خبر فوری
شناسه خبر: 20815

وعده‌ها برای ساماندهی زرجوب و گوهر رود راه به جایی نبرد

بررسی ها نشان می دهد مسئولان و متولیان تاکنون اقدام عملی در این زمینه انجام نداده اند. اخبار سبز کشاورزی: زمانی نه چندان دور نام زرجوب و گوهررود تداعی‌گر

وعده‌ها برای ساماندهی زرجوب و گوهر رود راه به جایی نبرد
بررسی ها نشان می دهد مسئولان و متولیان تاکنون اقدام عملی در این زمینه انجام نداده اند.
اخبار سبز کشاورزی : زمانی نه چندان دور نام زرجوب و گوهررود تداعی‌گر زلالی بود و با ماهی‌گیری، شنا، تفریح و چشم نوازی در شهر گره خورده بود اما چندین سال است که این واژگان زیبا جای خود را با آلودگی، بیماری و بوی نامطبوع عوض کرده و وقتی به وضعیت فعلی آنها می‌نگریم چیزی جز افسوس روزهای خوب گذشته و اندوه زوال این سرمایه ارزشمند شهری نصیبمان نمی‌شود.
شاید اگر هر جای دیگری بود، عبور رودخانه از میان یک کلانشهر مسافر پذیر، بهترین موقعیت برای جذب سرمایه گذار و توسعه شهری را فراهم می‌کرد اما زرجوب و گوهر رود رشت نه تنها باعث توسعه شهر و رونق اقتصاد مردم نشده‌اند بلکه بوی نامطبوع و نفوذ آلودگی‌های آنها به آب‌های زیرزمینی موجب مبتلا شدن مردم به انواع بیماری‌های گوارشی و پوستی شده و وعده‌های مسئولان مبنی بر ساماندهی این دو رودخانه مهم و استراتژیک نیز راه به جایی نبرده است.
طبق برآورد کارشناسان، زرجوب آلوده‌ترین رودخانه استان گیلان و حتی کشور است و عمق فاجعه زیست محیطی و انسانی آنجایی مشخص می‌شود که عمده آب شرب و کشاورزی شهرستان رشت از زرجوب و گوهر رود تأمین می‌شود و این یعنی محیط زیست و از آن مهم‌تر، مردم رشت و به تبع استان اصلی ترین قربانی وعده و عیدها و آلودگی‌های فزاینده هستند.

وعده رئیس جمهور برای ساماندهی رودخانه‌های رشت در کمترین زمان

حجت الاسلام رئیسی رئیس جمهور بهمن سال گذشته در جریان سفر استانی به گیلان از این دو رودخانه بازدید کرد و از نزدیک در جریان آلودگی و اوضاع نامناسب آن قرار گرفت. وی اظهار کرد: مشکلات ناشی از آلودگی رودخانه‌های گوهررود و زرجوب باید ساماندهی و منشأ آلودگی‌های این رودخانه‌ها رفع شود.
رئیس جمهور با انتقاد از وضعیت نامناسب رودخانه گوهررود خواستار برنامه‌ریزی و ساماندهی وضعیت این رودخانه‌ها در کمترین زمان ممکن شد.
وی گفت: این رودخانه می‌تواند از جلوه‌های زیبا و جاذبه‌های گردشگری باشد و مسئولان باید با همکاری مردم در این زمینه همت کنند.

تأکیدات رئیس‌جمهور هم کاری از پیش نبرده است

ابراهیم صیادی یکی از رشتوندانی که سال هاست در جوار زرجوب زندگی می‌کند و روزهای طلایی آن را به یاد دارد با بیان اینکه زمانی در این رودخانه ماهیگیری و شنا می‌کردیم، اظهار کرد: وضعیت بوی نامطبوع و آلودگی زرجوب به جایی رسیده که حتی نمی‌توان از دور آن را تحمل کرد.
وی با اشاره به اینکه مسئولان زیادی در این سال‌ها وعده پاکسازی این رودخانه را داده‌اند اما در عمل کاری نکردند، افزود: حتی بازدید رئیس جمهور از این دو رودخانه و تاکید وی بر تسریع ساماندهی آن نیز تاکنون کاری از پیش نبرده است.
این شهروند با گلایه مندی از عدم نظارت بر چگونگی صرف بودجه‌های مربوط به ساماندهی زرجوب تصریح کرد: مشخص نیست متولی اصلی این کار چه دستگاهی است و همه صرفاً حرف می‌زنند از عمل خبری نیست.

