خبر فوری
شناسه خبر: 49510

گفت‌وگویی خواندنی با باغدار پیشرو دشتستانی درباره مزایای درخت نخل

نخل؛ سرمایه‌ای ارزشمند که هیچ بخشی از آن بیهوده نیست

آقای محمد جعفر کشاورز، باغدار ۷۶ ساله پیشرو اهل روستای وحدتیه شهرستان دشتستان استان بوشهر است که مالک ۱۲ هکتار نخل خرماست

نخل؛ سرمایه‌ای ارزشمند که هیچ بخشی از آن بیهوده نیست

اخبار سبز کشاورزی؛ آقای محمد جعفر کشاورز، باغدار ۷۶ ساله پیشرو اهل روستای وحدتیه شهرستان دشتستان استان بوشهر است که مالک ۱۲ هکتار نخل خرماست، وی از مزایای این درخت که هیچ ضایعاتی ندارد این گونه سخن می‌گوید: ارزش درخت نخل به اندازه‌ای بوده که آن را به انسان شبیه می‌کردند. گفته شده قامت نخل، طول عمر آن، جنسیتش (مذکر، مونث و خنثی بودن) همگی یادآور انسان هستند.

وی می‌افزاید: خرما یک محصول مهم و ارزشمند کشاورزی است که نقش مهمی در امنیت غذایی، ایجاد اشتغال، اقتصاد ملی، ارزآوری و صادرات و همچنین صنایع تبدیلی دارد. هرسال بخش اعظمی از درآمد مردم استان بوشهر از محصولات درخت نخل تامین می‌شود. نخلستان‌های استان بوشهر بیشتر در شهرستان‌های دشتستان، تنگستان، جم، دشتی و کنگان قرار دارد.

این باغدار اهل روستای وحدتیه گفت: شهرستان دشتستان به‌عنوان قطب اصلی تولید خرمای استان بوشهر محسوب می‌شود و با توجه به اینکه بخش عمده نخیلات استان در این شهرستان قرار دارد، بیشترین میزان تولید خرمای استان نیز مربوط به دشستان است.

وی ادامه داد: محصولات نخل فقط خرما نیست، بلکه از برگ، تنه و حتی از پنیرک آن هم استفاده می‌شود. گیاه خرما از قدیمی‌ترین گیاهانی است که در دنیا وجود داشته است و نمادی از مقاومت و پایداری در برابر شرایط نامساعد نیز شناخته می‌شود. درخت نخل کاربرد‌های فراوان در صنعت دارد. از برگ خرما در ساخت حصیر و انواع ظروف بافتنی و از تنه و چوب آن در کارخانه‌های نئوپان‌سازی و کاغذ سازی و پوشش ساختمان و پل‌ها استفاده می‌شود.

وی گفت: میوه خرما اصلی‌ترین محصول مورد کاربرد درخت نخل است. سایر محصولات جانبی تهیه شده از خرما به شرح زیر است: پنیر نخل، شهد و شیره، عسل خرما، مخمر‌های خوراکی، سرکه خرما، آرد هسته خرما، الیاف نخل (از برگ‌های نخل برای بافتن زنبیل، کلاه، ظروف حصیری و... استفاده می‌شود) و پودر نرم‌کننده (گرده نخل نر به‌عنوان پودر نرم‌کننده پوست صورت و دست به‌کار می‌رود؛ پس از جمع‌آوری گرده آن را در ماسوره‌ای می‌ریزند و به تدریج مصرف می‌کنند).

این باغدار اهل روستای وحدتیه ادامه داد: پنیر نخل به لحاظ رنگ سفید آن به این نام مشهور است یا به قولی (غاپ) در قسمت درونی و تنه نخل واقع شده است و این قسمت اصلی نخل که به قلب نخل معروف است در لیف‌های بسیار محکم پنهان شده است و در واقع مریستم انتهایی نخل بوده بسیار مقوی و عامل رشد و نمو و تولید برگ و میوه جدید است. تاره در غلافی قهوه‌ای رنگ قرار دارد که در اصطلاح محلی به آن طارونه می‌گویند.

نخل؛-سرمایه‌ای-ارزشمند-که-هیچ-بخشی-از-آن-بیهوده-نیست1

وی گفت: این غلاف کاربرد‌هایی دارد. گذشتگان به دلیل بوی مطبوعی که این غلاف‌ها داشتند آن‌ها را در آب آشامیدنی می‌گذاشتند تا آب خوش عطر و خوش طعم شود؛ اما از این غلاف‌ها، عرق طارونه هم می‌گیرند. عرقی خوش عطر با طبع گرم مانند خرما. عرق طارونه طبع گرمی دارد و برای تقویت قلب، درمان درد مفاصل و روماتیسم مفید است. نهایتا باید گفت نخل درخت عجیبی است که همه قسمت‌هایش کاربردی دارد. از شکوفه‌اش تا برگش. از گونه‌های مختلف میوه‌اش تا چوب تنه و حتی غلاف شکوفه‌هایش.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای