشاورزانِ فردا، میخواهند رشتههای درآمدزایی بیشتری در عرصههای کشاورزی داشته باشند. بهعنوان مثال سیستمهای رباتیک شیردوشی، به دامداران اجازه میدهد که زمان بیشتری برای انجام امور روزانه خود داشته باشند و دیگر نیازی به حضور آنان در سالن شیردوشی در دو یا 3 نوبت روزانه نیست. هماکنون حدود 40درصد از دامداریهای کشور هلند به این سیستم مجهز هستند و دیگر ضرورتی ندارد تا دامدار با چکمه گلآلود در مزرعه و یا آلوده به مدفوع دام، در سالن شیردوشی حضور داشته باشد.
ماشینهای آینده
یکی از هیجانانگیزترین پیشرفتها برای کشاورزان آینده در بخش ماشینها از قبیل تراکتور، دنبالهبند و کمباین رخ خواهد داد. مدیریت تجهیزات تراکتور سیستمی است که اجازه میدهد تا عملکردهایی نظیر کنترل PTO، سرعت وسیله، هدایت ماشین و ارتباط با موتور آن امکانپذیر باشد.
با استفاده از مدیریت تجهیزات تراکتور(TIM)، دیگر نیازی به توقفهای مداوم و تکراری و سوار و پیادهشدنهای راننده تراکتور نیست، چرا که تراکتور بسیاری از کارها را به شیوه اتوماتیک انجام خواهد داد.
مدیریت تجهیزات تراکتور(TIM)، مکانیزاسیون را یک گام بیشتر برای تولید تراکتور خودران(بدون راننده) به جلو خواهد برد. اگرچه ماشین بدون راننده میتوانند برای کشاورز فردا، موضوعی دلپذیر باشد؛ اما به هر حال حرکتدادن آن و بردن از یک محل به محل دیگر میتواند مشکلآفرین باشد.
ارتقای تکنولوژی
کشاورزی معمولی و سنتی، فراتر از پرورش دام و سایر امور مشابه، نیازمند پارهای از مهارتها است و در صورت بروز نقص در ماشینها و ادوات به کارگاه احتیاج دارد. در حالی که کشاورزان آینده بیش از هر کاری به ارتباطات نیاز دارند. تکنولوژیهایی چون حسگر، رصدکننده شرایط، جمعآوری کننده داده و اطلاعات، هوشمصنوعی، ماشین یادگیری، پهپاد، رباتیک و تکنولوژیهای دیگر، به بهبود کار و افزایش بهرهوری کمک خواهند کرد. تا سال 2050 شاهد ظهور و بروز تکنولوژیها و فنون غیرقابل تصوری در عرصههای کشاورزی خواهیم بود.
ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۹۰-شهریور ۱۴۰۳