ضعف مکانیزاسیون، عامل ضایعات 15درصدی گندم
ضعف مکانیزاسیون کشاورزی و فرسودگی کمباینهای برداشت سبب میشود به طور متوسط حداقل 15درصد گندم تولیدی به ضایعات تبدیل شود.
محمدشفیع ملکزاده در گفتوگو با اخبار سبز کشاورزی اظهار داشت: متأسفانه به سبب مشکلات بسیاری که از مزرعه تا سفره در بخش کشاورزی داریم، 30 تا 35درصد محصولات تولیدی از بین میرود و گندم هم از این امر مستثنی نیست.
ملکزاده افزود: خردهمالکی، کشاورزی معیشتی، بروز آفات و امراض، ضعف سیستم حمل و نقل و… از عمده مشکلات بخش کشاورزی است که مسئولان باید برای رفع این مشکلات برنامهریزی کنند تا از ضایعات بالای محصولات کاسته شود.
دبیر اجرایی اتاق اصناف کشاورزی ایران در پاسخ به اینکه برای اراضی آبی و دیم گندم چه مقدار کمباین نیاز است، گفت: بین شش تا هفت هزار کمباین در کشور نیاز داریم و در حال حاضر دلیل عدم احساس کمبود در زمینه کمباین کاهش سطح زیر کشت به سبب خشکسالی است.
70درصد کمباینهای کشور نیاز به نوسازی دارند
ملکزاده با بیان اینکه 70درصد کمباینهای کشور نیاز به نوسازی دارند، اظهار داشت: نوسازی ناوگان کمباینهای کشور در گروی ارائه تسهیلات بانکی مناسب است تا ضایعات در این بخش کاهش یابد.
وی در پاسخ به اینکه عملکرد مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی را در این حوزه چطور ارزیابی میکنید، تصریح کرد: سالیان سال است که به مرکز توسعه مکانیزاسیون وزارت جهاد به سبب ضعف مکانیزاسیون کشاورزی انتقاد داریم و هرچند در چند سال اخیر به سبب مطالبهگری ما وضع کمی بهتر شده، اما با وضعیت مطلوب فاصله داریم و مسئولان باید برای رفع این مشکلات تدبیری بیندیشند تا مشکلات این حوزه تقلیل یابد.
دبیر اجرایی اتاق کشاورزی اصناف کشاورزی ایران با بیان اینکه انتظار کشاورزان از مرکز توسعه مکانیزاسیون وزارت جهاد کشاورزی بیشتر است، گفت: این مرکز باید به کشاورزان کمک کند تا ماشینآلات کیفی را در اختیار داشته باشند تا بازدهی و بهرهوری در کشور افزایش یابد.
مشکلات بخش مکانیزاسیون، زاییده سیاستهای نادرست دستوری
ملکزاده افزود: طی سالهای گذشته به سبب برخی مشکلات در حوزه مکانیزاسیون، کشاورزان نسبت به نحوه توزیع و واگذاری ماشینآلات مشکل داشتند و قیمتها هم از کارخانه تا بازار دو تا سه برابر میشد و دلالان حاکم این بازار بودند که این دلالی در بخش مکانیزاسیون زاییده سیاستهای نادرست دستوری بود.
وی اظهار داشت: در یک سال گذشته در حوزه نشاکار برنج کمکهای خوبی شده، اما کافی نیست و مسئولان باید کمک کنند تا کمبود در این حوزه رفع شود؛ به عنوان مثال در یک سال یکهزار دستگاه نشاکار برنج تحویل شد، اما باز هم نصف این عدد باید به بازار دستگاه تزریق تا نیازها به طور کامل رفع شود.
ملکزاده با اشاره به رشد بالای قیمت تراکتور در بازار گفت: قیمت یک تراکتور حدود 600 تا 700میلیون شده و مشکلات بیکیفیتی دستگاه و هزینههای بالای نگهداری سبب شده کار برای کشاورزان سخت شود؛ لذا رفع مشکلات حوزه مکانیزاسیون کشاورزی باید در اولویت مسئولان باشد تا از کشاورزی معیشتی عبور کنیم.