خبر فوری
شناسه خبر: 48732

فرسایش خاک بلای جان کشاورزی

برای یک کشاورزی پایدار و مناسب نیاز به خاک حاصلخیر و عاری از هرگونه آلودگی است و خاک عامل انسانی و محوری در بحث کشاورزی امروز است.

فرسایش خاک بلای جان کشاورزی

اخبار سبز کشاورزی؛ متاسفانه در سال‌های اخیر به‌دلایل گوناگون علاوه‌بر آب و هوا که عمدتا در طول این سال‌ها آلوده بوده، آلودگی و فرسایش خاک را نیز داشته‌ایم که بخش مهمی از آن فرسایش خاک کشاورزی بوده است که در نتیجه بی‌کیفیتی محصولات کشاورزی را به همراه داشته است که البته تبعات منفی دیگری هم به دنبال دارد، ازجمله لطماتی را که در روستاها که خاستگاه اصلی کشاورزی است، زده (مهاجرت روستاییان) و افزوده شدن مشکلات شهری به‌دلیل افزایش مهاجرت روستاییان.

فرسایش خاک در کشور 5/ 16 تن در هکتار در سال است

در این رابطه خانم دکتر شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، در همایش روز جهانی خاک گفت: فرسایش خاک در کشور 5/ 16 تن در هکتار در سال است که این عدد 7 برابر متوسط جهانی است.

همچنین این فرسایش خاک در زمین‌های کشاورزی باعث عدم‌کیفیت مناسب خاک شده و باعث شده در روستاها کشت مناسبی نداشته باشیم و به همین دلیل مهاجرت روستاییان به شهرها را داشته‌ایم.

او شاره کرد: موضوعی که هم‌اکنون دارای اهمیت است قانون حفاظت از خاک است. در سال 1318 به تصویب مجلس رسید و در دو محور فرسایش خاک و آلودگی آن بود که درمورد فرسایش خاک تکلیفی به وزرای جهاد کشاورزی و درمورد آلودگی خاک به سازمان حفظ محیط زیست داده شد.

همچنین او اشاره کرد: ایران به تنهایی 7/7 درصد فرسایش خاک را به خود اختصاص داده، این در حالی است که ایران تنها یک درصد از وسعت جهان را داراست.

فرسایش خاک چالشی جدی و مهم

خسارت سالانه از محل فرسایش خاک بیش از 10میلیارد دلار برآورده شده، بنابراین فرسایش خاک چالشی جدی و مهم است که باید مورد توجه دولت قرار گیرد.

واقعیت آن است که به همه این موارد باید فرونشست‌هایی را که هر روز بسیاری از شهرهای ایران را مورد تهدید قرار می‌دهد مد نظر داشته باشیم که علاوه‌بر زیان‌های جبران‌ناپذیری که به بناهای تاریخی، خانه‌ها و غیره می‌زند باعث نابودی زمین‌های کشاورزی و باغات نیز می‌شود.

به هر حال حساسیت و دغدغه‌هایی که دولت برای آلودگی آب و هوا دارد، می‌بایست برای آلودگی و فرسایش خاک نیز داشته باشد؛ چراکه موضوع فرسایش اثرگذاری مستقیمی بر کشاورزی کشور دارد و با رها کردن این موضوع شاهد خسارات بسیاری در سال‌های آینده خواهیم بود.

با توجه به اینکه بحران کم‌آبی و ورشکستگی آبی در کشور وجود دارد، استفاده نادرست از منابع آب زیرزمینی و دیگر موارد به فرسایش خاک کمک می‌کند، بنابراین هرچه زودتر با همکاری نهادها دولتی می‌بایست به رفع این مشکلات اقدام شود.

رویکرد کشاورزی به کشت‌های گلخانه‌ای، کشت‌های بدون خاک، اجرای سیستم‌های نوین آبیاری، استفاده از نهاده‌های باکیفیت تنها بخشی از راهکارهایی است که می‌تواند به کشاورزی کشور کمک کند و کشور را از این بحران نجات دهد.

اگر امروز کاری نکنیم فردا بسیار دیر است و در آینده‌ای نزدیک کشور به یک واردکننده صرف تبدیل می‌شود.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای