تعطيلي دو روزه مراكز آموزشي و مدارس استان تهران هم در بهبود كيفيت هواي پايتخت تاثيري نداشت و طبق گزارش دو روز اخير سامانه پايش كيفي هواي كشور، هواي شهر تهران در روزهاي پنجشنبه و جمعه، حتي از روز چهارشنبه هم آلودهتر شد.
به گزارش اخبار سبز کشاورزیبه نقل از روزنامه اعتماد؛ طي دو روز گذشته، به دليل غلظت آلاينده ذرات معلق با قطر كمتر از 2،5 ميكرون، كيفيت هواي پايتخت به وضعيت ناسالم براي تمام گروهها رسيد. به گزارش اين سامانه، روز پنجشنبه غلظت ذرات معلق با قطر كمتر از 2،5 ميكرون در پايتخت 158 بود و ديروز به عدد 162 افزايش يافت كه كيفيت هواي پايتخت را به شرايط «قرمز» رساند.
كاهش شديد كيفيت هواي پايتخت درحالي رخ داد كه روز چهارشنبه تمام مهدهاي كودك و پيشدبستاني در پايتخت تعطيل شد و تمام كلاسهاي درس هم به صورت غيرحضوري برگزار شد. درحالي كه سازمان هواشناسي هم هشدار داده كه آلودگي هواي پايتخت طي روزهاي آينده در هفته جاري هم ادامه خواهد داشت، افزايش آلودگي هوا با ذرات معلق اين فرض را باز هم پررنگ ميكند كه تردد خودروها علت تامه آلودگي هواي پايتخت نيست و دلايل ديگري هم در آلوده شدن هواي تهران نقش دارد.
مركز پژوهشهاي مجلس: خسارت آلودگي هوا بر ايرانيها سالانه 7 ميليارد دلار است
ابتداي پاييز امسال گزارشي از سوي مركز پژوهشهاي مجلس با موضوع راهكارهاي كوتاهمدت براي رفع آلودگي هوا در كشور منتشر شد. اين گزارش، در بخشهاي مختلف به بررسي نوع و سهم عوامل آلاينده هواي كلانشهرها پرداخته و راهكارهاي هزينه بر اما با تاثير درازمدت و همچنين روشهاي كمهزينه اما با تاثير آني و كوتاهمدت را معرفي كرده است.
در اين گزارش در يك مرور سريع درباره خسارات آلودگي هوا بر سلامت شهروندان اعلام شده: «در بسياري ازشهرهاي بزرگ و متوسط، غلظت بعضي از آلايندههاي هوا از استانداردهاي ملي به مراتب بالاتر است و برآورد ميشود با احتساب تاثير پديده ريزگردها، بيش از نيمي از جمعيت كل كشور در معرض آلودگي قرار دارند.
ميزان مرگ ناشي از آلودگي هوا در كل كشور به سالانه 11159 نفر ميرسد كه تقريبا هم رده با آمار تلفات جادهاي در كشور است
اين مشكل نه تنها سلامت مردم را به مخاطره مياندازد، بلكه هزينههاي زيادي را به صورت مستقيم و غيرمستقيم بر حوزه سلامت، به علت افزايش نياز به خدمات مراقبتي و بهداشتي و فوريتهاي پزشكي كه براي جمعيت تحت تاثير انجام ميشود و همچنين ساير حوزههاي اقتصادي تحميل ميكند.
همچنين بار مالي زيادي به علت مرگهاي زودرس بر سيستم بهداشتي تحميل ميشود به صورتي كه بر اثر مرگهاي زودرس، سالهاي زيادي از عمر افراد و نيروي كار يك كشور از دست ميرود.
براساس گزارشات وزارت بهداشت در سال 1399، آلودگي هوا سالانه حدود 3751 نفر در شهر تهران قرباني ميگيرد. همچنين ميزان مرگ ناشي از آلودگي هوا در كل كشور به سالانه 11159 نفر ميرسد كه تقريبا هم رده با آمار تلفات جادهاي در كشور است.
براساس همين گزارش خسارت آلودگي هوا بر سلامتي شهروندان تهران حدود 3،2 ميليارد دلارتخمين زده شده كه اين ميزان براي كل كشور به 7ميليارد دلارمي رسد.
آلودگي هوا سالانه 2،6 ميليارد دلار خسارت به شهروندان تهراني وارد ميكند
در بخش ديگري از اين گزارش و در ادامه برآورد خسارات ناشي از آلودگي هوا بر شهروندان ايران و تهران آمده است: در سال 1400 شهر تهران، ۱۲۳روز هواي آلوده داشت كه برابر حدود ۳۴درصد از كل سال است. يعني شهروندان تهران يكسوم سال هواي آلوده تنفس ميكنند.
براساس گزارش بانك جهاني، آلودگي هوا سالانه 2،6 ميليارد دلار خسارت به شهروندان تهراني وارد ميكند چنانكه سرانه خسارت وارده ناشي از آلودگي هوا براي هر شهروند تهران حدود ۳00 دلار در سال است و به طور متوسط يك خانواده ۴ نفره در شهر تهران سالانه حدود 1200 دلار معادل ۳۵ ميليون تومان خسارت به دليل معضل آلودگي هوا پرداخت ميكنند كه اين خسارت ناشي از تاثيرات مختلف آلودگي هوا بر سلامتي و زندگي شهروندان تهراني است.
بنابر برآوردها هر روز كه شهر تهران به دليل آلودگي هوا تعطيل ميشود حدود 100 ميليارد تومان خسارت ايجاد ميشود.