خبر فوری
شناسه خبر: 7297

تولید تخم چشم‌زده قزل‌آلا در کشور

تولید تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا با تلاش محققان داخلی انجام شد و اکنون واردات این محصول تا حد زیادی کاهش یافته است.

تولید تخم چشم‌زده قزل‌آلا در کشور
تولید تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا با تلاش محققان داخلی انجام شد و اکنون واردات این محصول تا حد زیادی کاهش یافته است. یکی از دغدغه‌های پرورش‌دهندگان ماهی قزل‌آلا کیفیت و اقتصادی بودن تولید ماهی است. در سال‌های گذشته فعالان این حوزه به علت پایین بودن کیفیت تخم چشم‌زده ماهی داخلی به مصرف این نهاده تمایلی نداشتند، زیرا سبب طولانی شدن دوره رشد، افزایش هزینه‌های تولید و کیفیت نامطلوب گوشت ماهی می‌شد. همین موضوع بهانه‌ای برای واردات بی‌رویه از سوی شرکت‌های واردکننده تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا شده بود که سود بسیاری را نصیبشان می‌کرد.

صرفه‌جویی ارزی ۵ میلیون دلاری

بر اساس آمار سازمان دامپزشکی کشور در سال ۱۳۹۷ حدود سه میلیون و ۶٠۹ هزار و ۲۷۸ قطعه و بر اساس آمار سازمان شیلات ایران ۲۵۵ میلیون قطعه تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا وارد کشور شد، اما بر اساس آمار گمرکات کشور واردات این نهاده ۵٠٠ میلیون قطعه بوده که ۵ میلیون و ۷٠٠هزار دلار ارز از کشور خارج کرده است. همچنین بر اساس آمار گمرکات کشور در سال ۱۳۹۸ واردات تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا ۲۵٠ میلیون قطعه به ارزش بیش از ۷ میلیون دلار بوده است.
مهدی شکوری، مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران، در این رابطه معتقد است در سال ۱۳۹۸ میزان واردات تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا بالغ بر ۲۵۵ میلیون قطعه به ارزش ۷ میلیون دلار بود. در سال ۱۳۹۹ با اقدامات انجام شده در حوزه به گزینی و با تلاش پژوهشگران، حمایت نسبی سازمان شیلات ایران و همکاری مزرعه‌داران میزان واردات کاسته شد و آمار واردات بیش از ۲ برابر کاهش یافت یعنی به ۱۲۵ میلیون قطعه رسید.
او با بیان اینکه کیفیت تخم چشم‌زده برای پرورش دهندگان ماهی قزل‌آلا بسیار اهمیت دارد، افزود: تخم‌های خارجی به گزینی شده هستند، اما در کشور ما در سال‌های گذشته در حوزه به گزینی کار کمتری انجام شده است.
این مقام مسئول ادامه داد: در چند سال اخیر مراکز تکثیر تخم چشم‌زده برای بهسازی سرمایه گذاری بیشتری انجام دادند. به عنوان مثال در سال ۱۳۹۸تخم تمام ماده تولید شده با کیفیت، کمتر از ۷٠ میلیون قطعه بوده است که با توانمند سازی در دانش فنی و ارتقای کیفیت این نهاده در سال۱۳۹۹ به ۱۵٠ میلیون قطعه رسید و ثمره آن تولید بچه ماهی با رشد مناسب و سودآوری برای مزرعه داران است.
شکوری با اشاره به اینکه سازمان شیلات ایران در صورت تامین اعتبارات به دنبال توسعه و افزایش مراکز تکثیر تخم چشم‌زده داخلی است، تصریح کرد: ۵ مرکز تکثیر تخم چشم‌زده ماهی در کشور داریم که برخی از این مراکز از سال ۱۳۹۲ درگیر بیماری و مشکلات بانکی بودند. نیاز کشور به تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا ۳۵٠ تا ۴۵٠ میلیون قطعه است که در صورت افزایش مراکز تکثیر و با اقدامات صورت گرفته در خصوص به گزینی، در چند سال آینده از واردات این نهاده اولیه تولید بی نیاز خواهیم شد.

ارتقای کیفیت تخم چشم‌زده ماهی

همچنین شهرام مومنی، پرورش‌دهنده ماهی قزل‌آلا، با اشاره به اینکه بهبود تخم چشم‌زده در کیفیت گوشت ماهی بسیار اهمیت دارد، گفت: با توجه به پایین بودن کیفیت تخم چشم‌زده ماهی داخلی به دنبال ارتقای کیفیت این محصول شدیم. به دلیل اهمیت کیفیت این محصول وارد فاز تحقیقاتی شدیم و با تلاش محققان دانشگاه صنعتی اصفهان توانستیم تخم تمام ماده را ارتقا دهیم.
مومنی به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: با افزایش کیفیت این نهاده علاوه بر تامین نیاز سراسر کشور به کشور‌های همجوار ترکمنستان، افغانستان، ازبکستان هم صادرات داشتیم.
گفتنی است، با تلاش محققان در حوزه شیلات و ارتقای دانش فنی تولید تخم تمام ماده ماهی کیفیت این نهاده افزایش یافته است و شاهد کاهش واردات آن هستیم؛ به طوری که در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۲۵ میلیون قطعه وارد کشور شد و واردات تا حدود دو برابر کاهش یافت و این امر نزدیک به ۵ میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی برای کشور به همراه داشت.
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای