نه به قطع درختان زاگرس
بر اساس تحقیقات انجام شده از سال 97 تاکنون توسط گروه علمی و تحقیقاتی نپکا عوامل بازدارنده در زاگرس فقط به آفات ختم نمیشود. بنابر تحقیقات و آنالیزهای انجام شده توسط دانشگاه تهران، دمای زاگرس 3درصد، سرعت وزش باد 20درصد و تبخیر و تعرق 6 درصد افزایش یافته است.

اخبار سبز کشاورزی : این در حالی است که میزان بارندگی در این منطقه 6 درصد کاهش را نشان میدهد. بر این اساس با توجه به منابع تاریخی مهم در بخش کشاورزی که قدمتی بالغبر میلیونها سال دارد و بیش از یکصد و ده هزار مقاله علمی با عنوان مایکوریزا به چاپ رسیده است.
بر این باور هستیم که برای حفظ امنیت جغرافیایی منطقه غرب کشور از روش هوشمندسازی ریشه درختان در مقابله با تنش خشکی، جلوگیری از هجوم قارچهای مخرب و تولید میکروبهای آبدوست بهواسطه مایکوریزا یک سپر ایمنی مقاومتی ایجاد شود.
اهمیت حفظ بقا در زاگرس به افزایش امنیت جغرافیایی و تامین اکسیژن کافی برای زاگرسنشینان خواهد شد.
حفظ بقا در ساختار این طبیعت شگرف موجب حفظ اکوسیستم طبیعی و چرخه زندگی تمام موجودات غرب است. یکی از مهمترین عوامل بیماریزا در زاگرس تنشهای محیطی است.
در گذشته این عوامل وجود نداشته، اما در سالهای اخیر تنشهای محیطی موجب فعال شدن برخی قارچها شده که این عوامل منجر به بیماری زغالی شده است که در این صورت قابلیت احیاء طبق نظر سازمان فائو وجود ندارد.
اما با نظریه همکاران در واحدهای فناور دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی و منابع طبیعی و صنایع غذایی کشور (خراسان رضوی) شهر مشهد با وجود منابع علمی از جمله باکتری بیولوژیک باسیلوس سوبتیلیس که در مدلهای متفاوت تحقیقاتی در 6ماهه اخیر امکان مبارزه بیولوژیک با این بیماری در حال حاضر وجود دارد.
اینکه برای امنیت جغرافیایی و حفظ طبیعت غرب بخواهیم این فرهنگ حفظ منابع طبیعی را در بین خود داشته باشیم نیازمند عزم ملی و همکاری تمام بخشهای بدنه ملی است.
در مجموع تا سال 1397 آخرین آمار اعلام شده از سوی سازمان مراتع و جنگلداری حدود 80 هزار اصله درخت قطع شده و این درختان تبدیل به زغال شدهاند.
زوال درختان و درختچههای بلوط زاگرس تنها معضل این منطقه نیست؛ بلکه نمونههایی از خشکی و زوال ارس، بنه، شم و زالزالک نیز گزارش شده که این گزارشها زنگ خطری برای حفظ جنگلهای زاگرس به شمار میرود.
در نقشه پهنهبندی مناطق آلوده، 563 هزار هکتار بلوط از 10 تا 100 درصد دچار زوال شده است. از این میزان 22 هزار و 345 هکتار از 25 تا 100 درصد، 28 هزار و 854 هکتار از 50 تا 75 درصد، 195 هزار و 859 هکتار از 25 تا 50 درصد و مابقی جنگلها کمتر از 25 درصد دچار پدیده زوال شده است.
بیشترین میزان خشکیدگی در جنگلهای شهرهای پلدختر و کوهدشت مشاهده میشود؛ البته با سایر واحدهای فناور و مستقر در مرکز رشد و فناوری قائنات وارد مذاکره شدیم و نتایج پنج ساله گذشته مایکوریزا مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
این موجودات شگفت انگیز قادر به بهرهوری بیشتر در بستر خاک تا 60 درصد یا اینکه در برابر خشکسالی واریته را به این عدد مقاوم میسازند.
سازمان جنگلها و مراتع کشور از سه دستورالعمل، استفاده از گونههای مقاوم، نهال کاری و قطع درختان بیمار را به استانهای دچار این پدیده پیشنهاد کرده که فعالیتها در استان لرستان نیز در دست اقدام است.
گروه علمی و تحقیقاتی نپکا پیام سال 1401 خود را اعلام و طرح پیشگیری، درمان و احیای بافت جنگلهای زاگرس را تقدیم میکند.
پیام نپکا «نه به قطع درختان زاگرس» است.
راهکارهای علمی و فنی در خصوص احیای جنگلهای زاگرس عبارتند از:
1 - تکثیر و افزایش جمعیت سنجاب زاگرس.
2 - تکثیر و افزایش جمعیت پرندگان حشرهخوار.
3 - افزایش سبزینگی در حاشیه درختان با کمک بذور گیاهان دارویی و بومی منطقه.
4 - افزایش تولید ماده تلخ کننده شیره گیاهی (مایکود).
5 - بومی نمودن دارکوب.
6 - کاشت درختان مقاوم به کم آبی و در حین حال سریع الرشد مانند انگور کندوری.
7- اقدام سریع جهت انجام آنتی باکتریال نمودن اندامهای هوایی و بافت ریشه درختان زاگرس.
8 - افزایش سطح رطوبت نسبی در محیطهای کم درخت با استفاده از طرح پروفسور داود فدایی (استاد دانشگاه امیرکبیر) مدیرعامل موسسه مردم نهاد نت حامی.
9 -افزایش میکروارگانیسمهای محیط اطراف ریشه.
10- کاشت پیاز عنصل در اطراف درختان.
11- ایجاد صندوق حمایت ملی از عدم قطع درختان زاگرس.
مهدی سعیدی نژادـ عضو رسمی دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی منابع طبیعی و صنایع غذایی کشور، همکار در شرکت خاک آلی یکتا شرق و مدیر و موسس نپکا .