کسی از مسئولان نگران و دلسوز مردم رشت نیست

سحر قناعتی دیگر رشتوند گلایه مند از اوضاع زرجوب و گوهررود نیز با ابراز نگرانی از سلامتی خود و دیگر هم استانی‌ها بیان کرد: مردم به صورت مستقیم و غیر مستقیم در معرض این آلودگی‌ها هستند و روند رو به رشد ابتلای مردم استان به انواع بیماری‌ها از جمله سرطان گوارش و پوست بسیار نگران کننده است اما انگار کسی دلسوز ما نیست.
وی با بیان اینکه مردم انتظار دارند در این دولت شاهد اقدامات عملی و مؤثر باشند، ادامه داد: اینکه هر از چند گاهی یک نفر قولی بدهد و بودجه‌ای بگیرد اما در عمل اتفاق مثبت و قابل محسوسی برای مردم نیفتد قابل قبول و تحمل نیست.

اختصاص اعتبار ۶۰۰ میلیارد تومانی برای زرجوب و گوهررود

نماینده مردم رشت و خمام در مجلس با بیان اینکه ۶۰۰ میلیارد تومان برای ساماندهی فاضلاب گوهر رود و زرجوب اختصاص یافته است، گفت: برای ساماندهی فاضلاب دو رودخانه رشت مجموعاً ۱۵ هزار میلیارد تومان تخمین زده شده که قرار است طی انعقاد تفاهم نامه‌ای با قرارگاه خاتم، ۴ هزار میلیارد تومان به صورت علی الحساب به منظور شروع کار پرداخت شود.
محمدرضا احمدی سنگری با بیان اینکه فرصت ۲ ماهه به وزیر نیرو داده شده است، افزود: فرصتی معین به زندان لاکان، مسکن مهر و بیمارستان‌های رشت داده شده تا از ورود فاضلاب خود به زرجوب و گوهررود خودداری کنند.
وی با اشاره به نامه به رئیس جمهور و معاون اجرایی وی به منظور پیگیری ممانعت از ورود فاضلاب بیمارستان‌ها به دو رودخانه رشت بیان کرد: تصفیه خانه‌ها در حال اتمام است و قول مساعد از سوی بیمارستان‌ها مبنی بر ممانعت از ورود فاضلاب به زرجوب و گوهررود داده شده است.
نماینده مردم رشت و خمام در مجلس ادامه داد: طی بازدید از برخی بیمارستان‌ها، کار خود به منظور ممانعت از ورود فاضلاب به دو رودخانه را آغاز کرده‌اند و باید نظارت‌ها در این باره افزایش یابد تا نتیجه مطلوب حاصل شود.

آب تصفیه خانه فخب تنها برای کشاورزی منطقه استفاده شود

احمدی با بیان اینکه طی صحبت‌های انجام گرفته با مدیرعامل آب منطقه‌ای گیلان مقرر شد تا از این پس آب تصفیه خانه فخب تنها برای کشاورزی فخب و سیاه اصطلخ استفاده شود، افزود: این کار برای جلوگیری از ورود فاضلاب به زرجوب و گوهررود مهم است.
وی با اشاره به اینکه گام نخست ساماندهی زرجوب و گوهررود با ممانعت از ورود فاضلاب تمام دستگاه‌های اجرایی، زندان لاکان، مسکن مهر و صنایع برداشته می‌شود، تصریح کرد: پیش بینی می‌شود که در وهله اول ساماندهی، تا پایان امسال از ورود فاضلاب‌ها به دو رودخانه جلوگیری شود و در قدم بعدی آبفا و آب منطقه‌ای با رها سازی بستر این دو رودخانه شرایط حضور سرمایه گذار را فراهم کنند.

