باغ ملی گیاهشناسی ایران هویتی ارزشمند
کشور ما پتانسیل و جاذبههای فراوانی در حوزه کشاورزی دارد که یکی از مجموعههای مهم آن بخش باغبانی است. توجه به این بخش میتواند به لحاظ کیفی، کمی
کشور ما پتانسیل و جاذبههای فراوانی در حوزه کشاورزی دارد که یکی از مجموعههای مهم آن بخش باغبانی است. توجه به این بخش میتواند به لحاظ کیفی، کمی و هم به جهت ایجاد ارزآوری در کشور مطرح گردد.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی : طی بازدیدی که چند روز قبل از باغ گیاهشناسی ملی ایران ، واقع در منطقه چیتگر تهران داشتم به نکاتی اساسی و قابل بحث رسیدم که در این مقاله به گوشههایی از آن اشاره میکنم.
کشت و گذار در هفت اقلیم
بخشی از این گیاهان در کلکسیونهای بنام مناطق رویشی مهم ایران و جهان کاشته شدهاند. همچنین دارای دو آبشار، شش دریاچه، رودخانه و جویبار است که همگی آنها به منظور ایجاد مناظر طبیعی ایران و سایر کشورهای دنیا ساخته شدهاند.
این باغ گیاه شناسی شامل بخش رویشگاه قاره اروپا، رویشگاه قاره آمریکا، رویشگاه گیاهان هیمالیا، بخش گیاهان دارویی، بخش گیاهان آذربایجان و قفقاز، بخش گیاهان حوزه البرز، حوزه زاگرس، بخش باغ میوه ایرانی، گیاهان گلخانهای، بخش آربراتوم، بخش باغ سیستماتیک و ناحیه خزر است.
عملیات طراحی و ساخت این باغ در سال 1348 شروع شد و تاکنون احداث بیش از 25 مجموعه گیاهی آن تکمیل گردید.
ویژگی بارز این مجموعه ارزشمند حفظ و نگهداری از آن است که خود بسیار کار سخت و طاقت فرسایی است و تمامی کارکنان و متخصصان این مجموعه وظیفه بسیار بزرگی را برعهده دارند که قابل تقدیر و تشکر فراوان است.
باغ گیاهشناسی محلی برای دوستداران طبیعت
این باغ به دلیل مناظر طبیعی و متنوع، طرفداران فراوانی دارد و تقریبا همه روزه مردم به بازدید از این باغ میروند.
جدا از جنبههای ظاهری و زیبایی این باغ به لحاظ ابعاد علمی، تخصص، پژوهشی مکانی برای علاقهمندان حرفهایتر در حوزه باغبانی است و میتواند جهت مطالعه دانشجویان و افراد محقق بستر مناسبی را فراهم آورد.
نکته بعدی لزوم ارزشگذاری و بها دادن به این مجموعه از طرف وزارت جهاد کشاورزی و خصوصاً معاونت باغبانی است که باید از بین آحاد مردم و متخصصان امر را جهت بازدیدهای علمی و پژوهشی از این باغ ترغیب و تشویق نماید.
این مجموعه که بدون اغراق بینظیر در کل منطقه خاورمیانه است؛ علاوه بر اینکه تنوع گیاهی و اقلیمی ایران را به تصویر میکشد میتواند جهت عرضه انواع گیاهان سایر کشورهای جهان به نوعی از لحاظ توریسیم و جذب گردشگران نقش مهمی را در این رابطه داشته باشد.
همچنین بر مسئولین و سیاست گذاران حوزه کشاورزی است که در بسط و نگهداری از این مجموعه کوشا بوده و به دلیل خشکسالی که در کشور وجود دارد مانع از لطمه و صدمه به این مجموعه با ارزش شوند.
باغ ملی گیاهشناسی ایران همانطور که از اسم آن معلوم است، متعلق به نسلهای مختلف مردم ایران است و میتوان در جهت اعتلا و پیشرفت کشاورزی و حوزه باغبانی کشورهای حرفهای بسیاری را در جهان برای گفتن داشته باشد.
با توجه به وضعیت بحران آب در کشور و خشکسالیهای مدام وجود این مجموعه فرصتی مغتنم و بیتکرار در کشاورزی کشور است.
امیرهوشنگ عسگر سمنانی ـ کارشناس بازرگانی