زنان؛ 25درصد مدیران وزارتخانه!
موضوع زنان و جایگاه آنها در جامعه و ساختار هیات دولت یکی از مباحثی بود که قریب بهاتفاق کاندیداهای ریاستجمهوری برای کسب آرای این قشربر آن تمرکز ویژهای داشتند.
انتخاب معاونان وزیر از "زنان مدیر"
در مناظرههای انتخاباتی دوره سیزدهم ریاستجمهوری که از تلویزیون پخش میشد، موضوع زنان و جایگاه آنها در جامعه و البته در ساختار هیات دولت یکی از مباحثی بود که قریب بهاتفاق کاندیداهای ریاستجمهوری برای کسب آرای این قشر جامعه بر آن تمرکز ویژهای داشتند و هرکدام از کاندیداها قول انتخاب وزیرانی از بین بانوان را میدادند.
این آش تبلیغاتی تا آنجا شور شده بود که یکی از کاندیداها برای پایان دادن به آن گفته بود که «اصلا من تمام کابینهام را از بین بانوان انتخاب میکنم و … .»
اما درنهایت آنچه پس از معرفی رسمی وزیران دولت رئیسی دیدیم، همه وزیران پیشکش، حتی یک وزیر مثل آموزش و پرورش، ورزش و جوانان و … از زنان انتخاب نشده بود و هیچ رد و نشانی از بانوان در آن دیده نمیشد.
این مجموعه عظیم که نیمی از جمعیت کشور است و این نیروی کارآمد انسانی که نیمی از دانشآموختگان دانشگاهها هستند را نادیده گرفته میشود و مانند آنچه درباره اقلیتها و بعضی اقوام اتفاق افتاد، بانوان هم جایگاهی در هیأت دولت نداشتند!
اما به هر حال اتفاقی است که افتاده و آب رفته لااقل آنچه از شواهد پیدا است فعلا به جوی باز نخواهد گشت. اما اینک در حدود 27 کشور، معاونان وزیر زن در وزارتخانههای کشاورزی یا همنام، فعال هستند.
بانوان در کسوت معاون وزیر جهادکشاورزی
اما در حوزه کشاورزی که قشر عظیمی از جامعه ایرانی را در بر گرفته امیدواریم که وزیر جهادکشاورزی به صورت جدی این موضوع را در نظر بگیرد و در واقع نقیصهای که در هیات دولت شاهد آن هستیم را در ترکیب معاونان و مدیران این وزارتخانه برطرف نماید. شاید دیگران هم از این موضوع درسی بگیرند. چرا که نزدیک به 11 میلیون نفر از جمعیت روستایی و کشاورزان مستقر در روستاها و اراضی کشاورزی را زنان تشکیل میدهند.
شایسته است ساداتینژاد در انتخاب معاونان خود، بانوان کاردان و با تجربه را که در سمتهای استانی و ملی فعال بوده و هستند را فراموش نکند؛ چرا که در بدنه این وزارتخانه عریض و طویل، بانوان باتجربه و مدیر، بسیار یافت میشود. آنچنان که همه ما دیدهایم و شاهد و گواه این مدعا هستیم، طی برنامه، مصوب شده بود که 25درصد مدیران وزارتخانه از بین مدیران خانم انتخاب شوند.
در آن صورت در بین هشت تا 9 معاون وزیر، شایسته است حداقل 3 معاون وزیر از جمع خانمها انتخاب گردد. امروزه در بین کارشناسان و کارکنان وزارت جهادکشاورزی، بانوانی در ردههای مختلف مدیریتی از مدیران کل جهادکشاورزی استانها گرفته تا مدیران روابطعمومی و … چه در بخش مدیریت و چه در کارهای اجرایی بزرگ موفق بودهاند و از خود لیاقت و توانمندیهای بزرگ به نمایش گذاشتهاند.
شاید به جرات بتوان گفت که از صدر تا ذیل بخش کشاورزی خواه در بخش دولتی و خواه در بخش خصوصی، اگر نگوییم که زنان بیشتر از مردان بار مسئولیت این بخش را عهده دارند بدون شک، در این خصوص کمتر از آنها نیز نیستند، چنانچه در هیچ کدام از دیگر بخشهای دیگر اقتصادی و اجتماعی بدینشکل بانوان ما در پیشبرد اهداف آن بخش ممکن است مشارکت نداشته باشند. شاید بتوان گفت که تنها آموزش و پرورش در این مورد به بخش کشاورزی شباهتهایی دارد.
در یک خانواده کوچک روستایی و در هر واحد تولیدی دیگر بخش کشاورزی، دام، طیور، شیلات، زنبورعسل، نوغانداری، باغداری و …، اگر چه شاید مدیریت آن، مستقیما در حیطه قدرتمند بانوان نباشد اما حضور بانوان در این امور کاملا جدی، تاثیرگذار و غیرقابل انکار است و میتوان گفت بدون وجود این موتور محرکه، چرخ کشاورزی مملکت هرگز توان چرخیدن نخواهد داشت.
در بخشهای تعاونی نیز علاوهبر تعاونیهای موفق و درخشان بانوان روستایی که تا دورافتادهترین مناطق را تحت پوشش خود دارند، در بسیاری از تعاونیها و تشکلهای دیگر نیز حضور بانوان چشمگیر است.
خانم مدیران ارشد قابل افتخار
در بخش دولتی و بدنه وزارتخانه هم که جایگاه بلند بانوان در سراسر بدنه وزارتخانه مشهود است؛ از کارشناسان مراکز خدمات و مدیریتهای جهادکشاورزی شهرستانها گرفته تا سازمانهای جهادکشاورزی استانها و مدیرکلهای ستادی در وزارتخانه و بخشهای تحقیقاتی، روابطعمومیها و … خدمات بانوان غیرقابل چشمپوشی است.
امید است ساداتینژاد این تابو را بشکند و حداقل 2 معاون زن را در چینش مدیران و بهویژه معاونان خود بگمارد و از این پتانسیل عظیم استفاده نماید تا نشان دهد که نه در کلام بلکه در عمل برای بانوان جایگاه و ارزش قائل است.