رودخانه‌های زرجوب و گوهر رود نیازمند اقدام عملی

عماد مطالبی مشاور کمیسیون بهداشت و محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر رشت اظهار کرد: حفظ زرجوب و گوهر رود نیازمند اقدام عملی و فوری است و باید حیات و زیست شهروندی همه رشتوندان را از این تهدید و بلای بهداشت و سلامت جامعه نجات دهیم زیرا آیندگان ما را قضاوت می‌کنند که اینگونه بی تفاوت بودیم و هیچ چاره و اقدام عملی واقعی برای این مشکل بزرگ نداشتیم.
وی با بیان اینکه میزان ورودی حجم فاضلاب و انواع پساب‌ها به این دو رودخانه به گونه‌ای بوده که شرایط زیستی را مورد تهدید قرار داده است، افزود: بوی ناشی از مواد آلی لجن و فاضلاب علاوه بر اینکه سلامت شهروندان را تهدید می‌کند آنقدر ناخوشایند است که جلوه‌هایی از ناهنجاری‌ها را در میان شهر افزایش می‌دهد.
مطالبی با اشاره به اینکه فاضلاب‌ها و پساب‌های صنعتی بهداشتی، شهری، بیمارستانی وارد این دو مجرای مهم آبی شهرمان می‌شوند، تصریح کرد: این آلودگی‌ها سونامی از مشکلات زیست محیطی و در بخش بهداشت بیماری و سرطان را به دنبال دارند.
کارشناس حوزه محیط زیست ادامه داد: برای حفظ اکوسیستم و محیط زیست باید هر چه سریع‌تر اقدام اصولی و فوری صورت پذیرد در گام اول باید شاهد کاهش و توقف ورودی فاضلاب‌ها و پساب‌ها بدون انجام فرآیند تصفیه به معنای واقعی آن باشیم تمامی مراکزی که آلایندگی دارند مطابق قانون باید با آنها برخورد و اقدامات لازم توسط همه دستگاه‌های متولی و مراجع ذیصلاح صورت گیرد.

رشت به نقطه بحران رسیده است

وی با بیان اینکه امروز شهر رشت و محیط زیست آن به نقطه بحرانی رسیده است، بیان کرد: عوامل آلاینده زیست و فرصت خودپالایی را از این دو رودخانه گرفته‌اند و نتیجه آن بوی گند و تعفن و لجن و انواع رسوباتی است که در این دو رودخانه وجود دارد و بسیار خطرناک است لذا باید تیم‌های تخصصی پایشی با همکاری مدیریت شهری در راستای نظارت و حفاظت از آن به صورت مستمر و پیوسته پایش آن را انجام دهند تا نگذاریم حجم بیشتری از بار آلایندگی و ورودی‌های جدید از آلاینده‌ها به این دو رودخانه زرجوب و گوهر رود وارد شود.
این کارشناس محیط زیست شهری با اشاره به اینکه باید به صورت جد به دنبال آن باشیم که تصفیه خانه شهر رشت راه اندازی شود و همه قسمت‌ها با ظرفیت کامل وارد مدار شوند، گفت: این کار سرعت پالایش رودخانه‌ها را افزایش می‌دهد و به منظور حفظ اکوسیستم مناطق و نواحی صنعتی شهر رشت علاوه بر اینکه تمام واحدهای صنعتی باید فاضلاب و پساب‌های خود را به طور کامل پیش تصفیه را انجام دهند، این فرآیند باید با نظارت کامل ناظران زیست محیطی و مطابق با استانداردهای محیط زیست انجام گیرد.
وی اضافه کرد: سیستم تصفیه خانه با رعایت کامل ملاحظات زیست محیطی تکمیل شود تا بتوان این پساب و فاضلاب که حجم بالایی از انواع آلودگی را به همراه دارد مدیریت کرد و سروسامان داد.
مطالبی با بیان اینکه تمام مراکز بیمارستانی نیز باید با کمک ناظران زیست محیطی و کارشناسان محیط زیست بر اساس ضوابط و استانداردهای محیط زیست سیستم تصفیه خود را اصولی انجام دهند گفت: ساز و کارها باید مبتنی بر حفظ محیط زیست باشند و با این رویه گامی مؤثر در تصفیه کامل پساب‌های خود داشته باشند.
این کارشناس محیط زیست با تاکید بر اینکه همه ما باید در حفاظت از محیط زیست و نگهبانی از آن کوشا باشیم، افزود: تاریخ ما را قضاوت می‌کند نباید فرصت‌ها را در گیلان و شهر رشت بسوزانیم باید احساس مسٸولیت کنیم و همه با هم مشارکت کنیم زیرا اینجا سرزمین ماست و همه در این شهر بزرگ شدیم و رشد پیدا کردیم و خاطراتمان و زندگی مان وابسته با این شهر و دیار است پس مراقب باشیم تا این بحران و این تهدید ما را از بین نبرد و امانت دارهای خوبی برای نسل آینده باشیم.
با گذشت حدود شش ماه از سفر رئیس جمهور و هیئت دولت به استان گیلان و تاکید بر تسریع در روند ساماندهی دو رودخانه گوهر رود و زرجوب با وجود اختصاص اعتبار ۶۰۰ میلیارد تومان اما تاکنون اقدام عملی در این زمینه انجام نشده و با توجه به تغییرات مکرر مدیریت شهری در رشت همچنان مردم این شهرباید منتظر زمانی باشند تا کسی اقدام عملی برای ساماندهی وضعیت این دو رودخانه انجام دهد.
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای