چهار ماده غذایی در صدر واردات کشور
ارزش واردات ایران در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۲۳.۴ میلیارد دلار بوده نام چهارماده غذایی ذرت، دانه سویا، برنج و گندم در بین اقلام با بیشترین ارزش وارداتی دیده می شود
اخبار سبز کشاورزی؛ در حالی که غالبا نیازهای کشورها در هر زمینه ای یا از طریق تولید داخل تامین می شود و یا از طریق واردات، بسیاری معتقدند که در زمینه محصولات کشاورزی و به ویژه محصولات استراتژیکی همچون گندم بایستی شرایطی فراهم گردد که کشور به خودکفایی برسد.
این در حالی است که بسیاری دیگر معتقدند پویایی بازار باید در جریان باشد و در عین تولید و داشتن صادرات برخی کالاها را نیز لاجرم باید از طریق واردات تامین کرد.
کاهش ۶۰درصدی ارزش واردات ایران در مقایسه با سال ۲۰۲۲
داده های آماری نشان می دهد که ارزش واردات ایران در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۲۳.۴ میلیارد دلار بوده است در حالی که در سال ۲۰۱۹ این میزان ۴۴میلیارد دلار بوده است و به این ترتیب ارزش واردات کالا در مدت نامبرده نسبت به سال ۲۰۲۳ حدود ۴۷ درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر در مقایسه با سال ۲۰۲۲ که ارزش کل واردات ایران بیش از ۵۸ میلیارد دلار بوده است به میزان بالغ بر ۶۰درصد کاهش به ثبت رسانده است.
از سوی دیگر در بحث واردات کالاها، گزارشات جهانی حاکی از این است که در بین ۵ کالاهای وارداتی برتر ایران ۴قلم مربوط به مواد غذایی است. به این معنا که از نظر ارزش واردات ۵کالاهای برتر وارداتی ایران شامل «ذرت، دانه سویا، قطعات یا لوازم جانبی خودرو، برنج و گندم» است.
از منظر قاره ای، گزارشات حاکی از این است که بیش از ۸۳درصد از کل واردات ایران از نظر ارزشی در سال ۲۰۲۳ از کشورهای آسیایی خریداری شده است
از سوی دیگر از منظر قاره ای، گزارشات حاکی از این است که بیش از ۸۳درصد از کل واردات ایران از نظر ارزشی در سال ۲۰۲۳ از کشورهای آسیایی خریداری شده است. به نحوی که غالبا کالاهای وارداتی ایران از کشورهای امارات (بیش از ۳۰درصد)، چین (بیش از ۲۶درصد)، ترکیه (بیش از ۱۰درصد)، هند (حدود ۵درصد)، آلمان، روسیه، سوئیس، بریتانیا، هلند، پاکستان، عمان و کره جنوبی خریداری شده است.
همچنین پس از کشورهای آسیایی، شرکای تجاری مستقر در اروپا ۱۵.۴ درصد دیگر از خریدهای وارداتی ایران را تامین کردند.
کاهش ۷۵درصدی واردات غلات از نظر ارزشی در سال ۲۰۲۳
داده های آماری همچنین نشان می دهد: در حالی که از نظر ارزش وارداتی در سال ۲۰۲۳ واردات غلات نسبت به سال ۲۰۲۲ کاهشی بالغ بر ۷۵درصد را به ثبت رسانده است اما باز هم بیشترین هزینه ها برای واردات زیرمجموعه های غلات رقم خورده است.
به طوری که در سال ۲۰۲۳ وارداتی به ارزش ۱.۳ میلیارد دلار ذرت، بیش از ۷۳۶ میلیون دلار برنج، حدود ۴۴ میلیون دلار جو، گندم حدود ۲۰میلیون دلار، گندم سیاه و ارزن حدود ۸۸۰هزار دلار، دانه سورگوم هم ۶۷هزار دلار به ثبت رسیده است.
استاتیستا: در سال ۲۰۲۳-۲۰۲۴ کشورهای ایالات متحده، برزیل، آرژانتین، اوکراین، روسیه، اتحادیه اروپا، پاراگوئه، برمه، آفریقای جنوبی، صربستان و کانادا بیشترین ذرت های صادراتی را راهی بازارهای جهانی کرده اند
بر اساس این گزارش در حالی ایران در سال ۲۰۲۳ در بخش واردات غلات بیشترین بها را برای واردات ذرت پرداخته است که داده های جهانی نشان می دهد بازار جهانی صادرات ذرت تحت سلطه تعداد انگشت شماری از کشورها بود و ایالات متحده پیشتاز آن بود.
در واقع بر اساس گزارشات جهانی در سال بازاریابی ۲۰۲۳-۲۰۲۴ انتظار می رفت که ایالات متحده حدود ۵۹ میلیون تن ذرت صادر کند که حدود یک چهارم کل صادرات ذرت در سراسر جهان را تشکیل می دهد.
از دیگر تولیدکنندگان عمده می توان به برزیل به بیش از ۴۶ میلیون تن، آرژانتین با بیش از ۳۱ میلیون تن، اوکراین با حدود ۳۰ میلیون تن، روسیه با ۶ و نیم میلیون تن، اتحادیه اروپا با بیش از ۴میلیون تن، پاراگوئه با حدود ۳ میلیون تن، برمه با حدود ۳میلیون تن، آفریقای جنوبی با بیش از ۲.۴ میلیون تن، صربستان با بیش از ۲ میلیون تن و کانادا با ۲.۱ میلیون تن اشاره کرد.
تولید جهانی ذرت به بیش از ۱.۱۵ میلیارد تن رسید
در واقع به گفته کارشناسان، فراتر از نقش خود به عنوان یک منبع غذایی جهانی، ذرت به عنوان یک ماده خام همه کاره برای صنایع مختلف عمل می کند. کاربردهای آن از خوراک دام و تولید اتانول تا تولید شیرین کننده ها، نشاسته ها، غلات، نوشیدنی ها و دانه ها را شامل می شود. تولید جهانی ذرت در سال ۲۰۲۲/۲۳ به بیش از ۱.۱۵ میلیارد تن رسید و پیش بینی می شود که در سال ۲۰۲۳/۲۴ کمی افزایش یابد.
این تولید انبوه با تقاضای به همان اندازه قابل توجه است، زیرا پیش بینی می شود مصرف جهانی ذرت در سال ۲۰۲۳/۲۴ به نزدیک به ۵۰ میلیارد بوشل برسد./ بازار