آخرین خبرها:
شناسه خبر: 5315

اقتضائات امروز کشاورزی ایران

از کشاورزی برجای مانده میانه ی راه سنت و مدرنیسم حاکم بر این مسیر در صد سال گذشته است (به ظاهر هم سنت هم میانه هم نشانه هایی از تکنولوژی)

اقتضائات امروز کشاورزی ایران

"امیر یا کریم مسئله این است"

آن چه امروز از کشاورزی برجای مانده میانه ی راه سنت و مدرنیسم حاکم بر این مسیر در صد سال گذشته است (به ظاهر هم سنت هم میانه هم نشانه هایی از تکنولوژی) که نه سنت است نه میانه نه مدرنیسم و ملغمه ای است از همه و هیچ کدامشان هم نیست. در نظام های بهره برداری از خودمالکی تا نیمه کاری و اجاره ای و سهامی زراعی داریم تا وقفی و کشت و صنعت و دولتی از شخم با گاو و الاغ در شالیزارها و سراشیب های مرتعی داریم تا تراکتورهای نیمه سنگین در دشت های کشت و صنعتی از برزگر و داس داریم تا کمباین نیوهلند نو و جاندیر(این یکی با بیش از نیم قرن عمر) که مزارع ایران را می‌شناسد!!!
از وزیر روزنامه نگار داشتیم تا جهادی و از اقتصادمنابع طبیعی تا عمران و ساختمان و خاکشناسی از کلانتر داشتیم تا سلامت از روحانی داشتیم تا اسکندر از عیسی داشتیم تا محمد و محمود و صادق و کاظم و خدا می داند بعدی مسیح باشد یا مهدی؟!!!
از قنات و کاریز ایرانی داریم(داشتیم!) تا چاه عمیق و نیمه عمیق غربی از زیره و زعفران ایرانی تا کلزا و سیب زمینی و کیوی و انبه خارجی از گوسفند لری و افشاری تا بزمورسیای اسپانیایی از گاو سرابی تا هلشتاین آلمانی از چین چین تا ماچین در این دوره گرد هست همه چی هست و هیچی نیست کدخدا در آن هست آخوند هم در کمیسیونش هست دزد هست گزمه هم هست مالباخته هم هست قاضی هم هست گواهی ده و شاهد هم هست همه هم مدعی از کدخدا و خان گرفته تا وکیل و آخوند و قاضی و شاهد فقط آن مالباخته ساکت است و آن رعیتی که قیمت کود برایش بیش از ۱۰ برابر شده است و گاوداری که با بی‌خوراکی گاو خود و گوساله در شکمش را راهی سلاخی و کشتارگاه می‌کند.
کشاورزی ایران در حال حاضر دچار بحران ها و ابربحران ها و مشکلات بزرگی است که عمده ترین آن ها مشتمل بر موارد ذیل است:
-ابربحران سیاست زدگی در بخش
-ابر بحران کم آبی
- بحران تورم و گرانی نهاده ها
- بحران کمبود نهاده ها در برخی از مقاطع سال
-بحران سرمایه گذاری
-بحران بازاریابی و فروش بازار و اختلاف شدید قیمت میان تولید تا مصرف
-بحران سیاست های اقتصادی کشور
و این حال و روز کشاورزی ایران است رودخانه ها یک چهارم آب جاری سابق را دارند مخازن سدها حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد پارسال سطح ایستابی چاه ها به سرعت رو به پایین می روند بذرها گران و گرانتر می شود و آن ها که دلاری و یورویی هستند واویلا
چالش خوراک دام و طیور که شاید اولین بار است که در تاریخ ایران می شنویم گاو آبستن با گوساله در شکم به کشتارگاه می رود!!!

نوبر واردات گندم

امسال واردات گندم هم داریم کلزا و سایر دانه های روغنی خوراک کارخانه های روغنکشی و تصفیه روغن هم بیشتر کنجاله هم بیشتر سویا هم همین طور ذرت هم همچنین و….
برویم سراغ باغبانی و گلخانه ها هزینه کارتن و نایلون و جعبه رو به بالا سم گران و گرانتر ادوات باغبانی ماشاءالله
اصلا کار تمام شد برویم سراغ حمل و نقل کامیوندار می گوید سوخت و لاستیک و استهلاک گران شده کرایه خدا تومان!!!! سردخانه دار می گوید برق و قطعات گران شده !!!!!
آسیاب و صنایع غذایی هم از گرانی برق و قوطی و شیشه و جعبه می نالند. کارکنان و مدیران بخش هم از هزینه های زندگی و پرونده هایشان در مراجع که جرات و جسارتشان را گرفته و از دخالت های بی جای سیاسیون و نمایندگان در کارشان می نالند

انبارهای خوراک دام و طیور خالی

بانک ها طلبکار از کشاورزان و کشاورزان بدهکار و درمانده از پرداخت اقساط بیاییم سراغ مصرف کنندگان گوشت و میوه و سبزی ها برویم و قیمت ها را می بینند و این پا و آن پا می کنند و از این مغازه به آن مغازه می روند تا شاید در قیمت ها گشایشی شود و متوجه می‌شوند قیمت‌ها همه صعودی است و با هم تفاوتی ندارد.
مصرف گوشت قرمز در نیمه دوم سال ۹۹ را با سال های قبل مقایسه کنید و خودتان قضاوت کنید و آثار خسارت بار آن را در کوتاه مدت و بلندمدت بر سلامتی جامعه در ذهن آورید!!!
جامعه هزینه نکردن در خوراک و تغذیه سالم را در بخش درمان پرداخت خواهد کرد و بدن ضعیف پذیرای انواع بیماری ها خواهد بود ضمن آن که اظهار نظر در زمینه بروز عوارض بلند مدت آن نظیر تاثیرات نامطلوب در کاهش قامت و ضعف اسکلت در حوزه ی تخصص جامعه شریف پزشکی است!!!!
به راستی چه بر سر کشور آمده و چه ساخته ایم از این بخش کشاورزی ؟!!!
با این همه چالش‌های مختلف که بخش کشاورزی تمام کشور را گرفته و مردم در صف مرغ حیرانند و دام ها گرسنه و دشت ها و درختان تشنه اند چرا این ردای وزارت اینهمه متقاضی سینه سوخته دارد؟!! چرا نصف این جماعت پاشنه ی این ستاد و خانه ی آن صاحب منصب را از ریشه درآورده اند که زمین و زمان را به هم بدوزند تا وزیر شوند من با سه نفر که فکر می کردم در این شرایط سخت می توانستند این سمت را بپذیرند و کمی شرایط را با جان کندن بهتر کنند مشورت کردم و از ایشان پرسیدم وضعیت چگونه است؟!! تنشان لرزید و وحشت کردند که حتی راجع به آن فکر کنند پس در این معرکه بازار چرا این همه گریبان چاک می بینیم؟!!
علت عدم شناخت از این مسئولیت مهم است برخی از آن افراد در ذهن خود تصور می کنند از اینی که هست بدتر نخواهد شد!

تصمیم‌سازان بخش

آقایانی که آن بالا نشسته اید و برای بخش کشاورزی کشور تصمیم می گیرید و در وجودتان وجدان هست این مقاله را بخوانید و سرنوشت مردم و مملکت و تراکتور و زمین و گاو و مرغ و باغ و سردخانه و گلخانه و جنگل و مرتع و آبخیز و چاه و قنات و روستاییان و عشایر و شهری ها و کلانشهری ها را از دست این کت و شلواری هایی که پدرتان را برای تصاحب این پست از توی قبر درآورده اند نجات دهید و اگر در دایره، هم امیرکبیر و هم کریم شیره ای امکان انتخاب دارند شما مخیر و مختار هستید کریم شیره ای را که دلقک است و به مزاح و مسخرگی روی آورده برگزینید و در ظاهر خوش باشید و حتی اطرافیان از ترس حکم شما و زبان کریم شیره ای به ظاهر لبخند تلخی بزنند و یا امیرکبیر را که امیر کیاست و بلاغت و کاردانی و لیاقت است و در ظاهر خشم شما را عیان سازد؛ عاقبت اندیشی حکم و اقتضاء می نماید از بین امیر و کریم، امیر را برگزینید و او را از حمام فین و جامعه را از گرسنگی محافظت کنید که صلاح جامعه در رهایی از سیاسی کاری است و عاقبت به خیری یک تصمیم سازنده نصیب این دنیا و جهان دیگر برایتان می شود.

دکتر سیدیعقوب موسوی

متخصص بیوانرژی و فیزیولوژیست گیاهان زراعی

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای