خبر فوری
شناسه خبر: 48558

جنگل‌های هیرکانی میراثی زخم‌خورده

جنگل‌های هیرکانی در حاشیه شمالی البرز به مساحت 55000 کیلومتر مربع که 7 درصد مساحت ایران را تشکیل می‌دهد

جنگل‌های هیرکانی میراثی زخم‌خورده

اخبار سبز کشاورزی؛ جنگل‌های هیرکانی در حاشیه شمالی البرز به مساحت 55000 کیلومتر مربع که 7 درصد مساحت ایران را تشکیل می‌دهد قرار گرفته و بین دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان است. این منطقه زیست‌بوم 296 گونه پرنده و 98 گونه از پستانداران است و و همچنین 150 گیاه بومی درختی و بوته‌ای مثل شمشاد و انجیلی در آن یافت می‌شود.

متاسفانه بیش از 150 درصد آن از بین رفته و کمی بیش از 10 درصد آن حفاظت می‌شود؛ به گفته فعالان محیط زیست سالانه مساحتی بیش از هزار هکتار از درختان آن قطع می‌شود، ازجمله آسیب‌هایی که به این منطقه خاص از کشور و دیگر جنگل‌ها وارد می‌شود آتش‌سوزی‌های عمدی و غیرعمدی است که سالانه هکتارها پوشش گیاهی را از بین می‌برد. همچنین احداث کارخانه‌های کاغذسازی در شمال کشور که با توان رویش جنگل‌های شمال تناسبی ندارد.

تبعات منفی انقراض پوشش جنگلی 

از تبعات منفی انقراض پوشش جنگلی و تخریب آن روان شدن سیلاب و فرسایش خاک است که موجب کاهش حاصلخیزی خاک می‌شود.

بنابر آمار اعلام شده از سوی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سالانه 125هزار هکتار جنگل در کشور تخریب می‌شود که سهم جنگل‌های شمال 45 هزار هکتار، یعنی 36 درصد است.

همچنین نیمی از جنگل‌های هیرکانی ثبت شده در یونسکو است و با این اوصاف متاسفانه این منطقه زیبا و بکر آماج دست‌درازی‌ها و فرصت‌طلبی افراد سودجو قرار دارد.

چندی قبل تعدادی از انجمن‌های مردم‌نهاد مثل انجمن جوانان دوستدار محیط‌زیست طی بیانیه‌ای خطاب به سازمان مراتع و جنگلداری نسبت به نابودی این منطقه از کشور که ثروتی خدادادی برای نسل امروز کشور است هشدار دادند و در حدود 37 هزار امضا جمع‌آوری کردند.

نابودی جنگل‌های کشور و به‌خصوص منطقه هیرکانی علاوه‌بر علل طبیعی که نیمی از آن نتیجه سیاست‌های غلط و اشتباه مسئولان امر است، بخش عمده‌ای مربوط به مافیای قاچاق چوب است که در سال‌های آینده چیزی از این جنگل‌ها باقی نخواهد ماند.

دولت چهاردهم ضمن صیانت از پوشش گیاهی و جنگلی کشور که در واقع ریه‌های طبیعی کشور هستند می‌بایست با سازوکار اجرایی و قضایی با متخلفان و قاچاق‌چیان چوب برخورد جدی کند.

یکی دیگر از اقدامات اساسی که بعد از تخریب جنگل‌ها باید انجام گیرد جنگل کاری و توسعه زراعت چوب است.

 900 هزار هکتار زمین مستعد زراعت چوب در کشور

یکی از مسئولان منابع طبیعی استان مازندران در این رابطه به ایمنا گفت: طبق آمایشی که در کل کشور انجام شده، نزدیک به 900 هزار هکتار زمین مستعد زراعت چوب برآورد شده است. همچنین هم‌اکنون تولید نهال در استان به 7 میلیون و 200 هزار اصله رسیده است.

حمید سلامتی، مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان هم اعلام کرد: از اول انقلاب تاکنون در استان گلستان 75 هزار هکتار جنگل کاری شده است

به هر حال با همه این اقدامات لازم و ضروری است که دولت در حفظ منابع طبیعی کشور از جمله جنگل‌ها بکوشد؛ چراکه با توجه به روند خشکسالی‌های متعدد و تغییرات اقلیمی کشور و آسیب‌های وارده به جنگل‌ها و پوشش‌های گیاهی می‌بایست این اقدامت دو چندان شود و تا دیر نشده کشور را از این تخریب‌ها و آثار سوء آن نجات دهیم.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای