"سمهای پر خطر" باید حذف شوند
حذف کلرپیریفوس پس از راندآپ
دومین پیروزی فعالان محیطزیست در تاریخ 19 آگوست 2021 در متوقف کردن مصرف « کلرپیریفوس» به دست آمد.
اخبار سبز کشاورزی؛ دومین پیروزی فعالان محیطزیست و حامیان سلامت جامعه در تاریخ 19 آگوست 2021(28 مرداد 1400) و پس از نزدیک به دو دهه تلاش در متوقف کردن مصرف « کلرپیریفوس» به دست آمد. سازمان EPA(آژانس حفظ محیطزیست) آمریکا استفاده از سم حشرهکش کلرپیریفوس(لورسبان) را برای محصولاتی که استفاده غذایی از آنها میشود بهطور کلی ممنوع کرد.
این ممنوعیت به دلیل بقایای بر جا مانده از این سم در محصولات کشاورزی غذایی اعلام گردیده و در حالی است که سم مذکور در کشور ما در سطح وسیعی مورد استفاده قرار میگیرد.
آژانس EPA به دلیل آخرین مرگ انسانی ناشی از حشرهکش کلرپیریفوس، در تاریخ 18 اوت 2021(28 مرداد 1400) این ممنوعیت را اعمال کرد، چرا که پیش از این، مصرف مقادیری از آن روی برخی محصولات غذایی را مجاز اعلام کرده بود. علاوه بر این، آژانس مذکور یک اطلاعیه جامع در مورد حیطه وظایف«مبارزه با حشرات در سطح عمومی»، قارچکشها و جوندگان صادر و هر آنچه را در زمینه کاربرد کلرپیریفوس به هر میزان است، ممنوع خواهد کرد.
در اعلامیه منتشره توسط رئیس EPA آمده است:«پایان دادن به استفاده از کلرپیریفوس برای محصولات موادغذایی بهمنظور کمک به سلامت کودکان، کارگران کشاورزی و تمام مردمی است که بالقوه در معرض خطر و عوارض ناشی از آفتکشها هستند.»
استفاده از کلرپیریفوس(لورسبان) در کشاورزی پیش از این و در دهه گذشته در اندازه وسیعی کاهش یافت اما این روند بهویژه پس از ثبت عوارض آن توسط Coverta Agriscience در سال 2020 کاملا متوقف شد. این اقدام بهطور موثری تمام کاربریهای این سم روی محصولات غذایی و همچنین گیاهانی نظیر علوفهها و تراریختهها را متوقف کرد.
با توجه به نگرش عمومی به این موضوع، آژانس EPA اقدام به ثبت و بازنگری این سم در مورد محصولات گیاهی غیرخوراکی کرد و تصمیم جدی گرفت تا پیامدهای خطرناک مربوط به سلامت انسانها و محیطزیست را کاهش دهد.
سم کلرپیریفوس که پیش از این با نام «لورسبان» نزد کشاورزان شناخته میشد، حشرهکشی برای مبارزه با آفات مکندهای نظیر شتهها روی محصولاتی از قبیل سویا، ذرت، گندم، پنبه و محصولات باغی مورد استفاده قرار میگرفت.
براساس یک گزینش عمومی که در استفاده از این سم به عمل آمد، مصرف 13 میلیون پاوندی آن در سال 1990 به 5 میلیون پاوند در سال 2010 کاهش یافت و در سال 2020 تولید این سم دیگر توسط شرکت Coverta ادامه نیافت.
در زمان ریاستجمهوری ترامپ به کارخانه تولیدکننده سموم شیمیایی اجازه تداوم تولید داده شد و حتی به آنها گفته شد که میتوانند سموم خود را بهصورت ژنریک و ناشناس در بازار عرضه کنند که در دسامبر 2020 این اقدام به اجرا در آمد.
در حالحاضر آژانس حفاظت از محیطزیست در دوره رئیسجمهوری بایدن، براساس یک روند قانونی هرگونه استفاده از کلرپیریفوس را برای محصولات گیاهی غذایی ممنوع کرده است. از زمانی که شرکت Coverta سم کلرپیریفوس تولید نمیکند، به تولید مواد ایمن برای متقاضیان میپردازد.
این اقدام، به شکل موثری یک سم با عوارض جانبی را از عرصه کشاورزی خارج مینماید. در این مدت زمان شرکت مذکور با ادامه دادن به کار خود، بیش از 4000 مطالعه و بررسی و گزارش را برای تولید مواد سالم، ایمن و دوستدار محیطزیست انجام خواهد داد.
کلرپیریفوس تاریخچهای طولانی در مصرف دارد و EPA فراموش کرده بود تا بهمدت دو دهه اثرات آن را روی انسانها گزارش نماید. EPA در سال 1995 این شرکت را 870 هزار دلار جریمه کرد و تا سال 2000 مذاکراتی برای منع استفاده از آن در مصارف خانگی را انجام داد. در سال 2007 دو مرکز معتبر از EPA خواستند که مصرف آن را کاملا متوقف نماید.
در سال 2015، در زمان ریاستجمهوری اوباما با سماجت تصمیم گرفت که میزان مجاز کلرپیریفوس در مورد اغلب مواد غذایی را باطل نماید، اما این تصمیم به سرعت در سال 2017 توسط EPA برگردانده شد. پس از اخطارهای قانونی مستمر، دایره نوزدهم در آوریل 2021، یک التیماتوم به EPA داد که باید در مورد مصرف کلرپیریفوس و بقایای آن در موادغذایی برای همیشه یک تصمیم جدی بگیرد.
دادگاه بررسیکننده اظهار کرد که EPA به مدت 14 سال و از سال 2007 نسبت به توقف مصرف این سم اهمال کرده است.