کشت روی بسترهای بلند؛ راهحلی برای نجات مزارع از ماندابی و کاهش مصرف آب+ ویدئو
کشت روی بسترهای بلند یا Raised Bed گزینه بهینه کشت در مناطق در معرض ماندابی شدن.

اخبار سبز کشاورزی؛ استفاده از سامانه کشت روی بسترهای بلند برای نباتاتی از قبیل گندم و جو، کلزا، سویا، ذرت، پنبه، سیبزمینی و گوجهفرنگی به خاطر جلوگیری از ماندابی شدن مزرعه و همچنین مصرف کمتر آب توصیه می گردد.
در این روش با توجه به نوع نبات دو الی چهار ردیف بذر بر روی پشتههای بلند و عریض کاشته میشود. در این روش هدایت آب در زمین از طریق جویچه ها انجام میشود، بهطوریکه رطوبت بهصورت جانبی به محل استقرار بذرها نفوذ میکند و حالت غرقابی ایجاد نمیشود. در سامانه ریز بد بسترها همزمان با کشت ایجاد می گردد.
زهکشی سریع آب آبیاری از شیارها و جلوگیری از اثرات منفی آب ماندگی و غرقابی شدن محیط رشد نبات مثل ورس و خوابیدگی، کاهش فرسایش در مناطق پرباران، کاهش سله بندی و خفگی بذر از مزایای استفاده از این روش است.
در این روش عملیات کاشت روی پشتههایی به عرض ۵۰ سانتیمتر و به ارتفاع، حدود 15-30 سانتیمتر انجام میشود. خاکورزی در روش کاشت روی پشتههای بلند و عریض به دو حالت اصلی (بستر بذر موقت یا سالانه و بستر بذر دائم) انجام میگردد.
در روش کاشت بر روی پشتههای بلند که بستر بذر موقتی است، پشتهها هر ساله پس از برداشت محصول، تخریب شده و دوباره برای کاشت محصول بعدی احداث میشوند. در این سیستم خاک ورزی، تعداد تردد ماشینهای کشاورزی نسبت به حالت مرسوم کاهش پیدا میکند.
این روش خاک ورزی به نوعی کاهش خاک ورزی است که در مجموع، سبب کاهش هزینههای تولید میشود. در روش کاشت بر روی پشتههای بلند که بستر بذر به طور دائم استفاده میشود، پشتهها ثابت باقیمانده و نیازی نیست تا در هر کشت، بستر بذر تخریب و دوباره بازسازی شود. بنابراین همه محصولاتی که در یک دورهی تناوب کشت میگردند، بر روی یک بستر ثابت کاشته میشوند.
مزایای این روش به قرار زیر است: امکان استفاده از روشهای بیخاک ورزی-کاهش تردد ماشینهای کشاورزی در مزرعه- کنترل ترافیک و تراکم خاک در یک محدودهی خاص از مزرعه- کاهش بیماریهای هوازی گیاهان به خاطر امکان خوب هوادهی بین ردیفها- دریافت عالی تابش نور خورشید و فتوسنتز بیشتر به خاطر شیار موجود بین بسترها یا پشتهها- امکان کاشت سریع محصول در بعد از برداشت محصول اولیه-امکان کاشت سریع محصول در مزارعی با رطوبت خاک زیاد-کاهش هزینه عملیات خاک ورزی- جلوگیری از تخریب خاک در اثر کاربرد زیاد ماشینهای کشاورزی و تردد آنها در مزرعه- مهار درصد زیادی از علفهای هرز در زمان کاشت- کاهش فرسایش آبی و بادی-افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک.
در کلیپ فوق که در مزرعه کشت روی پشته های بلند گندم آقای محمد ابراهیم ملاح در شهر نوکنده واقع در غرب استان گلستان در فروردین ۱۴۰۴ تهیه شده آقای دکتر محمد اسماعیل اسدی پژوهشگر ومروج این روش نوین در کشور از مزایای این روش صحبت می کند.