دکتر کوثر، پدر آبخوانداری ایران درگذشت+ بیوگرافی
دکتر سیدآهنگ کوثر، عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و پدر دانش نوین آبخوانداری ایران امروز و در سن ۸۸ سالگی درگذشت.
اخبار سبز کشاورزی؛ دکتر سیدآهنگ کوثر، عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و پدر دانش نوین آبخوانداری ایران امروز و در سن ۸۸ سالگی درگذشت.
طرح معروف طرح آبخوانداری دشت گربایگان برای کنترل سیلاب ۴۲ سال پیش، توسط مرحوم دکتر کوثر طراحی و اجرا شد.
بیوگرافی دکتر کوثر
سیدآهنگ کوثر (۴ خرداد ۱۳۱۵ – ۱ آبان ۱۴۰۳) عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بود. کوثر در سال ۱۳۱۵ در شیراز متولد شد. او دارای مدرک تحصیلی دکتری روابط آب و خاک و گیاه، با گرایش مهندسی آبیاری و آبشناسی جنگل از دانشگاه ایالتی اورگن آمریکا بود.
وی با کاشت درختان اکالیپتوس و آکاسیا و ایجاد جنگل گربایگان، طرحی تحسین شده از سوی یونسکو بهعنوان یک الگوی برتر در مدیریت منابع آب در مناطق خشک جهان، دریافت جایزه بهترین مقاله آبخیزداری سالهای ۱۳۶۹ و ۱۳۷۰ درسال۱۳۷۲ از دست حسن حبیبی معاون اوّل وقت رئیسجمهوری، برنده مدال پژوهش درجه ۳ در روز ۱۳ اردیبهشت ۱۳۷۵ اهدا شده توسط رئیسجمهوری وقت، برنده جایزه دوم خوارزمی برای پژوهش کاربردی در سال۱۳۷۵، برنده مدال طلای مالکیت معنوی جهانی در تاریخ ۱۷ بهمن ۱۳۷۵، برنده جایزه ملی محیط زیست در سال ۱۳۷۹، برنده جایزه ۳۰ هزار دلاری سازمان اسکان بشر در سال ۲۰۰۴ و برنده جایزه ۲۰ هزار دلاری رودخانههای بزرگ ساخته دست بشر در سال ۲۰۰۵ اهدا شده توسط رئیس وقت یونسکو بود.
میانگین تبخیر در ایران بهطور سالانه حدود دو متر است و با توجه به این واقعیت، یکی از راههای پایدار ذخیره منابع آب، استفاده از مخازن زیرزمینی (آبخوانهای دانه درشت) است. درحال حاضر حداقل ۱۴ میلیون هکتار از خاک ایران برای این نوع ذخیرهسازی شناسایی شده است.
اولین طرح آبخوانداری در سال ۱۳۶۱ و در گربایگان فسا با کاشت درختان اکالیپتوس و آکاسیا توسط کوثر اجرایی شد و در سالهای بعد، با تحقیقاتی زیر نظر او وسعت پیدا کرد و منطقه هدف، گربایگان، به مساحت بیش از ۲۰۰۰ هکتار رسید. سپس مرکز تحقیقات آبخوانداری کوثر در کنار این جنگل راه اندازی شد.
در آبان ۱۳۸۴، مدیرکل یونسکو طی آئین روز جهانی علم، جایزه عالی حوزه آب این سازمان را به کوثر اهدا کرد.
او از منتقدان سدسازی در ایران محسوب میشد، چرا که معتقد بود حداقل ۱۴ میلیون هکتار از مساحت ایران پتانسیل ذخیرهسازی آب در زیرزمین را دارد.
این تصاویر مربوط به سال ۱۳۸۶ است، مرحوم دکتر آهنگ کوثر پس از نماز صبح در گربایگان فسا، همراهان خود را صدا کرد و به کنار درخت بزرگ اکالیپتوس برد و خواست تا گودالی کنند، در انتها وقتی خود درون آن دراز کشید همراهان وی متوجه شدند برای دفن خود در این محل نشانه گذاری کرده است. این تصویر چیزی جز عشق و باور به اندیشه و آرمان نیست.