کشاورزی حفاظتی چیست؟
کشاورزی حفاظتی رویکرد کشاورزی با تمرکز بر استفاده پایدار از زمین و شیوههای مدیریت خاک برای حفظ یا بهبود سلامت خاک، حفظ آب و کاهش اثرات زیست محیطی است
اخبار سبز کشاورزی؛ کشاورزی حفاظتی یک رویکرد کشاورزی با تمرکز بر استفاده پایدار از زمین و شیوههای مدیریت خاک برای حفظ یا بهبود سلامت خاک، حفظ آب و کاهش اثرات زیست محیطی است.
این رویکرد تکنیکهایی را به صورت ترکیبی به کار میگیرد که در هماهنگی با بومسازگانهای طبیعی کار میکنند و در عین حال کشاورزی مولد و سودآور را تضمین میکنند.
سه اصل کلیدی و به هم پیوسته کشاورزی حفاظتی عبارتند از:
1. حداقل دستکاری مکانیکی خاک: Minimal Soil Disturbance
اقداماتی مانند کشت بیخاکورزی یا حداقل خاکورزی از دستکاری بیش از حد خاک جلوگیری، ساختار آن را حفظ میکند و فرسایش خاک را کاهش میدهد. ترجیحا استفاده از کارندههای بیخاکورز توصیه میگردد.
2. پوشش دائمی آلی خاک: Permanent Soil Cover
کاشت و نگهداری محصولات پوششی، خاک پوش یا مالچ یا نگهداشت بقایای محصول قبلی (Crop Residues) روی سطح خاک به محافظت از آن در برابر فرسایش، کاهش تبخیر، حفظ رطوبت و تنظیم دما کمک میکند.
3. تناوب و تنوع زراعی: Crop Rotation and Diversification
جایگزینی محصولات زراعی نظیر بقولات و حبوبات و کاشت گونههای متنوع حاصلخیزی خاک را بهبود میبخشد، چرخه آفات را مختل میکند و تنوع زیستی را ارتقا میدهد.
کشاورزی حفاظتی قطعاً یک ابزار حیاتی برای دستیابی به کشاورزی پایدار بوده و چالشهایی مانند تغییرات اقلیم، تخریب زمین و امنیت غذایی را در عین حصول اطمینان از بهرهوری طولانی مدت مدنظر قرار می دهد.