زیست پالایشگاهها حرکتی رو به جلو
پیشرفت در همه ابعاد صنایع مختلف منجر به رشد و شکوفایی آن صنعت و در نتیجه ارتقاء کمی و کیفی کشور میگردد
اخبار سبز کشاورزی؛ پیشرفت در همه ابعاد صنایع مختلف منجر به رشد و شکوفایی آن صنعت و در نتیجه ارتقاء کمی و کیفی کشور میگردد و این رشد و بالندگی در جهان نیز انعکاس پیدا کرده و رتبه کشور را در صنایع گوناگون بهبود میبخشد و همچنین تلفیق این پیشرفتها بهطور موازی میتواند همزمان این حرکت رو به جلو را افزایش داده و منجر به تولید و افزایش بهرهوری گردد.
در زمینه سوخت و تولید بنزین باکیفیت سالهاست که دنیا به پیشرفتهای موثر و مطلوبی دست پیدا کرده که یکی از این سوختها که به سوخت سبز مشهور است و در دنیا مورد استقبال فراوانی قرار گرفته، سوخت اتانول و بایواتانول است.
معرفی اتانول به عنوان یک سوخت سبز
سوخت اتانول برخلاف نفت یک انرژی سبز و تجدیدپذیر است و میتواند منبع تولید سوخت اتانول باشند. در گذشته یکی از جایگزینهای سرب برای افزایش درجه احتراق بنزین (اکتان)ماده MTBE بود، اما از سال 2000 میلادی به این نتیجه رسیدند که این ماده نفوذپذیری بالایی در خاک دارد و با حجم بسیار بالایی در آب حل میشود و ایجاد آلودگی میکند و در نهایت به این نتیجه رسیدند که بهترین جایگزین این ماده در بنزین اتانول است.
برای تولید اتانول میتوان از ضایعات مواد قندی و نشاستهای استفاده موثر کرد. امروزه در فرآیندی که در زیست پالایشگاهها انجام میگیرد نشاسته موجود در غلات تبدیل به قند و پس از آن قند تبدیل به اتانول میشود و خالصسازی سوخت اتانول عدد اکتان آن را به 115 میرساند.
همچنین پس از استفاده از نشان اضافی موجود در غلات در فرآیند تولید بنزین در زیست پالایشگاهها خوراکی دام کمنشاسته و استاندارد که حاوی پروتئین و مواد معدنی مورد نیاز دامدار است، با ارزش افزوده و بهرهوری بالاتر تحویل بخش دام و طیور میگردد.
بنابر این زیست پالایشگاهها سوخت سبز را در کنار خوراک دام استاندارد بهطور همزمان تولید میکنند که راندمان بالایی را نشان میدهد.
استفاده از سوخت اتانول و بایواتانول در بنزین مصرفی خودروها هم اکنون بیشتر در آمریکا و برزیل مورد استفاده قرار میگیرد.
اما در ایران سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) به عنوان بزرگترین و قدیمیترین سازمان توسعهای کشور در بخش صنعت از اوایل دهه 80 بررسی و مطالعه سوختهای زیستی و بهخصوص بایواتانول را در دستورکار خود قرار داد و بر این اساس زیست پالایشگاه کرمانشاه توسط شرکت گسترش سوخت سبز زاگرس احداث و بهطور آزمایشی از سال 1402 فعالیت خود را آغاز کرد. در حال حاضر ظرفیت تولید روزانه 200 هزار لیتر بنزین سبز را دارد.
کیوان شیدانی، مدیر عامل این شرکت، میگوید: در ابتدای سال 1390 و پیرو سفر مقام رهبری به استان کرمانشاه موضوع احداث واحد تولیدی بایواتانول سوختی و کنجاله تخمیری خوراک دام و طیور مورد تصویب قرار گرفت.
احداث زیست پالایشگاه بعدی در استان کهگیلویه و بویراحمد شهرستان باشت آغاز شده که حدود 15 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
شیدانی در ادامه اظهار داشت: انرژیهای سبز در دنیا رو به گسترش است و کشور ما نیز چارهایی جز رفتن در این مسیر ندارد.
مصرف روزانه 20 میلیون لیتر بنزین در شهر تهران
او افزود: اتانول و زیست پالایشگاهها تجارت پررونقی را در جهان و منطقه ما دارند، ما میتوانیم حداقل 4میلیون لیتر بنزین را به بنزین سبز تبدیل کنیم. در شهر تهران روزانه حدود 20 میلیون لیتر بنزین مصرف میشود که میتوانیم یک پنجم این مصرف را به صورت روزانه به بنزین سبز تبدیل کنیم که اثرات اقتصادی و زیست محیطی بالایی دارد. نخستین زیست پلایشگاه کشور علاوهبر تولید محصول اصلی، یعنی باید اتانول سه محصول دیگر را نیز تولید میکند که یکی از محصولات جانبی کنجاله تخمیری دام و طیور است.
رشیدی اضافه کرد: هضم غذا در دام به صورت تخمیری انجام میگردد و فرآیند تولید ما نیز مبتنی بر تخمیر است. وقتی در روند تولید یک بار تخمیر بر روی خوراک غلات پالایشگاه انجام شود درصد جذب آن در دام نیز افزایش مییابد، در واقع کنجاله تخمیری تولیدی در زیست پالایشگاه علاوهبر ارزش غذایی بالاتر برای دامها منجر به تولید شیر و گوشت باکیفیت میشود.
یکی دیگر از محصولات زیست پالایشگاه گازکربنیک سبز است. او افزود: ما در زیست پالایشگاه کرمانشاه ساعتی حدود 5 تن گازکربنیک ارگانیک تولید میکنیم. از محصولات آینده این زیست پالایشگاه که در ششماه آینده تولید خواهد شد، روغن ذرت در خوراک جوجهکشیها ارزش افزوده بالاتر است.
به هر روی با احداث واحدهای تولیدی هم کمک به مصرف سوخت در کشور میشود و هم در بخش کشاورزی و صنعت دام و طیور شاهد ابداع و پیشرفت خواهیم بود.
این روند و چرخه تولید توأمان هم اثرات زیستمحیطی مطلوبی را بههمراه دارد و هم در بخش صنعت دام و طیور و در نتیجه خوراک دام باکیفیت و شیر گوشت سالمترین تولید میگردد.