خبر فوری
شناسه خبر: 49890

مشکلات زنبورداران را جدی بگیرید

صنعت زنبورداری همواره با سختی‌ها، چالش‌ها و مشکلات فراوانی روبه‌رو بوده است.

مشکلات زنبورداران را جدی بگیرید

اخبار سبز کشاورزی؛ یک زنبوردار در طول سال با موانع بسیاری مواجه است، مبارزه با انواع بیماری‌ها در گرما و سرما و مشکلات فروش عسل و فرآورده‌های آن و بسیاری از مسائل دیگر که این صنعت را به‌عنوان یک شغل سخت مطرح می‌کند.

اما یکی از همین مشکلات، حمله خرس‌ها به زنبورستان‌ها و کندوی عسل است؛ زنبورداران کشور در این سال‌های اخیر در استان‌های مختلف کشور با حملات خرس‌ها مواجه هستند که البته دلایل متعددی ازقبیل فقر غذایی در طبیعت، سردی هوا و نبود آذوقه برای حیات‌وحش دارد که این حیوانات را به روستاها و به‌خصوص به طرف زنبورستان‌ها می‌کشاند.

حمله خرس‌ها نه فقط به‌عنوان اینکه این حیوان دوستدار شیرینی و عسل است؛ بلکه به‌طور کلی خرس‌ها حیوانات تهاجمی هستند و در یک حمله تمام زنبورستان را نابود می‌کنند و فقط چند تکه موم یا عسل را می‌خورند یا با خود می‌برند و در مقابله با زنبورها وحشی‌تر نیز می‌شوند و دیگر هیچ کندویی را سالم نمی‌گذارند.

مشکلات-زنبورداران-را-جدی-بگیرید1

به این صورت، دسترنج سال‌ها زحمت یک زنبوردار یک‌شبه از بین می‌رود و صدها کیلوگرم عسل که برای پنج گرم آن یک زنبور 1000 ساعت باید پرواز کند، به راحتی از بین می‌رود.

در این میان سازمان‌هایی از قبیل محیط‌زیست، جهاد کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی می‌باید با ارائه راهکار چاره‌اندیشی کنند که متاسفانه هنوز آن‌طور که باید اقدامی صورت نگرفته است.

بنابر آمارهای وزارت جهاد کشاورزی، محیط‌زیست، سازمان جنگل‌ها و مراتع و افکارسنجی از زنبورداران، سالانه بین 300 تا 500 زنبورستان کشور که نیمی از استان‌های کشور را دربرمی‌گیرد مورد حملات خرس‌ها قرار می‌گیرند.

به گزارش دیده‌بان صنعت زنبورداری، مطالبات زنبورداران از جهاد کشاورزی، صندوق بیمه کشاورزی و صندوق ملی محیط‌زیست است، ولی متاسفانه این سازمان‌ها و نهادها از پرداخت خسارات و مطالبات زنبورداران سر باز می‌زنند و این در حالی است که در هیچ یک از این سازمان‌ها، دستورالعملی برای کاهش تعارض خرس و کشاورزان وجود ندارد و عملا آموزشی برای زنبورداران برای مقابله با این حیوان داده نمی‌شود.

اما راهکارهای عملی برای مقابله با خرس که در دیگر کشورهای دنیا انجام گرفته، شامل فنس‌کشی اطراف زنبورستان و نرده‌های حاوی الکتریسته است که موجب دور شدن خرس می‌شود یا ایجاد روشنایی، به‌کارگیری سگ‌های نگهبان یا ایجاد صداهایی مثل شلیک گلوله و نورهای شدید نورافکن که موجب ترس و فرار خرس‌ها می‌شود.

به‌طور مثال در کشور فنلاند و استونی در سال 2018 بزرگ‌ترین حمله خرس‌ها به پرورش‌دهندگان زنبورعسل وارد شد؛ به‌طوری که به بیش از 370 کندوی عسل خسارت 100درصدی وارد گردید و دولت این دو کشور 143هزار دلار به زنبورداران پرداخت کرد.

بنابراین می‌بایست یک مقابله جدی و همه‌گیر برای این حملات خرس‌ها که می‌تواند هستی یک زنبوردار را در یک شب نابود کند از طرف نهادهای متولی انجام گیرد و دست‌کم خسارت‌های وارده به آنان در کمترین زمان ممکن پرداخت گردد.

صنعت زنبورداری که در واقع مظلوم و بعضا مغفول مانده، نباید دستخوش این بی‌عدالتی‌ها قرار بگیرد و دولت و زیرمجموعه‌های بخش کشاورزی می‌باید بیش از پیش به فکر این قشر زحمتکش، درآمدزا و دلسوز باشند.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای